Jobba fast man är sjukskriven

Nyligen stod det att läsa i Ridsport om en person som samtidigt som hen var sjukskriven på heltid i flera år hade träningar och annan verksamhet som gav intäkter och nu ska återbetala 1,2 miljoner i sjukpenning.

Varje gång jag läst att liknande fall diskuterats på sociala medier (dvs när någon ”jobbar” med hästar fast hen har sjukpenning) uppstår diskussionen att man faktiskt kan må bra av att vara med hästar, att vi som är friska inte ska döma de sjuka, att alla sjukdomar inte syns utanpå osv.

Och tro mig…jag förstår detta. Och själv missunnar i alla fall inte jag någon som rider sin häst, mockar och släpper ut den i hagen fast hen är sjukskriven. Det är inte sådana personer som sticker MIG i ögonen och jag tycker inte att de ska sälja sina hästar och lägga sig i sängen och tyna bort.

Men…om man orkar rida andras hästar dagligen, ibland flera om dagen, tömköra/ longera, mocka, bygga ”kilometervis” med hagar mot betalning och annat jag bevittnat mycket regelbundet genom åren- då ska man inte vara sjukskriven nej.

För mig är det som sagt en milsvid skillnad mellan att rida sin egen häst, i sin egen takt och så mycket man orkar och att tex ta på sig betalda uppdrag som kräver en relativt stor fysisk ansträngning.

Och absolut är att ”vara med hästar” många gånger läkande och psykiskt främjande men nog skulle många fler HELLRE vara i stallet än på en arbetsplats? Men man måste liksom försörja sig.

Och ju fler som utnyttjar vårt välfärdssystem desto mer urholkas det och reglerna stramas åt så att inte ens de som verkligen behöver hjälpen får den. Det är vad jag har sett i alla fall.

16 kommentarer Skriv kommentar

 1. Karolina Cappelli Lindholm

  Jag fick en stor klump i magen o var igår tvungen att rannsaka
  MIg själv
  Jag kollar till o myser med mina lösdriftare varje dag.
  Läkaren har sagt att jag ska vara ute o röra på mig!

  Jag släpper ut 2 halta hästar till sjukruta 30 m utanför stallet
  O nångång under dygnet så mockar jag två spånboxar, just för att halm är för tugnt.
  En häst promeneras
  Och hundarna rastas
  Resten sköter min man med traktor.

  När det är verkning o skoning tex så tar jag in hjälp och min hovslagare är hjälpsam. För jag orkar inte ta in o ut osv

  Jag tränar ingen häst, jag rider inte nått jag arbetar inget.

  Svara
 2. Fia Pobog

  Nu har jag ju inte tagit ut ngn sjukersättning, men alla som har djur vet väl vad det innebär att med 40 graders feber stappla ut i stallet, mocka två skitar – sjunka ihop på en halmbal och vila kallsvettandes 5 minuter, sen ta två till osv. Har man djur eller barn så har man ju inget val liksom…

  Svara
 3. Maria

  Det är för de flesta en ickefråga, tycker jag. Är du helt sjukskriven sköter du dina (hobby-) djur (och egna barn) och gör inget där du tar betalt, för då jobbar du. Och det gäller ju de flesta av oss. Inackorderingsstall etc får man kalla in andra.

  Gråzonen är väl de som har avelsston på lösdrift etc. Och andra, som jag inte kommer på nu. Men jag har inte ett dugg dåligt samvete när jag tar hand om egna djur och barn. Vad ska man göra? Strunta i dem, då är DET olagligt. Däremot har jag lite svårt att förstå att man inte fattar att man inte kan ta betalt för något när man är sjukskriven på heltid. Men, det finns folk till allt, bra att det upptäcks. Är precis som du, Birgitta, svintrött på att de som behöver hjälp inte får den, för att andra roffar åt sig. Usch och blä.

  Svara
  • Birgitta

   Jag har just nu i min närhet en person som kämpar mot försäkringskassans avslag gällande sjukersättning. Utan att gå in på detaljer så kan jag säga att det inte är konstigt att en del människor ger upp och en del tom tar livet av sig. Och förstår man inte myndighetsspråk och/ eller har någon som kan hjälpa en så kan det bli en fruktlös kamp fast man egentligen har rätt till hjälp.

   Svara
 4. Anna

  Vad är man ens sjukskriven för om man orkar hålla igång på det sättet? Tycker man läser titt som tätt om människor som har riktiga sjukdomar eller handikapp men ändå tvingas återgå till arbete, hur lurar man en läkare att sjukskriva en när man uppenbarligen inte är sjuk? (Ber alltså inte om tips haha, bara tycker det är så skevt.)

  Svara
  • Birgitta

   Man kan säkert överdriva sina krämpor på ett sådant sätt att man kan bli sjukskriven, i alla fall en tid. Man har också olika smärttröskel och sätt att se på tillvaron.

   Jag hade tex innan jul väldigt ont i ryggen och just nu en hälsporre som gör att jag haltar fram sedan 2 månader tillbaka men tanken att sjukskriva mig har inte ens föresvävat mig.

   Svara
   • Anna

    Jag hade början till hälsporre för ett par år sedan, milda matilda vad ont det gör! Men lyckades stretcha bort det med några övningar jag hittade på nätet (och så bytte jag skor). Hoppas du får bukt med det.

    Svara
    • Birgitta

     Jag var sååå kaxig och trodde en cortisonspruta skulle bota mig direkt för så har det varit de andra gångerna (många år sedan sist) men det hjälpte banne mig inte en millimeter 🙁 .

     Jag har provat att tejpa foten, olika inlägg osv men inget hjälper…

     Börjar känna mig rätt så knäckt faktiskt….

     Svara
     • Manda Stillnert - En travhäst & allt där i mellan

      Ha innetofflor av bra variant. Fick för några veckor sedan tillbaka påbörjan på hälsporre (haft det förut så känner igen symtomet) åkte och köpte ett par bra innetofflor och de är mycket mycket bättre. Går och står väldigt mkt på jobb när jag jobbar. Tror det knäckte mina fötter lite när jag inte hade något mer på fötterna en bara strumpor.

 5. Ann Hammarlund Holst

  Håller helt med. Och det du pratar om är ju inte att man mockar åt dina hästar fast man har influensa i en vecka. Det handlar om långtidssjukskrivna på 100 % som får sjukpenning men som ändå bedriver en verksamhet. Det är stor skillnad. Jag har faktiskt noll lust att låta mina skattepengar gå till dessa då jag precis som du anser att orkar man det orkar man med någon form av jobb.

  Svara
  • Minstral

   Håller så med dig, blir så jäkla trött på att skattepengar ska gå till detta!

   Svara
 6. Anna Lind

  Det är ju pengarna man uppbär/inte uppbär som det handlar om. Inget annat. Sjukpenning erhåller du istället för lön/inkomst av näringsverksamhet när du inte har någon lön/inkomst pga sjukdom. Det är ju det som är bedrägeriet i sammanhanget. Att man får både och!

  Svara
  • Frida

   Exakt! Hade hen inte fått ngt betalt och det varit i mindre skala så hade jag inte sagt ngt, hästar kan defintivt vara läkande och för mig var ridningen en stor anledning till jag kom tillbaka efter utmattning. Men att driva en verksamhet och dra in stora pengar svart OCH få sjukersättning är helt galet. Och ställer till skit för de som verkligen behöver sin sjukersättning för att de verkligen inte kan jobba. Ser så många patienter i mitt jobb som nekas sjukersättning som verkligen inte klarar att jobba.

   Svara
 7. Minstral

  Jag tycker absolut inte att det endast handlar om dubbla inkomster som vissa i tråden hävdar. Har varit i stall där sjukskrivna gått och typ jobbat dagarna i ända gratis. Men de är sjukskrivna för ex fibromyalgi. Men sjukskrivning är ju så mycket friare än en anställning. Kan man så vara 25 % i stallet och jobba så kan man ha ett vanligt jobb. Nä, livet blir kanske inte lika kul och kravlöst men så är det ju för oss andra. Kan man vara aktiv ca 25% tycker jag man ska jobba den procenten och vila resten. Att orka med häst kan ju tyvärr inte gå före jobb!

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>