Snälla (?) hovslagare

Vi är nog många nu, och inte bara hästägare, som har märkt av de tuffare tiderna som dränerar våra plånböcker och jag gissar att en hel del djurägare har eller kommer att se över sitt bestånd av hundar, katter och så klart även hästar.

Det har aldrig varit gratis att ha djur men nu är det mycket som skenar i pris och det påverkar så klart även djurhållningen.

Med detta sagt förstår jag att/ om folk är ”om sig och kring sig”, det ska gudarna veta att jag också är men ibland blir jag ändå både sur och förvånad över hur en del prissätter sina tjänster.

Att stallägare många gånger är hästägarsponsorer ska jag inte tjata mer om, jag lovar 🙂  , men idag tänkte jag ta upp en annan yrkeskategori där en del antingen är snälla så att de är dumma eller bedriver en farlig och och osund konkurrens mot de som försöker att försörja sig på ett ärligt vis.

Jag pratar om hovslagare och att jag riktar in mig på denna kategori idag är för att jag nyligen läste en tråd om detta på Fejjan: ”vad betalar ni för skoning”.

Tack och lov verkade en majoritet betala ungefär samma summor men det fanns ett fåtal som påstod att de betalar runt 1000 kronor för en helskoning, någon till och med lite mindre, dvs låååångt under ”gängse pris”.

En fick sin skoning för 500 kronor för att ”hovslagaren inte behövde en massa pengar, gjorde det på sin fritid och för att han tycker att det är roligt”?!?!

Några påstod att de inte visste om priset var ”svart”….jo tjenare….snacka om att spela dum!

Med de små kunskaper jag har om en hovslagares resvägar, utrustning, krav på fordon osv kan jag inte annat än tro att de som debiterar dessa priser kör sin verksamhet ”svart”.

Och det kan man ju göra om man inte bryr sig om sin sjukpenninggrundande inkomst, framtida pension och en hel del annat men det är ändå en farlig lek man leker; understödd av tacksamma hästägare som tycker att de sparar pengar.

Själv skulle jag inte byta bort min utbildade, försäkrade och på alla vis kompetenta hovslagare mot en dylik om jag så kunde få en skoning för hundra spänn av svartjobbaren och det handlar mycket mindre om mina åsikter om svarta vs vita pengar per se utan mest om hur jobbet utförs och vad jag kan förvänta mig om det…ursäkta uttrycket…skiter sig.

För jag vägrar att tro att någon som lagt x år på sin utbildning, som ständigt förkovrar sig och följer de senaste rönen, materialen osv och som vill vara seriös arbetar svart i en bransch där det finns gott om kunder (=man behöver inte dumpa priserna för att få jobb).

Utan betalar man en hovslagare svart får man högst troligt en sämre skoning och det är jag definitivt inte intresserad av. Hästens hovar är sååå viktiga för dess hållbarhet och fattar man inte det är det sorgligt.

4 kommentarer Skriv kommentar

  1. Karolina Cappelli Lindholm

    Jag tycker som du och skulle aldrig betala en hovslagare svart!

    Svara
  2. Frida

    Tycker man ser detta mer sällan numera trots allt, de flesta hovslagare är utbildade och tar betalt därefter med kvitto osv. Det finns så klart en del av den ”gamla skolan” kvar som jobbar svart och kanske inte har så gedigen utbildning. Skulle säga att just hovslagare är ngt där man får vad man betalar för. Och de allra flesta försöker nog ändå hålla priserna nere i den mån det går. Upplever att det är betydligt mer seriöst och kundfokuserat bland hovslagare numera, förr kom de lite när det passade, tog betalt lite hur som men nu är det sällan som hovslagaren är mer än lite sen, fakturor kommer i rimlig tid osv.

    Svara
    • Birgitta

      Om jag ska utgå från min egen hovslagare så kan jag inte annat än att hålla med dig.

      En sak som är jättebra med honom och som tyvärr inte alla hovslagare anammar är att man får nästa tid för skoning medan han är på plats.

      På detta viset slipper man ”jaga” hovslagaren när det börjar bli dags för nästa skoning och även hovslagaren själv slipper dessa onödiga samtal. Tycker det är konstigt att inte alla gör på detta viset för det borde underlätta bådas planering om inte annat?

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>