Svar om säkerhetshandtag

Minns ni diskussionen om säkerhetshandtagen vi hade på bloggen innan jul?

I korthet spånade vi kring vad straffet kunde tänkas bli om man höll sig i ett sådant under pågående dressyrprogram om man gjorde det för att inte ”skumpa” och teorierna var flera.

Någon trodde att man kunde bli diskad, en annan gissade på poängavdrag och en tredje påstod att hen höll så diskret i sitt handtag att det inte syntes.

Jag lovade att undersöka FAKTA eftersom TR är mycket luddigt på denna punkt (”säkerhetshandtag är tillåtet på sadeln som en säkerhetsutrustning”) och först igår fick jag någon form av svar från Ridsportförbundet.

Svaret får man kanske kalla ett icke-svar för det visade sig att ”ingen vet” utan man ska ta frågan vidare och dessutom är ett förslag att det ska göras ett förtydligande i TR år 2025 (TR förnyas inte årligen tydligen).

Så än så länge famlar även domarna i blindo…

Mig spelar det ingen roll för jag behöver inte hålla i handtaget när jag rider dressyr utan jag använder det bara vid uteritter.

5 kommentarer Skriv kommentar

 1. Marlene Engström

  Jag har däremot varit tvungen att lära mig rida med det, och använder det dör balans och stadighet särskilt i starten när Leon inte är uppvärmd och släpper ner mig i sadel . Det hjälper oss båda och Leon får ett stöd och stadighet han gillar, yttehanden är verkligen på stilla på plats och wow vad snabbt vi kommer i ordning!

  Svara
 2. Elizabeth Torrisi

  Jag var tvungen att hålla i tantsnöret på flyinges tävlingar och den danska domaren ville diska mig. Det är inte tillåtet i Danmark. Överdomaren konstaterade att det är tillåtet i Sverige och de tre domarna drog istället ner min inverkan. Korrekt beslut tycker jag. Avdrag för att hästen inte är lydig/ lösgjord ska ju också göras.

  Svara
 3. Minstral

  Jag tolkar tr som att man får ha det på men inte använda det. Därför jag smyger. Sen blir det ju lägre poäng ändå eftersom domarna ser att hästen inte är ordentligt lösgjord.

  Svara
  • Birgitta

   Jag tolkar det som att man får ha det och använda det när det behövs av säkerhetsskäl.

   Sedan är jag säker på att det IBLAND är svårt att veta ”vad som är vad” och att det kan vara nyansskillnader i när man håller sig i handtaget av säkerhet vs för att inte skumpa.

   Syns det tydligt att hästen ”inte gör något” (bus) får man nog döma det som ”sitshjälp”.

   Att hålla sig i handtaget för att hästen ”kan komma att/ brukar busa” kan inte godtas.

   Sedan vad straffet ska bli; DET ska bli intressant att se vad ”man” kommer fram till.

   Svara
 4. Lena Malmqvist

  Intressant. Jag var med och väckte frågan för ett antal år sedan när jag hade några unghästar och tyckte det var klokt med remmen även på tävlingar. Det fick jag dock inte ha då, så det är ett stort steg framåt att det överhuvudtaget är tillåtet.
  Jag är mycket nyfiken på vad Svrf kommer fram till!

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>