Hagstrategier

Nu börjar det komma aldrig så lite gräs i hagarna vilket jag märker på att inte bara Lillis utan även Frenchie ratar hösilage utomhus. Ponnyn gör ju det året om men Frenchie kan ändå nedlåta sig till att peta i sig 2-5 kilo om dagen men nu är det stopp.

Jag har funderat över hur jag bäst ska minimera risken för fång för den lille och jag anser fortsatt (vilket veterinären som var hos mig för att raspa hans tänder verkligen understödde) att ett liv i en grushage (som jag inte ens har) är vad som hade varit icke önskvärt för honom ur andra aspekter.

Att han vandrar mycket upp och ner i sin stora hage är jag övertygad om håller igång honom rätt så bra trots att han inte rids och det påverkar ju inte bara det psykiska måendet utan så klart även leder och matsmältning.

Jag har 3 hagar varav den i mitten är ungefär lika stor som de 2 som omger den tillsammans.

Ponnyn har sedan i höstas gått i 2 ihopslagna hagar medan Frenchie har haft den yttersta hagen som sin. Detta för att den lille skulle kunna beta ner så mycket av hagarna som möjligt medan gräset varit torrt och eftersom han inte äter hösilage ute.

Nu är tanken att ponnyn bara ska gå i den största hagen och förhoppningsvis beta ner den allt eftersom medan Frenchie ska alternera mellan de två något mindre hagarna allt eftersom han betar ner dom. På så vis tänker jag att Frenchie förhoppningsvis kommer att ha hyfsat med gräs där han går medan det inte hinner växa upp så mycket gräs i ponnyns hage eftersom han går där hela tiden. Det ska dessutom sägas att det inte handlar om något frodigt gräs i någon av hagarna eftersom marken är ”utsliten” efter att ha varit hage i många år och inte gödslats i alla fall sedan vi flyttade hit. Så mycket är ogräs även om det ser grönt ut för ögat.

Jag hoppas verkligen att jag liksom förra året kan hålla den lille frisk men några garantier finns det så klart inte varken för hans eller någon annan hästs del.

Han kvicknade till väldigt snabbt efter sitt fånganfall för 2 år sedan och det enda jag märkte under lååååång tid efteråt (säkert 1 år ärligt talat) var att han kunde se lite ”stiff” ut när han gick ut ur boxen och på väg till hagen på morgnarna. Jag t.o.m. ”varnade” min vän Ida som passade hästarna när vi reste bort förra sommaren så att hon inte skulle bli orolig men det som gjorde att jag inte vidtog några åtgärder var att Lillis alltid gick IN från hagen fullständigt normalt. Så uppenbarligen ledade han till sig under dagen.

Sedan många månader tillbaka (i höstas?) går han helt normalt både in och ut ur hagen och han har de senaste månaderna till och med börjat galoppera i full fart mot lunchfodringen och/ eller intaget.

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>