Vad är det värt?

Som ni som läst bloggen ett tag vet hämtar jag gratis spån till Frenchie på ett snickeri i Malmö.

Från början var detta ganska enkelt eftersom spånet var packat i storsäckar som snickeriet lastade in i mitt släp med truck.

Av olika anledningar måste jag numera packa spånet själv och det är så klart både mer tidskrävande och ansträngande.

I förra veckan var jag och hämtade en ny omgång och medan jag stod nere i containern med spån bokstavligen upp till knäna, lite värkande armar och täckt av spåndamm flög tanken ”är det värt det” förbi.

Det vore givetvis såååå mycket enklare att bara beställa en eller flera pallar spån eller spånpellets och få det hemkört; rakt in i lösdriften utan att lyfta ett finger.

En snabb överslagsräkning gav vid handen att Frenchie, om jag hade valt hemkörningsalternativet, säkert hade förbrukat spån för MINST 10.000 per år, troligen mer och den uträkningen gav mig snabbt svaret; ”ja det är värt det”.

Det är värt att lägga kanske 3,5 timme varannan månad, få lite ont i kroppen, tvätta alla kläder efteråt men ha minst 10.000 till en utlandsresa för det är ungefär vad hotell och flyg brukar kosta mig när vi åker iväg.

Sedan gillar jag hela återbrukskonceptet med att använda spån som annars hade hamnat på tippen.

Och vad gäller både spånet i mitt fall och mycket annat måste man, tycker jag, hela tiden göra en kalkyl vad olika saker är värda för en, vad man prioriterar, vad man kan avstå osv. I alla fall om man inte är ekonomiskt oberoende och särskilt i dessa tider när priserna på väldigt mycket har skenat iväg fullkomligt.

På tal om just strö ser jag nu hur privatpersoner säljer spån och spånpellets som de inte behöver för 100:-/ säck eller bal !?!

Sist jag köpte spånpellets på Byggmax (typ 3 år sedan) kostade en säck 50 kronor så snacka om prisökning om man ens får tag på strö.

Men för att återgå till frågan vad olika saker är värda för en finns det säkert en hel del man kan avstå, minska ner på, köpa andra märken av osv.

Jag läser ständigt om hur folk försöker spara el genom olika åtgärder, en del kanske inte så genomtänkta eller särskilt ekonomiskt försvarbara.

Vi har själva nästan helt slutat att använda torktumlaren för att ta ett litet exempel medan vänner och bekanta eldar mer med ved, har mycket kallare hemma än tidigare osv.

Vad gäller mat har vi dragit ner på ute-luncherna rejält och jag tänker numera mer på hur jag kan göra så många ärenden som möjligt för att spara bensin.

Som sagt är olika saker olika mycket värda för olika människor; jag sliter med mitt spån medan någon annan aldrig hade orkat göra sig det omaket.

16 kommentarer Skriv kommentar

  1. Ann Hammarlund Holst

    Det jag ser som ett stort minus är just att det är kutterspån. Det är ju så ”lättviktigt” och krävs så mycket volym för att det ska bli nåt i boxarna. Hur gör du när du sen hanterar det i stallet? Ett jäkla massa skyfflande då också?
    Fördelen med spånpellets är att från hämtning till inläggning i boxen så är det praktiskt och enkelt i hanteringen. Därför hade jag inte tyckt det var värt besväret.

    Svara
    • Birgitta

      Spånpellets är outstanding smidigast på alla vis, ja.

      Jag packar mitt spån i storsäck och i ca 15 vanliga men förstärkta sopsäckar.

      Det som är packat i sopsäckar häller jag bara rakt ner i boxen när jag strör.

      Det som ligger i storsäck öser jag ur med en skyffel till en skottkärra.

      Som sagt så räcker en hämtning i kanske 2 månader med total tidsåtgång för själva hämtningen på kanske 3,5 timme inklusive körning fram och tillbaka. Det är utan tvekan bökigare än spånpellets men ändå värt att spara över 10.000 per år som för mig är mycket pengar.

      Svara
  2. Karolina Cappelli Lindholm

    Jag har sån stor åtgång så för mig hade de nog inte varot värt.
    Har konvalescenter, så de blir skitig o framförallt mkt piss
    Orkar inte ens göra kalkylen.
    Orkar faktiskt inte skyffla, bära o köra heller!

    Svara
    • Birgitta

      Som vi diskuterade vid ett tidigare tillfälle hade jag, om jag var just DU inte heller ”orkat” hämta av de anledningar du anger samt att du har någon mil längre till Malmö för själva hämtningen (tar längre tid och kostar mer bensin).

      Har man bara EN häst på spån som jag och dessutom en som är ganska renlig är det för mig värt det.

      Jag skulle kunna strö med halm i teorin men det tar upp för mycket plats på min lilla stack och tar för lång tid att förbränna (svårare att sortera i halm än spån tycker jag) och jag säljer ju min gödsel.

      Svara
      • Karolina Cappelli Lindholm

        Jag önskar jag hade en renligare häst än Angelo på box. Han pissar ner så in i bänken.

        Svara
        • Birgitta

          Att Frenchie kissar en hel del utomhus underlättar/ sparar strö ganska mycket. Och att han har tillräckligt stor box för att kunna bajsa utan att trampa runt i högarna.

          Svara
      • Birgitta

        Det gjorde jag förut men då var intresset minst sagt svalt från de jag tipsade.

        Nu har snickeriet flyttat till större lokaler och insåg i samband med en arbetsplatsolycka (ej relaterat till spånet) att det inte var bra att ha icke anställda ”springande” där.

        De tjänar inget på att x personer kommer dit och lastar spån så de vill inte längre att fler än jag kommer dit och jag förstår dom.

        Svara
  3. Smurfan

    Är det hemkörningsavgiften som gör att siffran 10 000 kr drar iväg? Din häst är ju så renlig så han borde ju inte göra av med så mycket strö eller? Och ja, jag skulle också lasta själv om jag kunde spara tiotusen. Det är mycket pengar!

    Svara
    • Birgitta

      Om jag räknar 2 säckar/ balar i veckan blir det 200:-/ vecka med rådande UNGEFÄRLIGA priser.

      200*52 = 10400

      Vet inte vad en hel pall kostar om man får den hemkörd, ovan är vad spån/ spånpellets kostade på Börjes sist jag frågade men då ska man ju hämta själv = bensinkostnad.

      På Granngården närmast mig kostar spånpellets just nu 139:-!

      Så dels ska man hitta strö för en billigare summa och dels ska det finnas i lager.

      Sedan kan man säkert strö snålare osv men ungefär så har jag räknat.

      Och ja, jag tycker Frenchie är hyfsat renlig men inte i närheten av ponnyn som hade kunnat vinna världsmästerskapet ❤️.

      Svara
    • Birgitta

      Ja, jag har läst samma på olika forum. I mitt närområde finns det än så länge både spån och spånpellets men det är dyrt!

      Svara
  4. Åsa Hallbergson

    Jag funderar på vad snickeriet hade tagit betalt om du bad dem lasta i stor säck som förut? Säg 500:- per gång och det sparar dig 2,5 timme? Alltså 3000:-/15 timmar per år? Är det värt det?

    Svara
    • Birgitta

      Snickeriet bytte lokaler och har ett annat system för hur spånet hamnar där det hamnar.

      Förr åkte det direkt ner i storsäckar, nu i en stor container pga kraftigt utökad personal, material osv.

      Så det handlar inte om ovilja att packa och de har annat att göra (sköta sitt ordinarie arbete) än att packa spån till mig 🙂 .

      Jag är bara MYCKET tacksam för möjligheten att ens få spånet.

      Svara
  5. Cecilia Johansson

    Hade absolut tyckt det varit värt det om jag hade haft typ 2 hästar och jag använde spån . (Använder alltid halm).

    Svara
  6. Gunilla Leonardsson-Ohlsson

    Hade inte tvekat en sekund om jag bara hade haft förvaringsmöjlighet.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>