Vilken stall”kamrat”!

Ibland läser jag om stallägare som på olika sätt fått problem med sina inackorderingar, både av ekonomisk art och på andra vis.

Och för ett tag sedan fick jag bekräftat att det jag själv upplevde och reagerade på inte var varken en engångsföreteelse eller att jag och en annan hästägare inte ”klickade”, för så kan det ju absolut vara ibland om man blir ovänner tex.

För x år sedan stod jag i samma stall som en kvinna som det skar sig mellan nästan direkt. Och det var inte bara jag som ”lackade ur” på personens beteende utan det gjorde även andra i stallet, så även den som drev anläggningen.

Utan att gå in på detaljer så blev kvinnan uppsagd tämligen omgående då hon dels inte fullföljde sina åtaganden enligt kontraktet och dels visade sig ha en aggressiv häst som ingen av oss i stallet ville hantera.

Hästen bet mig i armen när jag gick in för att fodra den, fullkomligt oprovocerat och det var bara min tjocka jacka som gjorde att jag inte fick ett rejält köttsår.

Värre gick det för en annan, mycket erfaren hästägare som samma häst högg i ryggen när hon skulle ge den hösilage i hagen och efter det fick vi nog.

Som sagt flyttade kvinnan kort därefter och sedan hörde jag inget mer om henne förrän jag bytte stall och en ny inackordering där började prata om kvinnan.

Det framkom att kvinnan i sitt nya stall inte berättade om hur rent ut sagt farlig hästen var och detta trots att det ibland var barn/ ungdomar som skulle fodra alla hästar (detta var ett kollektivstall).

Hur som helst hann det gå ytterligare x år då jag bara läste en del inlägg från kvinnan på Facebook i en gemensam grupp vi är medlemmar i tills jag såg ett inlägg från en stallägare som ville varna för henne. Denna gången handlar det om rätt mycket pengar som inte betalats för uppstallning.

Jag är i sak inte förvånad att även hästägare luras; så ser hela världen ut och hästsporten är per se inget undantag. Det finns alltid de som blåser sin omgivning och en del lyckas bättre och under längre tid än andra.

Men det gör det ju inte mer ok och jag kan bara beklaga stallägare som råkar ut för sådana här människor.

Jag har i många inlägg kommenterat att jag inte kan förstå hur så många vill hyra ut stallplatser för i princip inga pengar och med många gånger en jäkla massa besvär och inackorderingar som denna kvinna bidrar ju knappast till att jag omvärderar mina åsikter.

Jag skulle vilja råda alla som trots allt vill sponsra hästägare genom stallplatser att utan undantag ta referenser från tidigare stall och kan/ vill man inte presentera sådana så är det tack och adjö.

Man kan absolut ha olika åsikter om tex hästhållning men om någon inte ens betalar för sin stallplats i x månader skulle i alla fall jag aldrig någonsin ta in en sådan persons häst i mitt stall.

16 kommentarer Skriv kommentar

 1. Anja K Phersson

  En fundering, sen du fick eget stall så är du väldigt noga med att påtala att alla stallägare ”sponsrar” andra människors hobby. Detta är inget jag kan dra mig till minnes att du påpekade när du själv blev ”sponsrad”. Är detta något du har tänkt på innan eller är det en ny insikt i och med att du har eget nu? Sen är hästvärlden så tråkig med exemplet du beskriver, hyresgäster som inte alls håller vad som avtalas. Bra tips med att ta referenser!

  Svara
  • Birgitta

   Vilken bra fråga! Den förtjänar ett eget inlägg tycker jag så det ska jag försöka skriva ihop tills imorgon!

   Svara
 2. Anna

  Thomas veterinärklinik har både hästägare och ibland hela stall på ”svarta listan” för att de aldrig betalar sina fakturor (då skall det ju sägas att billigare veterinär hittar man knappast) och generellt försöker de undvika hästägare i klientelet för att de ofta är så besvärliga att ha att göra med (här väljer man en klinik och då omfattas man även av deras jourverksamhet, det finns inga distriktsveterinärer). När jag började rida nu sade Thomas ”berätta absolut inte för dem att jag är veterinär”.

  En annan sak som tydligen händer titt som tätt är att hästägare bara lämnar sin häst där den står uppstallad, slutar betala räkningarna och aldrig hörs av igen. Det blir ju såklart rättsfall av det men den processen kan ta väldigt lång tid och stallägaren är då skyldig att fortsätta att ta hand om hästen under tiden.

  Jag förstår inte riktigt hur man kan bete sig så, men jag antar att folk köper häst och egentligen inte har råd? Tror absolut som du skriver att man verkligen bör vara noga med att ta referenser innan man hyr ut till någon, och även kanske göra en kreditupplysning om man kan. I Sverige kan man ju ta reda på massor om en person via nätet för en ganska billig summa.

  Svara
 3. Marlene Engström

  Sen finns ju återigen det motsatta. Som alltid många sidor av ett mynt.

  Svara
  • Birgitta

   Instämmer! En del borde verkligen inte driva uppstallningsverksamhet.

   Och det borde jag kanske ha lagt till i inlägget: att även hästägare borde ta referenser på stall innan de flyttar dit.

   Jag vet stall som är ökända och av goda orsaker.

   Och om någon ständigt annonserar att hen har lediga stallplatser är det en liten varningsflagga.

   Svara
 4. Linda Ferne

  Vi är nog ”sponsrade” i vårt hästägande lite till mans… Menar utan en bank som ger ut lån för att ha råd att köpa en gård eller en hyresvärd som hyr ut en gård med mark osv hade inte en tiondel av alla med ”egen” gård kunnat ha det. Eller hur? Värt att tänka innan man ondgör sig över alla hemska snyltare tycker jag. Dessutom har ju vi alla varit inhyrda någonstans i många år innan.

  Svara
  • Birgitta

   I sak har du rätt.

   Dock ondgör jag mig inte över ”snyltare”- de är bara smarta som ”utnyttjar” någon som är för billig.

   Jag har själv stått i ett stall där jag nästan skrattade varje gång jag skulle betala stallhyran. Men jag gick ”så klart” inte till stallägaren och BAD hen att höja hyran (dock påtalade jag att det var extremt billigt).

   Det är inte hästägare som ska ansvara för vad en stallägare debiterar dom; däremot hade vissa kunnat HJÄLPA sin stallägare långt mer som ett litet tack i alla fall. Det har jag gjort så det räcker och blir över. Många gånger mycket uppskattat, ibland inte alls eller togs för givet.

   Svara
 5. Linda Ferne

  Precis. Men det blir lite tråkigt att så fort nån flyttar till ”eget” då klankas det ner på inackorderingar..

  Svara
  • Birgitta

   Vet inte hur vanligt det är att ”man” klagar på inackorderingar så fort man har eget stall men att JAG kanske upplevs som klagande är pga det jag sett under +30 år som uppstallad.

   Och ja, jag tycker många inackorderingar beter sig illa, en del stallägare likaså.

   Det ÄR svårt för båda parter att anpassa sig ibland. Därav att jag själv inte vill varken vara stallägare som hyr ut boxar eller själv stå inackorderad någonsin mer.

   Jag retade mig på inackorderingar långt innan jag ”fick” eget stall.

   Svara
 6. Linda Ferne

  Du skriver att hästägare inte ansvarar för vad ställägare tar betalt för.. Det är ju tvärtemot vad du i många inlägg skriver. Att hästägare sponsras av stallägare är ju deras problem , definitivt inte oss som behöver ha stallplats. Hjälper till gör nog 99 procent av oss, samt att ett kontrakt vad som gäller är ju ett måste…. Så vi som stått i alldeles för billiga stall har ju bidragit till det som du skriver ”att fattar inte hur folk kan ha inackordering ” så fort de råkar få chansen att ha eget.

  Svara
  • Birgitta

   Vi får nog enas om att inte enas 🙂 .

   Och att vi har vitt skilda erfarenheter vad gäller uppstallade hästägare även om det givetvis finns alla sorter.

   Svara
   • Linda Ferne

    Har varit inackorderad sen -85 och har oxå upplevt rätt mycket från båda håll.. Men stall som tar in oss behövs för hela hästbranschen, både nu och resten av framtiden.

    Svara
 7. Minstral

  Vi har haft inackorderingar i många år. Vi har haft alla sorter, har fått säga upp några få. Överlag har vi haft alldeles underbara människor och hästar. Men det är mycket extrajobb och man går back, även om vi tog bra betalt. Det är snudd på omöjligt att ta betalt så det går runt. Vi har haft många härliga och även besvärliga år med inackorderingar. Nu är det bara vi och den enda förlusten är väl egentligen hjälp när vi reser bort. För övrigt så är det mindre jobb och vi märker att vi förlorade ekonomiskt på inackorderingar.
  Men sponsrar det gör nog de flesta.

  Svara
  • Birgitta

   Bra input från någon som själv haft inackorderingar- det kan vara bra och dåligt och förtjänsten är ofta obefintlig.

   Tänkte på Linda Fernes kommentar om att 99 % av de inackorderade ”hjälper till”.

   Det är tyvärr inte alls min erfarenhet GENERELLT även om det absolut finns alla kategorier.

   Jag hjälpte tex själv till MASSOR i flera stall, helt oombedd och gratis.

   Jag har både harvat banor, hjälpt till med in och uttag av + 10 hästar hur många gånger som helst per vecka, städat sadelkammare osv.

   Ett minne kom upp; hur jag i mer än ett stall varit med om att hästägare stått och tittat på medan stallpersonal tagit in deras häst från hagen (”för den servicen har jag betalat för”).

   Att ha mage och stå och glo när någon annan tar in MIN häst från hagen….ursäkta men det finns inte på kartan i min värld och är rent ut sagt oförskämt.

   Jag skulle inte drömma om att göra det själv, lika lite som att jag skulle hoppa in i min bil och köra ifrån stallet i samma sekund jag vet att det är dags för intaget.

   Att man inte kan/ orkar/ vågar ta in andras hästar må så vara men att inte ens kunna ta in sin egen häst….jag fann det lika ”äckligt” varje gång jag såg det.

   Svara
   • Minstral

    Många tror nog att de hjälper till, men den hjälpen är försumbar. Att tex rida och fixa med hästen och släppa ut den igen 20 min innan intag ”för det ingår ju”. Jag skulle kunna fortsätta med massa stories men summan av kardemumman är nä – hjälpen från inackorderingar uppväger inte kostnaden för dem.
    En sak jag märkt genom åren med inackorderingar är täckena. Jag har påtalat att det ska hänga ett torrt och hyfsat rent täcke på boxen till morgonen. Har i alla år fått lägga på blöta, leriga täcken.

    Svara
    • Birgitta

     Känner igen det där med utsläppet; så extremt obetänksamt!

     Angående täcke ingick det ett tag byte av täcke i ett stall jag stod i. ALLA ville ha täckesbyte och en del täcken fick stallägaren knyta ihop med silvertejp och balband nästan.

     Sedan ändrades det och tjänsten skulle debiteras.

     Och se på fan…plötsligt skulle bara en av 15 hästar ha täckesbyte! Intressant.

     Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>