Använd nätet (men med förstånd)

En person jag känner som stod i begrepp att köpa häst kom för ett tag sedan undan med blotta förskräckelsen (”dodged a bullet” kan man verkligen säga….) och utan att gå in på några detaljer vad gäller just den hästen tänkte jag idag orda lite om de möjligheter man har att kolla upp MYCKET via nätet om man planerar att köpa en häst.

Givetvis gäller ovan inte alla hästar men tillräckligt många…

Är man lite bevandrad i hur internet fungerar finns det en del sidor man absolut bör kolla av innan man kanske ens åker och provrider en häst och absolut innan man eventuellt köper den.

Är det en häst som påstås vara tävlad kan man börja med att titta i TDB.

Även Equipe kan användas med fördel och där finns även en del resultat från utlandet, Danmark tex, och även på låg nivå (lätta klasser).

Vet man namnet på hästens ägare eller den som har ridit/ tävlat hästen kan man påbörja sitt detektivarbete genom att googla på personens namn och se vad som dyker upp.

Idag har nästan alla Facebook och/ eller Instagram och där kan man, med lite tur, få fram massvis med information och se både bilder och framför allt filmer.

Om hästen har haft mer än en ägare och den som säljer bara har haft hästen ett kortare tag (säg mindre än 1-2 år) kan man, om man inte skäms 🙂 skicka ett litet mail/ meddelande på Messenger till föregående ägare och ställa några korta frågor. Och det är samma sak där; har man tur så får man både svar och ärliga upplysningar.

De flesta hästägare (vill jag tro i alla fall) är förhoppningsvis måna även om hästar de inte själva äger längre och bemödar sig eventuellt med att hjälpa en presumtiv köpare.

Givetvis kan man inte svälja allt man får veta via nätet med hull och hår, t.o.m. TDB/ Equipe får man ta med en nypa salt och tex inte bara blint kolla på eventuella placeringar utan beakta hur många som deltog i klassen, var tävlingen ägde rum bla bla bla….

Även information man får på annat vis kanske inte är applicerbar på en själv; bara för att jag säljer en häst som jag tycker är för svår för mig behöver det så klart inte betyda att den är för svår för person X.

Men framför allt SKADEHISTORIK är svårare att ta med en nypa salt och det är mest detta jag tycker är intressant om man kan få fram.

Hovbölder och småsår kan man så klart skita i men om man tex på en blogg läser hur en häst x gånger varit halt och behandlats ska man kanske reagera? För att ta ett exempel.

Jag har själv reagerat på att en del influensers/ bloggare/ ”kändisryttare” som är mycket aktiva på sociala medier gärna ”mörkar” om/ när deras hästar är skadade och uttrycker sig väldigt kryptiskt eller inte alls när de får frågan vad som exakt felas djuret som uppenbarligen fått någon form av behandling på klinik.

Att köpa häst är banne mig både ett lotteri och många gånger en av de största investeringarna man gör så att verkligen undersöka allt man kan tycker JAG är tillrådligt. Sedan kan ”allt” hända i alla fall men då har man i alla fall gjort vad man har kunnat.

3 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    När jag säljer häst är jag 100 % ärlig. Idag går allt att hitta på nätet.

    Svara
    • Birgitta

      Ja, jag lever efter devisen att en lögn alltid kommer fram och jag vill dessutom inte riskera att få tillbaka en såld häst eller hamna i en rättsprocess för att köparen känner sig lurad.

      I mitt eget fall har jag dessutom varit rätt så transparent i bloggen så tex personen som köpte Vicke kunde, om hon hade velat, läsa om typ alla alla dagars händelser från det att jag köpte honom mer än 8 år tidigare. Och faktiskt var det samma sak när JAG köpte honom; ryttaren som hade honom till försäljning hade också en blogg och skrev mycket om ffa sitt tävlande med honom.

      Svara
  2. Manda Stillnert - En travhäst & allt där i mellan

    Tänker på alla sociala medier osv, forum med för den delen. Var brutalt ärlig när jag skulle sälja unghästen för att han var speciell på många sätt och inte till det bättre just då. Han har som jag förstått de blivit lite bättre som äldre men helt stabil blir han nog inte någonsin vilket jag tyckte var viktigt för köparen att veta om.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>