När man inte själv ska betala

För någon vecka sedan diskuterade vi stallägare vs inackorderingar och någon tyckte att att jag var lite hård mot de uppstallade,  ”nu när jag har eget stall”.

Och så kanske jag uppfattas och det är lätt att dra denna slutsats men jag vill påstå att jag redan innan jag flyttade till Ryhus noterade hur EN DEL agerade i andras stall; dvs när det inte var deras egna eller de själva skulle betala för whatever.

Och visst…i yngre dagar, som uppstallad på ridskolan i ca 20 år så var även jag slarvig med vissa saker, obetänksam och lat.

Men med stigande ålder har jag faktiskt blivit lite mer….tja…ska vi kalla det…hänsynsfull?

Så jag reagerade absolut när jag tex såg stallkamrater dänga skottkärrorna i marken; vet vad man en sådan kostar så borde man tömma dom med större försiktighet.

Samma vad gäller att ”låta” hästen bita på allt möjligt; kvastskaft, boxväggar, sargen i ridhuset….

Allt kan man inte stoppa men jag efterlyser ändå större vakenhet! Och en flaska Antibit.

Men som sagt; när man inte själv betalar eller vet exakt vad saker kostar är det lätt att bli nonchalant.

Jag såg senast för någon vecka sedan ett exempel på detta i mitt eget ridhus.

Ridhuset var utlånat mitt på dagen (klockan 12), solen fullkomligt strålade vilket gör att ljusinsläppet tack vare vindnäten är fullt tillräckligt för att träna hundar men ändå hade ”man” tänt belysningen.

Och inte bara under själva träningen utan även efteråt när man plockade undan sina grejer.

Som vi alla vet är el DYR i dessa tider och att ha x lysrörsarmaturer tända helt i onödan….jag kan inte låta bli att undra om man hade gjort samma sak hos sig själv?

MEN; det finns absolut motsatsen till de obetänksamma och om vi ska diskutera just elen har jag sett de som hos mig i vintras nästan tränade i mörker bara för att inte slösa på strömmen. Det var lite överdrivet åt andra hållet 🙂  men väldigt snällt tänkt i alla fall.

19 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anette Hammargren

    Kommer ihåg när min dotter skulle passa Vicke.
    Då skulle hon använda varmvatten för att svälla upp spånpellets när hon skulle strö.
    Hon som då var typ 14 år. Reagerade på varför man ska använda varmvatten till det.
    Kostar mycket mer pengar.

    Man kan undra om du gör det nu när du hyr eget stall och antagligen betalar elen själv.

    Svara
    • Birgitta

      Nu blir detta en hypotetisk fråga eftersom jag inte har använt spånpellets på säkert 1,5 år (använder vanligt spån från ett snickeri) men OM jag skulle strö med spånpellets idag skulle jag utan tvekan använda varmvatten eftersom det gör att pelletsen sväller mycket snabbare och ”jämnare”. Och jag använde varmvatten även här på Ryhus när jag använde spånpellets.

      Att 20 liter varmvatten kostar mer än 20 liter kallt vatten är absolut sant men i just det fallet tycker JAG att det får vara någon måtta på snålandet. Det handlar inte om samma summor som att tex ha en ridhusbelysning tänd i x timmar som i mitt exempel.

      Och absolut är det så att ”många bäckar små..” men om jag t.o.m. skulle börja dra mig för att använda varmvatten i stallet då ska det gå otroligt långt och jag är inte ens i närheten av det just nu.

      Svara
  2. Karolina Cappelli Lindholm

    Jag tänker att betalar man för att vara i ditt ridhus så ska väl ändå el&underhåll ingå.

    Svara
    • Birgitta

      I sak har du rätt men ska man inte låta sunt förnuft råda framför ”jag har betalat så jag kan göra som jag vill” ?

      Svara
      • Birgitta

        Lite som i ett stall jag stod i där en del tyckte att de hade betalat för insläppet så de kunde stå och titta på när personalen tog in deras häst. Själv hade jag SKÄMTS.

        Svara
        • Karolina Cappelli Lindholm

          Jag tänker inte fullt ut så, göra som man vill/utnyttja o typ förstöra.
          Utan mer som att betalar jag så ska jag kunna ha de tänt.
          Vad exakt annars är de man betalar för?

          Svara
          • Birgitta

            Jag förstår hur du menar och frågan är komplex.

            Vad man betalar för? Tja…det är väldigt olika och beror dels på kostnaden för att ens få vara i någon annans ridhus och kanske också på vilka utgifter ridhusägaren vill ”hämta tillbaka” på att låna ut ridhuset och där tänker man ju olika.

            Jag har tex inte byggt ”mitt” ridhus men däremot har jag ombesörjt att underlaget lades in, att ett annat företag kom och laser-planade det, jag har köpt speglarna, jag harvar efter varje användning (sliter på åkgräsklipparen och förbrukar bensin) plus att jag lägger tid på att hålla ridhuset i bra skick.

            Man kan så klart hävda att jag har lagt pengar på allt ovan för min egen skull och så är det ju men det ska inte innebära att andra ska vara där gratis tycker jag.

  3. Anna

    I Paris är det ganska ovanligt att värme och varmvatten ingår i hyran, ofta betalar man antingen själv för all el inklusive den som går till elelement och varmvattenberedaren, eller så ingår värme/varmvatten men i en särskild post så man vet hur mycket det kostar. Kan ju säga att jag aldrig hört hyresgäster i Sverige där sådant är inbakat i hyran säga att de tar kortare duschar eller sänker värmen inomhus för att spara… Medan mina kollegor ofta pratar om hur de riktigt sitter och huttrar i oktober och försöker hålla ut innan de sätter på värmen. Helt tveklöst tror jag att många gärna slösar lite ”om det ingår”. Som värd får man förstås se till att ta betalt med marginal men det blir ju orättvist mot de som inte slösar.

    Det är samma mentalitet tycker jag med sådana som är slarviga med gemensamma resurser och tänker ”någon annan gör det nog”. Jag har ju ridit mycket på ridskola och det är väldigt vanligt att hästens utrustning är slarvigt upphängd, bettet inte rent osv. Tycker det är så trist, det är ju hästen som blir lidande om inte nästa elev råkar vara mer noggrann. Eller flyttstädning! Jag städar alltid som en galning och varenda gång är det lortigt som f-n där man flyttar in…

    Svara
    • Birgitta

      Jag vågar aldrig lita på andras flyttstädning så jag gör ändå om det mesta…. När vi flyttade till Ryhus hade en firma städat och ändå var det under all kritik. Jag var verkligen sur!

      Svara
  4. Karoline

    Vi har några hyreslägenheter. Hyresgästerna där hade ofta öppna balkongdörrar även på vintern vilket resultera i mkt elförbrukning för oss till uppvärmning. Detta blev ju väldigt påtagligt med den dyra elen. Ett tag efter elen blivit så dyr skickade vi ut information om att hyrorna eventuellt behöver justeras och för att göra detta rättvisast utefter förbrukning kan elmätare i varje enskild lgh bli aktuellt. Månaden efter hade elförbrukning för uppvärmning minskat med 40%. Plötligt var det inte så viktigt att ha dörren öppen till katten eller vädra för frisk luft.

    Svara
    • Birgitta

      Jag ska erkänna att jag inte alls hade reflekterat lika mycket över tänd ridhusbelysning dagtid innan ”elkrisen” och det är väl just denna som gjorde att jag reagerade.

      Vi har själva sänkt vår elförbrukning de senaste månaderna om man jämför med samma månader år 2021-2022 just för att vi nu tänker efter mer och är mer ”försiktiga”.

      Vi har tex nästan helt slutat att använda torktumlaren….

      Att spara på varmvatten i stallet skulle jag, som jag nämnde tidigare, inte drömma om i dagsläget; det är trots allt försumbara mängder men så känner jag inte inför tex lysrörsarmatur även om det är LED.

      Svara
  5. Sofie

    Om man hyr ett ridhus så är det väl självklart att man ska få tända lamporna oavsett tid på dagen.
    Annars får du väl meddela dom som hyr att ljuset inte ingår.
    Om det lånas gratis så är det också schysstare att säga till i förväg istället för att gnälla i en blogg.

    Svara
    • Birgitta

      Vi har uppenbarligen olika åsikter om vad som menas med sunt förnuft.

      För mig är det tex sunt förnuft att inte tända lampor om det inte behövs.

      Annars har du rätt i sak att det är bättre att ge all möjlig information I FÖRVÄG och jag har faktiskt ett dokument (typ ”regler för ridhuset på Ryhus”) som jag BRUKAR skicka ut men som jag hade missat denna gången. Reglerna finns även uppsatta på en vägg i ridhuset.

      Nu svävar jag ut lite MEN jag vill ändå lyfta att en inställning som din; att det är ”självklart” att man ska få tända belysning under en elkris i landet och trots att solen gassar och ger fullt ljus är EN sådan sak, av många andra, som tillsammans gör att x ridhusägare stänger sina ridhus för utomstående-användning.

      Jag vet flera anläggningar som sedan flera år tillbaka inte låter någon utifrån använda deras ridhus pga att det ”kostar mer än det smakar” när regler inte följs, redskap för att ta bort gödsel stjäls och jag vet inte allt.

      Att få låna/ hyra något av någon annan, om det är ett ridhus eller vad som är faktiskt en FÖRMÅN och skulle man inte få nyttja denna förmån mer kan det bli ganska problematiskt för en själv så lite mer ödmjukhet hade ibland inte skadat.

      Svara
  6. Ann Hammarlund Holst

    Jag tänker nog också att kunna tända ingår i en hyra. Ofta är det ju inte riktigt bra ljus i ett ridhus om man inte tänder även om det är vanligt dagsljus. Inte mörkt, och man klarar sig, men det blir bättre om det är tänt. Jag tänder när jag åker till ridhus jag betalar manegehyra för. Inte för att jäklas utan för att jag har lite halvdan syn och ser betydligt bättre med normalt bra ljus.
    Om jag INTE ska göra,det måste det vara tydligt i själva hyreskontraktet/överenskommelsen.

    Svara
    • Birgitta

      Ok, exemplet med ridhusbelysningen var kanske inte det bästa; jag borde kanske för att illustrera obetänksamhet ha skrivit om de FÅ som röker utanför ridhuset, bokstavligen 3 meter från en skylt som anger att rökning är förbjuden på HELA området.

      Tänt ljus ger bara en högre elräkning, en inte ordentligt släckt cigarett kan i absolut värsta fall bränna ner hela mitt TRÄ-ridhus!

      Men det ÄR också skillnad på ridhus och ridhus, se bilden till inlägget.

      De flesta ridhus har inte så mycket ljusinsläpp som mitt och den dagen ljuset var tänt hade solen strålat oavbrutet i flera timmar. När jag släckte efter personen som hade tänt belysningen gick det inte ens att se ATT jag släckte = det var pga solen ingen skillnad mellan tänt och släckt.

      Svara
  7. Smurfan

    Inte för att tjafsa – det här är bara en nyfiken i en strut-fråga: Varför lånar/hyr du ut ditt ridhus? Du är ju så noga med dina grejor och lägger ner både tid och pengar som du troligen inte får tillbaka. Jag skulle blivit vansinnig på de där som rökte t ex. För att slippa såna irritationsmoment säger jag alltid nej till ALLA förfrågningar från början, (inackorderingar, ponnyridning, sommarbete, låna kärra…). Folk blir sura men det blir mindre tjafs i längden. Nu vet hela byn att den där sur-smurfen inne i skogen säger nej till allt, så de kommer inte ens och frågar längre!

    Svara
    • Birgitta

      Jag vill inte vara känd som en surmupp ”som säger nej till allt” men absolut gör jag alltid överväganden innan jag säger bu eller bä.

      Har sagt nej till många förfrågningar om stallplats tex och även lite mer udda frågor kring ridhuset.

      Tex ville några killar låna det för att köra precisionskörning med crossar och en mamma ville låna det till några killar att spela fotboll i (hejdå ridhusspeglar….)!

      Finns det fler ”minus än plus” säger jag nej till utlåning av whatever men om ”plussen” överväger (i form av pengar, gentjänster, byte av tjänster osv) kan jag säga ja.

      Nu används mitt ridhus väldigt lite och bara under höst och vinter och det är förutom Frenchie till 98% hundar och deras ägare som är där.

      9 av 10 av hundägarna är trevliga och tacksamma och hundar per se gör minimal ”åverkan” på underlaget.

      Skulle det bli för många stolpskott kommer jag att göra andra avväganden men än så länge känns det ändå värt att ha hundfolket här.

      Svara
  8. Lena-Marie

    Tom. innan elkrisen när jag red i granngårdens ridhus, så var vi försiktiga med att tända ljuset när vi var där. Det är många lysrör och dyrt att ha tänt, vi var så glada att vi fick rida där (mot en avgift såklart) så vi var noga med allt (mocka, knacka, släcka/tända , osv osv) för att ägarna skulle känna att det var värt besväret (elkostnad och skötsel underlaget). Tycker att man respekterar och visar hänsyn, inte har jag betalat så kan jag göra vad jag vill, typ.

    Svara
    • Birgitta

      Tack!!!!! Äntligen någon som fattar 🙂 !

      Jag, som själv är enormt beroende av ridhus skulle aldrig våga förlita mig på att få låna någons privata ridhus och tex köpa en gård och tänka att jag kan låna detta eftersom jag inte själv har ett.

      Ridhusägare är i sin fulla rätt att från en dag till en annan stoppa vem de vill från att nyttja det som de många gånger har lagt hundratusentals kronor på bara vad gäller underlaget så jag tycker absolut att man som den som lånar/ hyr ska försöka visa största möjliga hänsyn.

      Jag har själv lånat ridhus där det lämnats kvar gödsel hur ofta som helst, där grepar stulits osv och skulle absolut förstå om ridhusägare som råkar ut för dylikt eller annat icke önskvärt lackar ur och stoppar fortsatt användning.

      Många som kommenterar här verkar tycka att det är ok att använda belysning oaktat vad bara för att man betalar och det kan man absolut tycka, ”elkris” eller ej men jag VET också att detta är en sådan grej som retar ridhusägare (om man tänder ”i onödan”) eftersom jag har hört det flera gånger. Men jag förstår också att det är svårt för man har uppenbarligen olika syn på vad som är ”tillräckligt med ljus”.

      Det tråkiga är att det många gånger blir så att några ”hänsynslösa” gör att x förbud införs som sedan drabbar alla, även de skötsamma.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>