Tävlingsinflation

I förra veckan gnällde jag igen över att det numera är så få startande på nästan alla dressyrtävlingar i Skåne och en bov i dramat tror jag är att flera klubbar ordnar exakt likadana tävlingar, dvs med samma klasser.

Så här skrev jag i det inlägget:

”Det enda jag kan tycker är synd med dagens tävling, och det kan man måhända inte klandra Sydslätten för, är att det denna helg arrangeras tävlingar med ”mina” klasser hos för mig TRE närliggande ryttarföreningar och vad blir resultatet av det tro; ja ”så klart” att alla tre tävlingsplatserna har tunnsått med starter i MSV B:1 och B2.

Idag var vi 7 startande i B:1 och när jag såg att det initialt bara var EN anmäld till B:2 avstod jag från att anmäla mig vilket jag hade tänkt från början. Slutligen blev det 2 startande i denna klass.

I Dagstorp startar idag 3 ekipage i B:1 och 3 i B:2 och Eslöv får 7 startande i B:1 idag och lika många i B:2 imorgon.

Arrangörerna får så klart göra som de vill och kanske får de lönsamhet i att ordna många men små klasser per tävling men som jag skrev efter förra söndagens tävling tycker JAG att det är trist att tävla mot en handfull ryttare.

Helt klart blir det en form av inflation vad gäller tävlingsresultaten men det är kanske det dagens ryttare vill?

Att det är roligare att säga att man vunnit en klass med 3 startande än att man tex blivit 3:a i en klass med 15 startande?”

Ska man hitta fler nackdelar (?) är en att man ”riskerar” att samma domare dömer båda ens klasser eftersom domarna numera oftast dömer långt mer än en klass/ dag.

Å andra sidan kan ovan även vara en fördel om man tycker om en specifik domare?

Det finns i alla fall en odiskutabel fördel med få startande och det har jag hört flera ryttare ta upp: ”man kommer snabbare hem”. Även om man rider 2 klasser går det snabbt och inte som ”förr” då man kunde ha 4 timmar mellan sina starter och hann bli ganska less under väntandet (så var det för mig i alla fall).

Idag undrar jag vad ni föredrar när ni tävlar?

Få startande eller stora klasser? Spelar det någon roll om samma domare dömer båda klasserna om ni rider 2 klasser?

2 kommentarer Skriv kommentar

 1. Karolina Cappelli Lindholm

  Jag har nog alltid tyckt att mindre klasser är lämpligt, man åker dit o rider o är klar.

  Däremot på meeting är de skoj, så kan man titta lite på de andra ryttarna.

  Svara
 2. Elisabet Martinsson

  För mig spelar små klasser mindre roll. Bara skönt om det går snabbt. Men vi är fortfarande bara ute och tränar på att tävla (lätta klasser) så placeringen kvittar. Poängen är mer intressanta.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>