Strömavbrott?

Funderar på det här med lite längre strömavbrott med tanke på de senaste stormarna och snöovädren:

Ni som bor i hus/ på gård:

Är ni förberedda inför ett längre strömavbrott (säg en hel eller en halv dag) och hur i så fall?

Jag är mycket glad att vi har vår kamin och ett ganska fyllt vedförråd. Inte för att kaminen skulle värma upp hela huset ordentligt men vardagsrummet räcker den definitivt till och då hade man väl fått sova på soffan i värsta fall?

Vi har också gott om filtar att värma oss med och både en massa vanliga ljus, värmeljus och till och med en stormlykta för att inte helt famla i mörker.

Ficklampa för att ta sig ut till stallet eller så kan man använda en pannlampa som jag gissar att många hästägare har?

Nu ska man så klart aldrig säga aldrig och ett strömavbrott kan ju vara längre än en dag i värsta fall men jag är nog mer rädd att vattnet skulle tryta av någon anledning än att vi blev utan ström.

Inte för egen del även om vi bor långt ut i obygden för vi har alltid rätt mycket läsk och vatten på flaska/ burk hemma men hästarna dricker ju rätt mycket mer.

Kanske hade jag fått hämta vatten i en närliggande bäck och koka det (?)  för det vete tusan hur rent det är men förhoppningsvis behöver jag aldrig undersöka det heller.

Sedan är det så klart hundra gånger värre att drabbas av strömavbrott på vintern, framför allt om det är minusgrader, än på sommaren när det är både ljust och varmt ute – den enda fördelen vintertid skulle väl vara att all mat i kyl och frys inte hade blivit förstörd?

12 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna Lind

    Det är just att bli av med vattnet som är det jobbiga med strömavbrott när man har djur. Där Skorpan stod är det fortfarande luftledningar och det blir lätt strömavbrott när det blåser så vi fyllwr 8-10 st 20-litersdunkar när vi vet att det ska bli blåsigt och ser till att alla hästar har hink i boxen förutom vattenkoppen. Pannlampa har vi alla för att se att fylla vattembaljor i hagen i mörkret så det känns som ett mindre problem. Att ha alternativ värmekälla i bostaden är förstås a winner. Vi skulle klara oss mkt bättre i stugan på landet vid längre strömavbrott än hemma i lägenheten. På landet har vi vedspis, kakelugn, inget indraget vatten/avlopp, utedass och manuell pump på gårdsplan.

    Svara
    • Annelie Magnuson

      Ja, min prepper-plan är att alltid ha minst halv tank diesel i bilen, för att kunna dra ut på landet om ”the shit hits the fan”. Där har faktiskt tomsamfälligheten installerat en handpump till ett av våra vattenverk (efter Alfrida…) och den är bara några hundra meter från oss. Så – braskamin, vatten – och så finns det alltid nudlar/pulvermos/snabbmakaroner och lite konserver i skåpen.

      Svara
      • Anna Lind

        Bra plan. Jag kan tyvärr inte ha den prepperplanen för egen del i händelse av krig då jag är krigsplacerad mitt i stan.

        Svara
  2. Helena Hille Jardelid

    Ja, vi hade klarat oss både hemma och i stugan. Hemma har vi alltid extra vatten och skulle det bli långvarigt (som när ledningen till vår brunn gick sönder) så får man hämta mer eller be någon köra ut en kubik och ställa hos oss. Vi har nergrävda ledningar hemma men vid storm tappar jag ändå upp extra vatten i tvättbaljan för att kunna spola toan om strömmen skulle gå.
    Har kamin, ved och och trangiakök, ljus, tändstickor mm.

    I stugan har vi vedspis (som värmer även elementen) och ved, ljus mm.
    Lite sämre på vattenförrådet där, men har hittills inte varit där vid storm.

    Svara
  3. Nina Brynefall

    Har kommunalt vatten, så blir det avbrott här kör de ut tankar.
    I höstas gick en ledning sönder och det var svårt att hitta läckan; då var vi utan i nästan två dygn! Kommunen körde i skytteltrafik med vattentankar; de större stallen fick egna.
    Längre strömavbrott på vintern är mycket ovanliga här; alla ledningar är nedgrävda, då är det värre på sommaren när åskan slår ner lite här och där.
    Jag har braskamin i vardagsrummet och kan elda i bastukaminen och släppa ut värmen därifrån, så jag skulle ändå klara mig rätt bra på vintern också.

    Svara
  4. Petra Milton

    Vi blir av med vattnet när strömmen går. Har som tur är en brunn som inte är djupborrad så vi kan hinka upp vatten. Brukar trots det fylla upp några 20 l dunkar och även flaskor/kannor med vatten. Var utan ström 4 dygn vid stormen Gudrun och 2 dygn vid Per (2007?). Har både kammin med kokplatta och kakelugn så vi kan hålla varmt. Alltid gott om värmeljus och ett gäng pannlampor. Köpte ett litet bensindrivet elverk efter Per, men har bara behövt använda det en gång. Strax efteråt grävdes elledningarna ner här och där minskade strömavbrotten massor (80-90%?). Vi klarar oss lätt några dygn, nog upp emot en vecka utan ström.

    Svara
  5. Anna Andersson

    För tillfället har jag närmre 20 liter vatten i dunk i min lägenhet med kommunalt vatten. Det har varit läckor på vattenledningarna runt husen där jag bor, och nu tänker jag att häller jag ut dom lär det bli en läcka igen.

    I stallet har vi inget vatten om strömmen går.

    Svara
  6. Annelie Magnuson

    Vi har alltid vatten i dunkar, som vi byter ut då och då. Dock vill man ju kunna göra ren dunkarna ordentligt och det är svårt tycker jag. Har nu hittat det här som man kan köra någon gång om året: https://www.clasohlson.com/se/Biocool-Clean-my-Water-Tank,-reng%C3%B6ringsmedel-till-vattentank/p/31-2327-1?utm_source=google&utm_medium=organic&utm_campaign=google%20surfaces&gclid=Cj0KCQiAx6ugBhCcARIsAGNmMbjFFu1bBYsW_qbT-HCc8x3JSuMOiFh8BQBPAMMJ8X7-9TDDJY-q9jgaAiPzEALw_wcB

    Svara
  7. Frida

    Här går strömmen vid minsta vindpust, har alltid vatten i en tunna i stallet så här års just för att kunna ge hästarna vatten om strömmen går. När det är stormvarning tappas det upp vatten på dunk. Har kamin och batteri i ficklamporna. Borde se till att fixa en portabel laddare till telefonen men har inte blivit av. Vid storm är det ofast avbrott 12-24 timmar här så är rätt van.

    Svara
  8. Anna-Karin Eng

    Vi har en brunn med hederlig handpump om vi inte skulle få vatten. Elverket försöker maken laga så vi kan hålla igång elen vid strömavbrott.

    Svara
  9. Minstral

    Har kommunalt vatten så inga problem. Skulle aldrig flytta till ett ställe utan kommunalt vatten/avlopp. Been there, done that.

    Svara
    • Birgitta

      När vi flyttade till Ryhus fanns det inte kommunalt vatten här.

      Vattnet i vår egna brunn var enligt prover tjänligt men luktade rent ut sagt bajs (avföring).

      Så vi tog med oss vatten från våra respektive jobb och köpte vatten. Ganska bökigt så klart.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>