Jag tar den tjuriga

Tack för era intressanta svar på gårdagens inlägg om tjurig vs medgörlig häst; det fick mig att fundera ännu några varv.

Men jag står nog fast vid min ursprungliga åsikt; så vida vi inte talar om de värsta ytterligheterna och ett ständigt tjafs så skulle jag välja den tjuriga hästen.

Sedan är det absolut så att vi ryttare (och våra tränare också för den delen) har olika acceptans för tjurighet och vi mäter också både denna och mycket annat med olika måttband.

Nina tycker tex att Frenchie är (eller i alla fall var…) för tjurig för att han skulle passa henne eller för att hon hade rekommenderat ett köp om han hade visat den sidan vid provridningen (vilket han inte alls gjorde, säkert delvis för att jag inte pressade honom och säkert också för att han visades av en duktig ryttare  som ridit honom i flera månader).

Själv har jag alltid varit en fegis i sadeln så tex en häst som hade haft tendenser att bocka/ bralla/ skena hade gjort mig livrädd så medan en del ryttare inte alls låter sådant bekomma dom hade jag tackat för mig direkt.

Direkt istadiga hästar hade jag inte heller orkat med men som sagt har man olika åsikt om hur mycket (om alls) av den varan man kan acceptera.

Jag har ju haft en häst (Kreon) som var jättedum att rida ut medan han gav mig en fantastisk känsla på banan och det sistnämnda, samt att han faktiskt gick sååå bra även vid uteritter MELLAN sina attacker av ”jag ska stå stilla och vägra att röra mig ur fläcken” gjorde att jag ändå ville behålla hästen och tyckte om att rida och ja, helt enkelt äga honom. Jag trodde att jag skulle lösa problemen med uteritterna och det var inte heller det viktigaste för mig (medan det kanske hade varit superviktigt för någon annan).

Frenchie är till 99 % underbar att rida men fick de första månaderna tex korta attacker av ”jag ska inte gå förbi kortsidan där harven är”.

Han kunde ibland stanna och t.o.m. backa något steg och även om jag löste situationen snabbt så är jag ganska övertygad om att en tuffare ryttare hade plockat det ur honom ÄNNU snabbare för han var så klart inte det minsta rädd utan testade bara.

Numera kan sådana försök till stopp/ avbrott till trav komma om man kräver rejäl samling i galoppen men jag tar inte alls så allvarligt på det för dels blir det aldrig otäckt och dels har dessa tjurigheter avtagit mer och mer med dels ökad träning/ styrka och dels för att vi förstår varandra bättre och bättre.

Och här vill jag passa på och kommentera att JAG är övertygad om att EN DEL av det vissa ryttare kallar tjurighet snarare är en ”ryttarutlöst reaktion” pga att den som sitter i sadeln är oskicklig/ ger fel signaler/ skrämmer hästen/ sitter ”fel” eller vad det nu än kan handla om.

Och precis som vi ryttare/ tränare har olika acceptans för whatever så har även hästar det.

En del hästar är jättekänsliga för en skumpande ryttare/ hackande skänklar/ ryck i tyglarna osv medan andra snabbt blir avtrubbade och inte bryr sig (som på den roliga bilden jag publicerade igår).

För att nu runda av detta långa inlägg är min åsikt således att jag heller vill rida på den LITE tjuriga MEN begåvande (som har lätt för sig) hästen eftersom den alltid kommer att ha ett fysiskt försprång framför hästen som kämpar på men som har fysiskt svårt för sig.

Det är den begåvade hästen som kommer att ge den bästa ridkänslan och troligen även det bästa tävlingsresultatet om man får den med sig.

Där är det mycket upp till ryttaren att få bort tjurigheten medan en häst som har kroppen lite emot sig alltid kommer att löpa en förhöjd risk för att bli skadad/ överansträngd om den rids lika mycket och på samma vis som hästen som har lätt för sig.

(Så klart riskerar man att rida itu den begåvande hästen just för att den har så lätt för sig så att man inte kan hejda sin iver att att rida mer och svårare än den är mogen för men det är en annan diskussion).

Man får inte heller glömma att det, även för ett djur, troligen är roligare/ mer positivt att göra sådant som känns lätt än det som är svårt/ tar emot i kroppen och får man bara den tjuriga hästen att inte tjura så har den mycket bättre kroppsliga/ fysiska förutsättningar än den tappra men ”svagare” kompisen.

Så tänker jag.

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    Jag tänker direkt på Archie när du skriver detta. Har fått uppfattningen att det var en välvillig, medgörlig häst men att det inte räckte hela vägen.

    Svara
    • Birgitta

      Ja, när du säger det så…

      Så länge det var relativt enkla saker som krävdes gick han som tåget, inte bara med mig utan även efter att han blev såld och med mindre duktiga ryttare. Krävde man mer blev han inte tjurig och/ eller dum men det hände liksom inget heller…

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>