Geografi; vad är det?

Ett fenomen jag stöter på relativt ofta:

Någon söker stallplats och skriver att den bör vara i närheten av xx eller med cykelavstånd till yy.

Tex var det en person som nyligen sökte stallplats ”gärna runt Malmö, Staffanstorp, Vellinge”.

En person tipsar om Royne Zettermans gamla ställe, Springfield farm i Linderöd, ca 6 mil ifrån Malmö och ännu några mil till från Vellinge.

En annan söker stallplats ”gärna med gång/ cykelavstånd från Genarp och får tips om ett stall i Lund, 2,5 mil bort.

Jag undrar om de som tipsar:

a) helt saknar geografikunskaper

b) tror att bensin är gratis och att hästfolk har all tid i världen att lägga på transport

c) inte läser inlägget noga utan bara svarar rakt ut i luften

d) är så desperata att få uthyrt sin stallplats att de tipsar alla de kan komma på

e) tänker att ordet ”gärna” betyder att man egentligen är öppen för allt

Skåne är inte Norrland vad gäller avstånd och här kryllar det av stallplatser av alla de slag precis överallt så man behöver definitivt inte varken cykla i några mil eller lägga många tusen på bensin för att komma till stallet….

12 kommentarer Skriv kommentar

  1. Jenny Hamberg

    Folk svarar för att svara… Vad frågeställaren vill veta är underordnat.

    ”Jag söker ett torrfoder utan fågel”
    ”Testa Carrier Kyckling och Ris”
    ”Byt till färskfoder. Jag ger X med kyckling och nöt”

    ”Vilken ras passar min familj? Vi vill ha en rätt liten hund som inte kräver timmar av mental stimulans.”
    ”Berner sennen! Bästa rasen!”
    ”Schäfer är bra familjehundar!”

    Det går knappt att fråga om nåt på nätet för så många rusar och svarar, även om de inte alls har svar på frågan så jag tror inte det beror på bristande geografikunskaper.

    Svara
    • Smurfan

      Sitter och skrattar så jag nästan sätter lunchen i halsen! Det är ju så på pricken (nästan) alla nätfrågor besvaras idag!

      Svara
  2. Annelie Magnuson

    Det här fenomenet stör mig verkligen. T ex såg jag en fråga som en mamma hade – hon ville ha tips på frukost till sitt barn, som inte får innehålla mer än en liten, angiven (som jag inte kommer ihåg) andel kalcium då han äter en medicin som inte får blandas med kalcium. Det kom då hundratals tips med olika varor som innehåller mycket kalcium – som tex ägg, frön m m. Varför tipsar man om något när man absolut inte vet någonting? Folk gissar hej vilt på svar – som någon sort skrivdiarré – de bara måste skriva något fast de absolut inte vet svaret utan bara gissar.

    Svara
  3. Helena Hille Jardelid

    Samma i hönsgrupperna där ”alla” rekommenderar blodpudding om de misstänker hönsen har proteinbrist. Det är INTE mycket protein i blodpudding idag och finns väldigt mycket annat du då hellre kan ge, men det spelar ingen roll om man så lägger upp en bild på innehållsförteckningen, blodpudding SKA det va.

    Svara
    • Annelie Magnuson

      Det ligger verkligen något i att en kunnig är osäker men en okunnig ofta tvärsäker.

      Svara
  4. Birgitta

    Ja, folks skrivdiarré på olika forum är verkligen fascinerande och killgissningarna haglar ofta friskt. Ibland spelar det mindre roll och kanske mest är ett uttryck för att någon vill ”vara snäll”/ hjälpa till men en del gånger kan det vara rent av farliga ”råd” som ges.

    Ett annat fenomen är ”jag har ingen aning om svaret på din fråga men jag skriver något helt annat i stället bara för att jag MÅSTE blanda mig”.

    Typ:

    Någon frågar vilket kraftfoder som är bäst, foder A eller B.

    Svar: man behöver oftast inte ge kraftfoder och om du tycker att din häst är lite smal så kan du skicka in en foderanalys på ditt hösilage till…”

    Eller så frågar man om någon har provat bett C eller martingal D och får svaret ”jag tränar för en jätteduktig NH-tränare som jag kan ge dig numret till om du vill”.

    Suck…

    Svara
  5. Lisa Ling

    Skrivardiarre kanske men jag tror mest det handlar om det mänskliga behovet att vilja hjälpa till.
    Det kan ävem finnas en fördel i att inte få exakt svar på frågan, nya perspektiv/infallsvinklar kan uppenbara sig. Kanske en lösning på problemet man inte själv har tänkt på när man ställde frågan.
    På öppna forum får man helt enkelt ta det onda med det goda .

    Svara
    • Birgitta

      I sak har du rätt.

      Det kan jag tycka är kul med min blogg; att vi börjar diskutera en sak men ibland hamnar någon helt annanstans. Fast ställer man en direkt fråga på ett forum är det ändå lite skillnad tycker jag.

      Svara
  6. Annelie Magnuson

    Jag är medlem i gruppen ”What do you need help with today buddy” som verkligen är för att man ska kunna fråga vad som helst och få korrekt svar. Tyvärr går det numera nästan inte att ställa frågor och få svar av någon kunnig, då vem som helst svarar på vad som helst utan att ha en aning. Gruppens hela syfte har liksom nästan gått förlorat. ”Hej – jag har dyskalyki – kan någon hjälpa mig att räkna ut vad 100+32 är”. Svar 1: 220. Svar 2: 85 Svar 3: 112. svar 4: 132.

    Svara
      • Annelie Magnuson

        Alltså, det var ett väldigt förenklat – påhittat – exempel jag skrev. Men att det är så – någon ställer en fråga och får massor av felaktiga svar – och det blir omöjligt att hitta det RÄTTA svaret bland alla felaktiga.

        Svara
  7. Minstral

    Jag håller med om nästan allt. Men många frågar om skarpare bett och där blir jag ledsen för till 99 % är det brister i ryttarens ridning och kan ibland inte låta bli att svara.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>