Lördag- 68,2

Redan 7.30 rullade mitt släp iväg till Sydslättens ryttarförening och 10.10 rullade det hem igen. ”Snabbt in och snabbt ut” och att ha nästan hela dagen till sitt förfogande därefter passar mig bäst och ju senare starttid jag har desto sämre är det för mig.

Jag kan ändå inte slappna av och fokusera på så mycket annat under dagen så dagens start passade utmärkt.

Och precis som i söndags så skötte sig Frenchie jättebra! Känslan på banan var bättre än i söndags, procenten var bättre men så var även motståndet så idag blev det ingen rosett.

Jag har i flera år raljerat över ”djungeln” runt domarbordet hos Sydslätten och slutade ett tag också att tävla där eftersom Vickes ögon höll på att ramla ur skallen men av någon utmärkt anledning har man numera tagit bort allt utom några passande blommor och det tackar jag för.

Inte för att jag vet om Frenchie också hade brytt sig men jag vet ju att jag inte var den enda vars häst reagerade på ”djungeln”.

Det enda jag kan tycker är synd med dagens tävling, och det kan man måhända inte klandra Sydslätten för, är att det denna helg arrangeras tävlingar med ”mina” klasser hos för mig TRE närliggande ryttarföreningar och vad blir resultatet av det tro; ja ”så klart” att alla tre tävlingsplatserna har tunnsått med starter i MSV B:1 och B:2.

Idag var vi 7 startande i B:1 och när jag såg att det initialt bara var EN anmäld till B:2 avstod jag från att anmäla mig vilket jag hade tänkt från början. Slutligen blev det 2 startande i denna klass.

I Dagstorp startar idag 3 ekipage i B:1 och 3 i B:2 och Eslöv får 7 startande i B:1 idag och lika många i B:2 imorgon.

Arrangörerna får så klart göra som de vill och kanske får de lönsamhet i att ordna många men små klasser per tävling men som jag skrev efter förra söndagens tävling tycker JAG att det är trist att tävla mot en handfull ryttare.

Helt klart blir det en form av inflation vad gäller tävlingsresultaten men det är kanske det dagens ryttare vill?

Att det är roligare att säga att man vunnit en klass med 3 startande än att man tex blivit 3:a i en klass med 15 startande?

22 kommentarer Skriv kommentar

 1. Minstral

  Som jag sagt tidigare vill Sydslätten få det att likna en ”riktig” där du säkert sett att det är enorma blomsterarrangemang. Dressyr handlar om att ha kontroll på sin häst. Den ska lyssna på dig och inte titta på växter/blommor.
  När det gäller tävlingar så brukar Syds, S.Sallerup och Skabersjö försöka att läggas olika.
  Men som sagt, blomsterarrangemang får du nog vänja dig vid om du vill tävla i högre klasser. Skit i blommorna och rid istället.

  Svara
  • Birgitta

   I sak har du rätt och det är många gånger den som har/ får/ skapar en obrydd häst som har större eller mindre fördel av detta gentemot andra ekipage.

   För förtydligandets skull handlade det tidigare om stora gröna växter (därav mitt raljerande om ”djungel”) och inte BLOMMOR per se, numera har de bara blommor. Vet ej varför men klagar inte 🙂 .

   Svara
 2. Lisa Ling

  Så märkligt att distriktet godkänner att ha så flera tävlingar med samma klasser samma dag.
  Grattis till riktigt fina poäng!

  Svara
  • Birgitta

   Tack!

   Jag kan, precis som du, inte förstå varför man godkänt detta men det finns kanske någon bra förklaring? Jag tycker bara att det är en tråkig utveckling för sporten på hobbynivå.

   Svara
 3. Smurfan

  Angående den där ”djungeln”, varför miljötränas inte dressyrhästar mer? Där jag bor finns det gott om dressyrekipage och nästan alla är hysteriska. För allt! Och då talar jag inte om tävlingar, utan en vardaglig uteritt i skritt kräver att hela byn evakueras innan de kan sticka nosen utanför stallplan…

  Varför är, som jag upplever det, dressyrhästar hispigare än andra hästar? (Och då jämför jag bland annat med alla reaktiva fullblod jag har haft genom åren…)

  Lägger man för mycket tid på piruetter och vägrar lämna ridhuset för den verkliga världen?

  Har aveln gått för långt så att hästarna inte bara har power och utstrålning, utan har fått för MYCKET power så att de har blivit ”tokiga”?

  Eller är det fel på ryttarna?

  Vad tror du?

  Svara
  • Birgitta

   Tack för en intressant kommentar som förtjänar ett eget inlägg tycker jag.

   Det kommer imorgon och då ska du få veta vad JAG tycker och tror 🙂 !

   Svara
  • Frida

   Känner faktiskt inte helt igen mig där, tycker de flesta dressyrryttare rider ut osv även om det nog är fler dressyrryttare än andra som är åt det försiktiga hållet och aveln har ju inte riktigt gagnat dessa ryttare då många dressyrhästar numera är rätt så reaktiva och heta. Aveln är nog på väg i från detta iofs men det tar ju så klart tid. Jag rider ut mkt med min dressyrhäst, galopperar ute i skogen. Är lite harig i trafiken men det är för att jag inte litar på bilisternas omdöme. Hon hoppas lite (inte av mig för jag är för kass på det) och visst tittar hon på saker och spänner sig men vi stannar inte i ridhuset för det. Tror att dels är aveln av dressyrhästar, tack och lov, på väg mot stabilare mer ridbara hästar och fler och fler dressyrryttare börjar se nyttan av att rida varierat. Titta t ex på Carl Hedin eller Lina Dolk. Spana också in Malin Hansson som har en medfödd sjukdom som gör att hon inte har muskler i underarmarna och saknar en del muskler i vaderna, hon fiser minsann inte bara runt i ridhuset med sin GP-häst inte.

   Svara
   • Birgitta

    Carl Hedin är en underbar ambassadör för dressyrsporten just genom sin varierade ridning tycker jag.

    Och jag känner tyvärr igen det där med ”dressyrryttare som sällan och aldrig rider ut”.

    Svara
 4. Beatrice Ivarsson

  Som arrangör i Dagstorp kan jag bara hålla med. Tråkigt att alla har samtidigt. Vi är dock nöjda med våra 42 startande idag.

  Svara
  • Birgitta

   Om jag räknar rätt hade ni 40 startande på SJU klasser och det tycker JAG är för bedrövligt.
   Men bra om ni är nöjda och får det att gå runt.

   Vad tycker du som själv tävlar Beatrice Ivarsson ; är det lika kul och ”värt” att vinna en klass med 3 deltagare som en med 30?

   Svara
   • Beatrice Ivarsson

    Tävlar inte för att vinna med unghästar, de skall träna på att tävla välkommen till oss nästa gång

    Svara
 5. Minstral

  I min iver att försvara min klubbs blomsterarrangemang glömde jag ju säga grattis till jättefina procent!

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>