Nattryttarna och män som utövar våld

En mångårig läsare tyckte att jag skulle skriva ett inlägg om tv-serien ”Nattryttarna”.

Jag har inte själv sett den men läst en hel del om den och vet också att det getts ut böcker om familjen som filmen handlar om.

I korthet styr mannen/ maken/ pappan i familjen med bokstavlig järnhand och filmen handlar om hur detta har påverkat inte bara hans egna sambo och barn utan även andra kvinnor som befann sig på hästgården som han ägde och drev (han är numera död).

Jag ordar inte mer om själva filmen eftersom jag som sagt inte har sett den men däremot kan jag bekräfta att det som mannen utsatte sin kvinnliga omgivning för verkligen är så som man läser om ibland; det förekommer ”överallt”, i alla samhällsklasser, yrken, nationaliteter och där man ibland minst anar det.

Som en del av er vet arbetar jag sedan mer än 7 år tillbaka på ett skyddat boende för kvinnor som utsatts för våld i just nära relationer (till 98% av partner, mycket sällan av ett vuxet barn) och om jag inte visste/ trodde det innan dess så har min arbetsplats bekräftat ovan.

Jag tror att lekmän ibland tror att en person som utövar våld (framför allt fysiskt men även psykiskt) ”är” på ett visst sätt liksom man kan ha föreställningen att en narkoman är en hemlös person som ligger i trappuppgångar med en kanyl i armen men så är det verkligen inte.

De män som jag har fått kännedom om i mitt arbete har kommit från jordens alla hörn, varit i alla åldrar (en hel del 70-80 åringar) och har haft alla möjliga yrken. Och har ibland av omgivningen uppfattats som mycket trevliga och charmerande men utövat våld mot både partner och barn, ibland i flera år.

Så nej; lika lite som man kan veta om någon har tex missbruksproblem eller psykiska problem så kan man veta om någon är en våldsverkare bara genom att man tror att man känner personen. Tyvärr.

12 kommentarer Skriv kommentar

  1. Maria

    Jättebra skrivet. Vet av egen erfarenhet från en närstående att en människa kan ha de mest charmerande egenskaperna utåt, socialt kompetent och ”normal” och vara ett monster inom hemmets fyra väggar.

    Svara
  2. Annelie Magnuson

    På tal om våld är det ju otroligt vanligt med ekonomiskt våld. Såg att någon kommun (Östersund?) skulle börja dela upp t ex förskoleavgiften på separerade föräldrar, och att det skulle vara inkomstfördelat = ofta tjänar mannen mer, och då får han större delen av avgiften på sin faktura. Mycket bra! Mer sånt här, då ratade män ju ibland gör vad som helst för att hämnas på sina f d kvinnor, även om det innebär att det går ut över barnen.

    Svara
    • Birgitta

      Ja, ekonomiskt våld tycker jag inte det talas så mycket om som det borde för det är både vanligt och kan medföra fruktansvärda och livslånga konsekvenser för den drabbade.

      På min arbetsplats möter vi ofta kvinnor som skuldsatts av en partner, ibland utan sin vetskap. De kanske står som ägare för en bil som endast mannen disponerar, de kan ha x olika abonnemang i sitt namn, ha lån tagna i sitt namn osv. Också vanligt att mannen har ensam tillgång till alla hushållets pengar och att kvinnan ibland bara får fickpengar och ibland inte ens det.

      Skulle kunna skriva en bok om detta….

      Och att hamna hos kronofogden/ ha x betalningsanmärkningar (som man ibland inte ens vet om) begränsar verkligen möjligheterna att tex få en ny bostad vid en separation.

      Svara
      • Annelie Magnuson

        Ja eller att mannen totalt kört sin ekonomi i botten och skiter i allt…och frun/f.d frun då inte kan frigöra sig p g a gemensamt betalningsansvar.

        Svara
        • Annelie Wendt

          Eller hur!! Känner till en mamma som är helt körd ekonomiskt för pappan vägrar betala för glasögon etc. Tre barn alla med speciella behov och kostnader.

          Svara
    • Cia Wigström

      Ush ja, ekonomiskt och psykiskt våld kan gå hand i hand. Personen som utsätts knäcks ner och får sin värdighet och självkänsla förstörd, med allt vad detta kan innebära för den som blir utsatt…
      Just detta scenario har jag tyvärr rätt så bra koll på.

      Svara
  3. Anna

    Många gånger är vi också mycket motvilliga att tro att ”han som verkar så trevlig/fin/bra” kan misshandla sin partner, ibland trots att alla tecken finns där. Tänker på rättegången mellan Johnny Depp och Amber Heard förra året där allt talade för att Depp är en riktigt vidrig man, meddelanden där han pratade om att han ville våldta hennes döda kropp och allt vad det nu var, och ändå var hon den som blev hatad och förlöjligad i sociala medier. Ofta hör man också att det är synd om mannen som blir anklagad ”hans liv är förstört” i stället för att man faktiskt tycker synd om offret. Mäns våld mot kvinnor ursäktas och bortförklaras alltid om hon inte är ”det perfekta offret” och han ”det perfekta monstret”.

    Svara
  4. Helena Hille Jardelid

    Även att styra kvinnan (som det oftast är) genom hot mot barn, andra anhöriga och husdjur är vanligt förekommande. Så vidrigt. Många som inte kan lämna då de vet vilka det kommer att gå ut över.

    Känner till ett fall där en kvinna lyckades lämna relationen men hon fick lämna kvar sina högt älskade husdjur. Han hotade inte djuren i det fallet, men tar inte särskilt väl hand om dem och hon har inte fått träffa dem sen hon lämnade.

    Och på olika vis som jag inte vill skriva här så straffas hon genom husdjuren när hon går honom emot (de har barn ihop och måste ha kontakt).

    Svara
  5. Annelie Wendt

    Hade en diskussion häromdagen om detta med min man. NÄR ska män som kollektiv sätta ner foten och sluta acceptera/heja på/ignorera våld/kommentarer/sexuellt ofredande i ord och handling från andra män mot kvinnor? För innan det sker så är just ALLA män faktiskt medskyldiga. Vi kvinnor kan faktiskt bara dra en minimal del av det här lasset, denna attitydförändring måste komma från gruppen som innehåller förövarna.

    Svara
    • Frida

      Tror aldrig det kommer hända, män tjänar alldeles för mkt på att andra män är vidriga. Kraven på dom själva blir lägre om det finns andra som är värre. Typ: jag är kanske lite taskig ibland, drar inte mitt lass hemma osv men jag slåss i alla fall inte!

      Svara
  6. Frida

    Problemet är väl just det att de är så himla trevliga och verkligen kan få omgivningen att känna sig speciella. Ofta har de mkt karisma och vet precis vad de ska säga och hur de ska agera för att få andra att göra som de vill. Många vill gärna hävda att de inte kunde kontrollera sig, de ”såg rött” och var så arga att de tappade kontrollen vilket är rent skitsnack, de vet precis vad de gör!

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>