Gillar alla karlar sprit?

Det slår aldrig fel; alltid när det skapas trådar i stil med ”vad kan man ge en granne som har varit hjälpsam men inte vill ha betalt” kommer folk dragande med det gamla trumfkortet; alkohol/ sprit om grannen är en man.

Jag är sååå trött på detta stereotypa synsätt; ”alla karlar gillar sprit….” och dessutom vet jag bara allt för väl att det finns många som brottas med en för hög alkoholkonsumtion bakom lyckta dörrar, ibland med barn och partners som lidande åskådare/ medberoende.

Har vi inte kommit längre 2023 och har vi inte mer fantasi med det enorma utbud av allt möjligt än att vi måste ge folk vi ibland knappt känner alkohol?

Nu är jag förvisso ingen man själv men om någon gav mig tex vin hade det varit fullkomligt bortkastat eftersom det enda alkoholhaltiga jag dricker är cider.

Så; låt fantasin flöda nästa gång det ska handlas presenter; t.o.m. ett presentkort är en långt vettigare gåva – då kan givaren om inte annat själv välja vad den vill köpa inom rimliga gränser.

41 kommentarer Skriv kommentar

  1. Maria

    Ja, det är konstigt att den inrotade sedvänjan finns kvar. För så är det väl, förr i tiden var rekommendationen en flaska vin eller blomma från vett och etikett-böckerna. Ingen skulle ju ta med en fryspåse cannabis eller några benzo till någon som tack. Men alkohol som avslappning och fest går bra. Tror kanske att tanken dock är ”snäll” menat, typ ”du har slitit för min skull, här får du något som är festligt och som du kan slappna av till efter din ansträngning”. Ungefär. Men fel.

    Jag dricker ju inte alkohol själv, men har en vän som kämpar med beroende och även fast jag vet det, stöttat det, så var jag ändå på väg att fråga om hen ville att jag skulle åka förbi Bolaget när hen skulle komma hit på pizza. Så någonstans finns en missriktad omtanke även hos mig. Jag hann dock stoppa mig själv. Det är något med svenskar och slappna av och alkohol som sitter rotat även hos mig som inte dricker. Hoppas nyare generationer fattar bättre.

    Kan tänka mig att du, Birgitta, ser mycket skit som alkohol gör för kvinnor, barn och familjer, jag läser ju bara det jag ser i tidningen och senast igår fälldes ju en karl för att ha slagit ihjäl sin sambo pga snedtändning på alkohol. En snedtändning som dessutom hänt tidigare. För jävligt. Och sorgligt att inte samhället kan göra mer iform av hjälp för den som inte förmår lämna. Helst också alkoholförbud för den som inte kan hantera det, men det funkar ju inte. Det blir lite löjligt när det ska inspekteras att någon inte langar eller är berusad på plats på Systemet, men att Bolaget också har hemleverans med bud för den som vill. Motsägelsefullt. Cash is King.

    Svara
    • Birgitta

      Ja, i mitt yrke om inte annat kan man få se och höra om så mycket elände som sprit för med sig att det räcker och blir över.

      Och det påverkar så mycket; den som dricker, familj, vänner, arbete, sjukvård, ibland oskyldiga (som blir ihjälkörda) osv….

      Svara
      • Maria

        Nja, om du googlar ser du att båda stavningarna används, även av läkare. Maken råkar vara psykiater, så jag har det även från hästens mun. Men bra att du håller oss på tårna!

        Svara
        • Minstral

          Jag är medicinsk sekreterare, läkare har ingen koll på sånt. Det heter bensodiazepiner och inget annat. Det är min sak och profession att kunna det. Läkarna/psykiaterna har noll koll på det. Jag kan erkänna att jag har fel i mycket men det är något jag vet. Så du har fel helt enkelt.

          Svara
          • Maria

            Ha, ha, ha. Tror du på riktigt att de flesta människor och läkare inte vet att hela namnet är bensodiazepiner? Sedan hur man förkortar det, när det inte är en text till en patient etc är väl ingen stor sak, båda stavningarna förekommer ju i massor, även i offentliga texter? Men du är uppenbarligen bara ute efter att skapa polarisering och inte ens försöka nå samförstånd, så jag lägger ner det.

            Alla texter, även medicinska, där begreppet och stavningen används är fel, läkarna vet inte vad medicinen de skriver ut heter och kan inte stava, jag har fel, alla texter som finns att hitta där stavningen används har fel. Bra. Vi säger så. Tur att du finns!

          • Minstral

            Ja det är tur att jag och alla andra medicinska sekreterare finns annars hade journalerna sett helt galna ut ibland.

        • Frida

          Jobbar också som medicinsk sekreterare och måste hålla med Minstral här. Läkare har verkligen pinsamt dålig koll, eller orkar inte bry sig om stavning på mediciner eller stavning och grammatik överhuvudtaget. Om du skulle se en anteckning som en läkare skrivit själv skulle du bli mörkrädd. Det är inga punkter, kommatecken, stor bokstav är inte nödvändigt, mediciner stavas lite hur som och egna, påhittade förkortningar som ingen annan än läkaren själv förstår i större delen av texten. Och ja, det stavas Benso om man nu måste förkorta vilket man inte ska.
          Hälsningar: arbetsskada sekreterare.

          Svara
        • Minstral

          Du har en väldigt otrevligt attityd. Du stavade fel på en förkortning, varken mer eller mindre. Det är mitt jobb att kunna detta. Jag är högskoleutbildad på det. Det är aldrig roligt att ha fel, men när någon som är utbildad på området påpekar det kan man kanske lägga ner. Ja, som jag sagt tidigare, jag och mina medicinska sekreterar-kollegor är bäst på detta. Vi gör däremot inte läkarnas jobb för det är det som de har utbildats för. Vi har utbildats i administration och du dokumentation inom vården och är proffs på det. Så tagga ner.

          Svara
          • Minstral

            Jag beklagar din hunds död.
            Vad gäller benso stavas det just så och bara så.

          • Minstral

            Du får gärna släppa det. Men när du likställer med Google med faktisk kunskap/

          • Birgitta

            Jag likställer inte Google med faktisk kunskap utan menar bara att båda stavningarna förekommer och att jag därför inte ser varför vi ska mala detta i en oändlighet på en hästblogg. You’ve made your point och därför tycker jag att du ska släppa det.

            Du behöver inte ta det som en personlig förolämpning om/ att någon väljer att stava benso som benzo.

        • Minstral

          Vilken liten tomte du är som blir tyst när du fattar att du har fel. Vill även tillägga att det endast brukar vara missbrukare som använder den smutsiga förkortningen benso. Det är en trashig förkortning som typ ingen seriös inom psykvården använder.

          Svara
          • Maria

            Oj! Hm, ja, då är jag väl en tomte då. Några fler invektiv du vill ge mig förutom otrevlig också? Ja, trashig var det visst med. Väl bekomme. Tyvärr fick jag avliva min hund igår, och dagarna dessförinnan var han svårt sjuk och krävde ständig passning. Så jag har helt enkelt inte hunnit läsa något på internet alls, eller svara. Men jag kan gärna vara tomte för det då. Ibland finns det helt enkelt viktigare saker i ens liv, i det här fallet hade jag oändligt hellre varit utan det.

            I övrigt att det är trashigt, att ordet inte används osv får vi väl helt enkelt vara överens om att vi inte är överens. Är det så farligt att inte tycka lika om något? Jag ska inte skriva några journalanteckningar, så vad mig anbelangar gör det detsamma. Just i det här fallet lutar jag mig mot en disputerad specialist i psykiatri, maken, som hittills inte uppvisat några stavningssvårigheter, och andra officiella publikationer.

            Sedan har jag all respekt för att ni har fått lära er en stavning som den korrekta, och det säger jag ingenting om, det är bra att ni är noga med det korrekta i journalanteckningar och i ert jobb. Men jag vidhåller att eftersom detta är skrivet i en bloggkommentar, inte en journalanteckning, och att båda stavningarna trots allt förekommer, oavsett vad ni tycker om det, även i medicinska publikationer som korrekturläses innan publicering, och att, med all respekt för er utbildning, professioner som även doktorerat på just detta använder denna förkortning, även i officiella, korrekturlästa texter (inte till patienter), som väl knappast kan anses vara trashiga, anser jag att jag inte behöver säga så mycket mer. Jag säger inte att ni har fel, bara att båda förkortningarna förekommer och lägger ingen värdering i det. Och jag har all respekt för att ni har fått lära er att en stavning ska användas av er i ert yrkesutövande.

            Återigen, det är bra att ni följer de instruktioner ni fått och att ni har en yrkesstolthet (jättebra speciellt eftersom jag antar att medicinska sekreterare oftast är kvinnor och vi ska vara stolta över det vi gör).

            Med detta tar denna otrevliga, trashiga tomte och återgår till att sörja sin hund och tackar för mig.

          • Maria

            … och SNÄLLA Birgitta, kan du gå in i min text och byta ut ett z mot ett s, jag kunde inte bry mig mindre, men det är tydligen viktigt för några?

          • Birgitta

            Jag tycker i stället att vi avslutar denna diskussionen här och nu.

            Båda stavningarna förekommer om man googlar; och ärligt talat mest benzo.

            Jag skriver själv ord som kan ifrågasättas ibland om man verkligen vill hugga och använder engelska termer och slang blandat i mina svenska texter HÄR.

            Jag var mycket skicklig på att skriva myndighetsbeslut och överklaganden till domstolar när det behövdes i yrket men här och nu väljer jag ibland ett annat språk, fullt medvetet.

            Jag kan kalla Frenchie för min hest, hunden för doggy eller skriva liiiite i stället för lite. Täckesnarkomani är inget vedertaget ord så vitt jag vet utan något jag myntat och det finns säkert annat man kan anmärka på också.

          • Minstral

            Fast googla? Jag är expert på medicinska termer och språk i journaler. Snälla håll inte på att trycka ner min profession!

          • Birgitta

            Min sista kommentar i detta ämne:

            Om du googlar BENSO får du upp många trådar/ länkar där det står tex ”vad är benzo” och ”hur påverkas man av benzo”.

            Rätt eller felstavat så förekommer det så frekvent på nätet att jag inte kan förstå hur detta nu har blivit en sådan grej här på min lilla hästblogg? Släpp det!

          • Minstral

            Fast du förminskar ju min utbildning genom att säga att det finns på google. I min yrkesroll innebär det att VETA hur något stavas, inte vad man kan googla.

          • Minstral

            Faktiskt är det så Birgitta att när jag hade åsikter om din profession så blockade du mig och såg till att jag blev avstängd från Ryttarfiket. Men nu tycker du det är helt ok att klanka ner på någon annans profession. Jag tycker det är riktigt tråkigt. Jag varken kan eller vill hämnas så som du gjorde. Att du såg till att jag blev blockad från RF gjorde mig oerhört ledsen. Men fine, du vann.

          • Birgitta

            Om du blev avstängd från en Facebookgrupp så beror det enkom på dig själv och hur du agerat/ skrivit där.

            Att jag har blockat dig på Facebook/ tagit bort dig som vän beror också på ditt eget agerande men jag äger inte frågan att stänga av folk från olika Facebookgrupper, bara så du vet.

            Jag skulle inte ta detta här om du inte själv tar upp det men jag har mer än en gång och av olika läsare ombetts att stänga av dig från min egen blogg, dvs här men har inte gjort det.

    • Minstral

      Choklad? Vet du då att personen inte har ett sockerberoende? Övervikt pga sockerberoende och alkoholism ger snarlika skador på kroppen. Så NEJ, inte choklad!

      Svara
  2. Karolina Cappelli Lindholm

    Hemskt att de är så inrotat. Igentligen rtt märkligt också.
    Borde vara enklare att bara swicha för diesel eller en lunch på lokala stället typ

    Men sen är inte alla alkolister bara för de gilla att få en god whiskey tex.

    Svara
    • Birgitta

      Nej, alla är inte alkoholister men jag vill vända på det och hävda att FLER ÄR alkoholister än vad du och många andra tror. De man minst anar…tro mig, jag vet (tyvärr) vad jag talar om.

      Och absolut kan man ge någon man KÄNNER en whisky tex. Det har jag gett min egen man några gånger. Det är den enda alkohol han dricker (allergisk mot vin tex) och så sällan och i så små mängder att t.o.m. jag som egentligen hatar alkohol tycker det är helt ok.

      Svara
  3. Jenny Hamberg

    Håller med till 100%. Jag skulle aldrig ge bort vin eller sprit till nån jag inte känner mycket väl och därför vet att de har en frisk relation till alkohol. Och att jag vet att de verkligen uppskattar det.

    Själv har man ju fått en och annan flaska vin genom åren. Jag hade blivit gladare för en påse bilar… Jag dricker nämligen inte vin.

    Tycker hela alkoholkulturen är olämpligt. Nu ska vi fira – drick alkohol! Nu ska vi ha kul – drick alkohol! Nu ska vi mysa och unna oss – drick alkohol! Nu ska vi koppla av – drick alkohol! Jag tycker att det är helt bisarrt att en drog som skapar så ohyggligt mycket elände för så många är ett så självklart inslag överallt.

    Svara
  4. Anna-Karin Eng

    Många blir glada av nåt hemsnickrat om man har tid att göra nåt sånt. Handspunnet, färgat och handstickat värmer bättre än sprit.

    Svara
  5. Helena Hille Jardelid

    Håller med, skulle själv bara ge alkohol till de jag känner, Cia ger aldrig bort det av ren princip.
    När hon hade middag här i höstas så hade typ alla med vin, de känner ju ändå Cia och borde veta att vi ytterst sällan dricker vin (dock tycker jag det är väldigt gott i matlagning så det brukar komma till användning ändå).

    Vet flera nyktra alkoholister som faktiskt tycker det är jobbigt när de får alkohol, rätt ofta som omgivningen inte vet om att de har/har haft problem med alkoholen.

    Men hela inställningen till alkohol är märklig. Läste i tidningen om en man som drack sig redlös på en firmafest och blev våldsam. Kollegorna ser då till att han skickas hem till sin fru och sina barn?! Det var väl ”minst pinsamt” för dem men slutade med misshandel av hans fru den kvällen. Tänk att man tycker det är en bra idé att han ska hem till sina barn när han inte ens går att hantera bland kollegorna??

    Själv ger jag oftast bort hemkokt sylt/marmelad/äppelmos eller ännu oftare ägg från våra hönor eller vaktlar i fina kartonger. Känns som om det brukar bli uppskattat!

    Svara
    • Minstral

      Fast nej, inte ge bort mat, allergier, sockerberoende mm. Eller bara att man tycker det är vidrigt. Fick en kartong vaktelägg för ett tag sedan. Vaktelägg är för mig så äckligt att jag nästan kräker.
      Varför ge bort mat/dryck öht?

      Svara
  6. Annelie Wendt

    Jag ger av princip inte alkohol om jag inte känner mottagaren väl eller fått hjälp med present av någon som känner mottagaren. Själv är jag nykterist och otaliga är de flaskor med alkohol som jag slängt eller gett vidare som jag fått i present.

    Svara
  7. Minstral

    Att ge alkohol till någon man inte känner är så märkligt. Jag tycker iofs det är märkligt att ge choklad eller annat ät/drickbart. Personen kan vara allergisk eller kämpa med övervikt tex. Tycker det är så fel att ge mat/dryck om jag inte känner personen.

    Svara
  8. Ann Hammarlund Holst

    SPRIT vet jag inte? Ger man det?
    Jag håller med, jag ger det inte till någon främmande. Jag har chansat någon gång, även fast jag inte känt personen jätteväl, men då med Champagne. Jag tänker att det kan man i värsta fall ge bort vidare. Det är ju svårt med ”godis” också. Jag vill t ex inte alls ha en stor fet ask choklad som jag inte kan behärska mig från att smälla i mig på en kvart.
    Tur att alla mina elever känner mig väl nog att ge mig just en flaska Champagne både till jul och sommar.

    Svara
    • Birgitta

      Ok, jag kanske uttryckte mig slarvigt: sprit = allt som innehåller alkohol men som ej är öl typ.

      På detta tema fick en närstående en flaska äcklig whisky från en givare och 10 öl (som hen inte dricker) av en annan. Totalt bortkastat.

      Känner man någon är det en hel annan sak att ge alkoholhaltiga drycker.

      Svara
  9. Annelie Magnuson

    När jag fyllde 50 för drygt ett år sen. önskade jag mig bubbel av alla som frågade. Har fortfarande flaskor kvar – så lyxigt att kunna öppna en flaska champagne en vanlig helg. Skulle aldrig ge alkohol till någon jag inte var helt säker på att det passar.

    Svara
  10. Birgitta

    Angående att ge choklad i present får jag nog snart skriva ett inlägg om det också 🙂 !

    Skämt å sido men jag som älskar choklad har 2 näst intill fulla Alladin- chokladaskar hemma, båda julgåvor. Nästan ingen av pralinerna går att äta enligt mig 🙂 !

    Svara
    • Minstral

      Hade du då varit gravt sockerberoende hade det inte varit så roligt. Otroligt korkat att ge någon mat/dryck om man inte känner dem.

      Svara
  11. Frida

    Ger bara vin eller alkohol till någon om jag VET att detta uppskattas och att mottagaren inte har problem, skittrist ju att få ett dyrt rödvin som man ändå inte vill dricka.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>