Våra käpphästar

Härom dagen blev jag åter påmind om att vi hästmänniskor har olika hang ups och ”käpphästar” och jag ska förklara vad jag menar med detta:

För att ta mig själv som exempel har jag, framför allt sedan jag och Henrik byggde och målade mina boxar med våra egna händer, extremt svårt för att se stall som ser ut som det på bilden.

Det spelar för mig ingen roll hur renmockat det än skulle vara; väggar som dessa skulle a) göra mig spyfärdig och b) få mig att rusa dit med varmvatten, skurborste och kanske t.o.m. målarfärg.

Andra vet jag inte bryr sig det minsta om just väggarna utan menar att det är så det blir och att det finns vettigare saker att lägga sin tid på än att försöka hålla dessa rena.

Och medan jag är så noga med väggarna bryr jag mig inte alls om att tex skura hovar som vissa tycker är så viktigt. Det gör jag möjligen om jag ska tävla men att tvätta och smörja hovar ingår absolut inte i mina dagliga rutiner.

Ett tag hade jag mani på att putsa tränset efter varje användning men det har jag släppt, framför allt på vintern när det inte är så inbjudande att stå i ett kallstall. ”Så klart” rider jag inte med smutsig utrustning men jag putsar inte dagligen.

Min gödselstack är en annan grej jag lägger ”onödig” (?) tid på bara för att den ska se prydlig ut även om det faktiskt också bidrar till en snabbare förbränning vilket jag vill ha.

Vad har ni en hang up på, dvs vad är (kanske oproportionerligt) viktigt för er i er hästhållning?

16 kommentarer Skriv kommentar

  1. Gunilla Leonardsson-Ohlsson

    Ha, ha
    Köpt en egen Ångtvätt och kalkar väggarna varje sommar och skursr dsgligen bort damm från galler murkanter på boxväggarna samt foderrester från krubban
    Madde i sin tur var alltid nojig när vi hade egen container, dår skulle trampas och packas på hennes eget lilla vis så slutade med att hon stod för tömningarna
    Jag istället får hålla i mig när hon inte dammar av gallren.

    Svara
  2. Elizabeth Torrisi

    Tvätta hovar o ben varje dag, alltid benskydd i hagen/ ridning, byta bett ofta, kolla tänder ofta herregud jag har massor.

    Svara
  3. Karolina Cappelli Lindholm

    Stallen tvättas o målas varje sommar, efter fölningsäsong osv
    Men tvättar inte vägga under vintern. Överkurs.
    Har aldrig skurat o olja hovar osv
    Har nog inga hang ups eller rutiner alls faktiskt.
    Eller de skulle nog vara att aldrig borsta svansarna.

    Svara
  4. Madeleine Nilsson

    Aldrig gula fläckar eller smutsig svans på en skimmel. När jag tävlade med honom brukade jag tänka att jag ial skulle vinna priset på vitaste svans.

    Svara
  5. Birgitta

    En pappa till en ryttare jag stod i samma stall som tidigare skulle jag vilja påstå hade en i alla fall liten hang up vad gällde hästtransporten.

    Han mer eller mindre skurade den ut och invändigt efter typ varje användning, alltså så där riktigt noga med trasor och gud vet allt.

    På ett sätt förstår jag honom, i alla fall om man köper en helt ny transport för +100.000.

    Svara
  6. Smurfan

    Visst har jag hang ups, men jag anser att det grundar sig i hälsa-säkerhet-pengar.

    1: Modellerar gödselstacken som sjutton, men detta beror på att jag inte har/kan köra megatraktor med lastare. (Gårdens förra ägare tömde stacken hela tiden efter behov, jag vill bara tömma en gång om året och då måste någon anlitas = pengar.)

    2: Parasitbekämpar hagar frenetiskt genom växelbete, betesputs, mockning.
    Parasitbekämpning = hälsa.

    3. Markarbete / fostran av alla hästarna. Dom FÅR INTE knuffas, skena, bråka, sparka, you name it! Livsviktigt för min säkerhet då jag är nedsatt i kroppen. Får allergiska utslag av ryttare som t ex far över hela stallplan varje gång de ska sitta upp på sin fladdriga häst. När man påpekar att man kan träna bort sånt där får man till svar: ”Nä, det orkar inte jag, låter jobbigt, vet inte hur man gör och tänker inte ta reda på det heller…”
    Säkerhet någon?

    Angående hovar: oljar aldrig hovar. Jag är upplärd med att det tar bort hovens naturliga ”glasyr”. Vet inte hur pass det stämmer. Tvättar inte heller. Mina hästar brukar blöta sina hovar själva dagligen i valfritt vattendrag.

    Svara
    • Birgitta

      Instämmer i nästan allt; dock är jag inte lika manisk med parasitbekämpningen eftersom jag bara har mina 2 hästar här. Men jag mockar hagarna, tar maskprov.

      Svara
  7. Frida

    Hmm är nog rätt fri från hang ups. Har svårt för dåligt skött läder iofs, inte så att det måste putsas ständigt men skitigt, stelt läder har jag svårt för och det finns inte mkt som gör mig så nöjd som välputsat, mjukt läder. Tvätta väggarna görs en gång per år men å andra sidan skiter ingen av våra hästar ner väggarna på det viset, eller de skiter inte på väggarna alls tack och lov.

    Svara
  8. Sarah

    Klarar inte av att lämna sadelgjorden otvättad efter varje användning! Annars inget speciellt tror jag… Men får utslag av ouppfostrade hästar som inte går att leda/går förbi/springer över folk.

    Svara
    • Birgitta

      Ha ha…gjorden är nog det jag putsar mest sällan.

      Ouppfostrade hästar klarar jag dock inte heller av- de får snabbt rätta sig i mitt led.

      Svara
  9. Minstral

    Tvättar stallet en gång per år och målar. Men jag hade blivit orolig om min boxvägg sett ut så.
    Annars är det rena redskap upphängda rätt.
    Spolar alltid sadelgjord efter ridning.

    Svara
    • Birgitta

      Ja, ”fel” upphängda redskap är som knivar i ögonen 🙂 !

      Men behöver du verkligen rengöra sadelgjorden efter varje pass? Min håller sig ren ”hur länge som helst” och blir mest smutsig om jag rider ut på verkligen lerigt underlag.

      Svara
        • Birgitta

          Aha! Fördelen med att klippt häst 🙂 .

          Förresten; du skrev ett jättekonstigt svar i inlägget om tygelskydden! Kan du kolla det?

          Svara
          • Minstral

            Haha. Det var bara första meningen som skulle med, det andra är en del av en jobbtext som jag kopierat, av misstag klistrat in.

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>