Tillfället gör tjuven och framför allt nu!

Jag som är ganska aktiv på sociala medier tycker mig se en tydlig ökning av en hel del som jag tolkar är ett utslag av att det för många är klart sämre tider nu än för 1-2 år sedan.

Många har mindre pengar att röra sig med efter att ha betalat den allt dyrare elen, maten och en hel del annat och det märks.

Parkeringsplatserna kring min arbetsplats som vi bilförare tidigare slogs om gapar nu tomma och jag har själv blivit mycket mer restriktiv med var jag kör för att handla och faktiskt också tävla.

Jag läser om en ökning av stölder av allt från katalysatorer till mat, många fler handlar numera ”svinnsmart”, avstår frukt och grönsaker och jagar extrapriser. Lunchrestauranger snålar med portionerna, byter ut en del dyrare råvaror mot billigare, har sänkt värmen så att man får sitta med jackan på sig för att inte frysa (min erfarenhet från två olika ställen).

Läste så sent som i förra veckan om ett helt sällskap och med barn (!) som körde en springnota för flera tusen på en restaurang.

Plötsligt är det i både pressen och på Facebook en tydlig ökning av artiklar om olika sätt att spara pengar, laga billigare maträtter, jobba efter pensionen för att dryga ut denna och jag vet inte allt.

När jag blev av med en hel del gödsel till hobbyodlare under Coronan trodde jag att det var för att folk var uttråkade under sin ofrivilliga isolering hemma men om jag tittar på min gödselstack som gapar tom så bekräftar det att många odlar inte bara för att det är kul utan numera också för att grönsaker har blivit så dyra.

Jag ser också hur beläggningen på ridhuset där jag tränar har dalat och personer som jag pratat med som på olika sätt arbetar med hästar vittnar om att de märkt av de tuffare tiderna genom att de har mindre kunder. En person berättade att hen valt att ta ett helt annat arbete på halvtid för att inte riskera ekonomin.

Helt plötsligt känns den sparsamhet jag förordat hur länge som helst mycket mer som en självklarhet än något som en del gjort sig lite lustiga över tidigare.

Vad jag menar med rubriken är att jag anar att de tuffare tiderna kommer att göra att stölder och andra former av oärlighet ökar och kanske hos en kategori man inte tidigare sett med detta beteende?

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>