Gratis är godast men är det sant?

Ibland går det kanske lite för fort på nätet och man lägger inte tillräcklig tid på att tänka efter innan man agerar.

Det har säkert hänt mig fler gånger än jag insett i efterhand men en del scams tycker jag ändå är så lätta att genomskåda att jag har svårt att förstå hur man kan låta sig luras.

De olika formerna av ”Nigeria-brev” är väl de mest uppenbara försöken till bedrägeri och en gång fick jag ett mail om att jag ”hade upptäckts porrsurfa så om jag ville slippa att bli avslöjad skulle jag betala…” , tja något i den stilen.

Nu visste jag till att börja med att jag aldrig någonsin porrsurfat men även om jag HADE gjort det…so what?

Ett lurendrejeri som jag sett flera gånger på Facebook är hur ett ”företag” (yeah right….) påstår att de har x exemplar av på något sätt ”defekta” produkter som de inte kan sälja och därför lottar ur.

På bilderna ovan kan ni se att det kan handla om en kaffekokare och även om också detta är långsökt så har jag sett exempel på att ”man” velat skänka bort några husbilar eller t.o.m. attefallshus för att de har någon liten repa/ skada !?!?

Så om man bara fyller i sina kontaktuppgifter så deltar man i ett lotteri bla bla bla….

Här måste jag fråga var det kritiska tänkandet tar vägen? Hoppar det in i husbilen och kör iväg?

Varför i hela fridens namn skulle någon ge dig en husbil värd x hundra tusen bara för att den har några repor i lacken?

I den verkliga världen säljs denna till reducerat pris SÅ KLART eller så lackerar man om den eller whatever men man skänker inte bort den… suck! Tänk lite!

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna

    En bekant på Facebook delade ett meddelande för några jular sedan att man skulle skicka en julklapp till en person på listan och sedan skulle man så småningom få sju julklappar från andra (klassiskt pyramidspel alltså) och jag tänker fortfarande på det ibland och skrattar. Hur kan man vara så dum att man tror att ett spel där alla ”sätter in” en julklapp kan ge alla sju julklappar tillbaka?

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>