Djur i bur

Har ni sett det nya (?) tv-programmet där Markoolio och hans mamma bygger ett hus åt henne (ja, inte med sina egna händer men ni fattar….).

En person jag följer på Instagram gjorde ett inlägg igår där hen påpekade att mamman i tv-programmet och även på sin insta visar sina hundar i en stängd bur inomhus.

Många kanske inte vet detta och en del skiter också i det (jag har sett det med egna ögon i Sverige) men det är faktiskt inte tillåtet att ha hundar på detta viset inomhus.

Väldigt märkligt att i princip ingen reagerat i mammans flöde och sorgligt att sådant visas på tv.

8 kommentarer Skriv kommentar

 1. Karolina Cappelli Lindholm

  De såg ut som en otroligt tight bur för två små hundar att ha även för kortare transporter.

  Förvaras de så hemma, eller skulle de just bäras ut i bilen kanske?

  Svara
  • Birgitta

   Vet ej, har inte själv sett avsnittet men onödigt att visa det på tv oaktat vad. Och det låter långsökt. Buren har man väl i bilen i så fall?

   Svara
 2. Nina Bliding

  Du får inte ens ha hund i bur med öppen dörr, om du har bur inomhus ska dörren vara borttagen.

  Svara
 3. Anja K Phersson

  Personligen gillar jag inte burar men det är värt att reflektera över att många gladeligen stänger in sin häst i en liten bur majoriteten av dygnets timmar. Medan man inte skulle göra det med en hund. Lite ironiskt egentligen eftersom både hundar och katter är betydligt ”lämpligare” att ha i bur än häst. Det påvisar dock enbart hur konservativ hästvärlden är.

  Svara
  • Karolina Cappelli Lindholm

   Jag håller med o tänker ofta på just de.
   Inget konstigt att ha häst i låda/bur 20 timmar per dag. 4 timmar i en liten paddock o skritta 30 min som arbete.
   Men hund i bur ja då skriker alla att de är olagligt o djurplågeri osv
   Märkligt

   Svara
 4. Helena Tang

  Ser ut som en alldeles för liten bur till EN hund!
  Hade ingen aning om att bur är olagligt i Sverige, här rekommenderar de flesta s.k ”crate training”, men absut kan det missbrukas!

  För vår valp (nu 12 veckor) har det fungerat suveränt. Vi har tvåvåningshus och två katter, den ena med 3 ben.
  Vi använder buren vid sovdags. Den står i sovrummet, är övertäckt med en filt på 3 sidor så att den är mer som ett krypin, hon har en tjock madrass som täcker hela botten, filten hon fick med från familjen, och ett tuggben. När vi går och lägger oss så blir hon placerad i buren, gosad med och ja, instängd. Numera går hon lugnt in och lägger sig och somnar nästan direkt (ja, vi hör hennes snarkningar).
  I början tog det kanske en kvart när hon gnällde och innan hon la sig till ro, men iom att buren är i sovrummet så vaknar jag sa fort hon gnäller och behöver gå ut, men den senaste veckan har hon sovit hela natten från ca 21-22 till 05-06 på morgonen.
  Vi använder endast buren på natten, inte bara för att hjälpa till med rumsrenheten, men mest för att det blir lättare för henne att komma till ro på ett och samma ställe och inte ha fri tillgång till övervåningen när vi sover. Jag sover bättre när jag inte behöver oroa mig över var hon är och vad hon gör.
  Dessutom så får katterna lite lugn och ro, även om de sover hos oss i sängen för det mesta.

  Svara
  • Helena Duvander

   Det kan väl inte vara ok att stänga in en valp i en bur i hemmet från kl 21-06, 9 timmar, motsvarande en dryg arbetsdag dagtid?

   Svara
   • Helena Tang

    Helena, jag håller absolut med om att det är många timmar, men det är på natten, när hon sover. Den första veckan när hon var hemma så sov jag med henne i storarummet på soffan så jag är rätt säker på att hon sover hela natten. Iom att hon är i sovrummet, så hör jag också henne när hon behöver gå ut eller något annat.
    Klockslagen var ungefärliga, men som exempel, igår blev hon ”nattad” halv elva, och vi gick upp för en timme sedan, klockan fem.
    Jag är intresserad av att veta hur din nattrutin hade sett ut utan bur? Jag är absolut öppen för förslag.
    Om Riley hade haft fri tillgång till hela övervåningen, tror du att jag hade vaknat om hon behövt gå ut? Nä, för hon hade gjort sina behov var som helst, utan att väcka oss.
    Hon hade förmodligen spenderat halva natten med att terrorisera våra två katter, och ingen av oss hade fått sova.
    Hon protesterar inte när det är sovdags utan går rätt glatt in och lägger sig i buren..

    Edit som tillägg : det är ingen permanent lösning, när hon är äldre och rumsren (och inte jagar katterna) så är tanken att buren ska bort/öppen dörr så att hon kan välja.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>