Fredag- fortsatt kontroll

En humörhöjare!


Igår check av muskelstatus på Frenchie och idag vilodag för honom och kontroll av båda hästarnas munnar och tänder.

Jag har anlitat veterinär Eva Sharon för detta ändamål i flera år och är mycket nöjd med hennes kunnande och utförande av tjänsten.

Eva arbetar främst men inte bara med hästars tänder och använder sig av en liten slipmaskin- inget filande i truten med en rasp där inte 🙂  !

Frenchie hade en del vassa kanter som behövde slipas bort; det var hög tid för detta (gjordes för ett år sedan) men i övrigt såg allting helt normalt ut och jag hade inte förväntat mig något annat heller eftersom han fungerar bra i ridningen med bett/ kontakt osv. Men skenet kan absolut bedra.

Min lilla ponny har fortsatt utmärkta tänder för sin ålder (26) och det finns, om inget oförutsett inträffar, många års slitande kvar på emaljen för hans del. Hans mun och tänder behövde inga särskilda åtgärder heller och Eva menade att det faktum att han föredrar att beta framför att vräka i sig ensilage (sin fria tillgång till trots) gynnar hans tänder.

Jag bad också om Evas åsikt gällande hans hull som jag sedan han återhämtade sig från sin fång för snart 2 år sedan tycker ligger en aning på minus men det är så lätt att bli hemmablind och framför allt om hästen har en mammutpäls utan dess like.

Eva instämde i att han är en aning tunn över revbenen men att fettdepåerna över rumpan gör att han bör hållas så här och att jag dessutom ska hålla koll på halsen så att inte den får depåer.

Jätteskönt att få bekräftat att jag tänker rätt och dessutom skulle enda sättet för mig att få upp Lillis i vikt vara att ge honom mer kraftfoder (han får 1 kilo havre om dagen) eftersom han redan har fri tillgång på hösilage med en hög kvot dessutom. Och att ge en PPID-häst (med enligt Eva möjlig odiagnostiserad Cushings därtill) känns inte som en bra idé, framför allt nu när betesperioden närmar sig.

Hans ras är ju också lite så som han ser ut med den stora rumpan men att det är en del depåer går inte att snacka bort, bara försöka håll i schack med den medicin han får dagligen och som fungerar än så länge (det kan också ändra sig tyvärr).

Väldigt skönt att ha haft detta besök till hästarna; det kostar en hel del tusenlappar (runt 5) men är verkligen inget jag tycker man ska snåla in på. Att “no hoofs- no horse” är EN sanning instämmer jag absolut i men utan fungerande tänder blir det svårt att äta och det är även ur andra aspekter också så klart viktigt att allting ser bra ut i hästarnas munnar.

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>