Säljtips (om du ska sälja en häst)

Nyligen läste jag ett inlägg på Facebook som i korthet handlade om ”vad skulle ni vara villiga att betala för en häst med xx kvalitéer”.

Och av svaren att döma konstaterade jag åter att en del köpare har väldigt orimliga krav; de vill knappt betala något ens för ”fina” hästar och dessa ska dessutom vara fullständigt felfria för annars vågar man inte köpa (något förenklat men ni fattar säkert).

Som ni vet har jag själv både sålt och köpt hästar förra året och det var verkligen inte det lättaste, något av dom.

Försäljningen av Vicke tog mycket längre tid än jag trott, delvis pga en del olyckliga omständigheter (som att han först fick anaplasmos och inte jättelång tid därefter lymfangit) och att HITTA en ny häst var verkligen inte lättare.

Ärligt talat undrar jag hur mycket längre jag hade behövt leta (fortfarande???) om jag inte pga väldigt lyckliga omständigheter hade ”snubblat” över Frenchie vars ägare en god vän till mig råkade känna. Han var dels egentligen några år för gammal och dels inte ens utannonserad så det var verkligen ”mer tur än skicklighet” att jag kunde köpa honom.

Hur som helst fick inlägget jag läste OCH mina egna erfarenheter från förra året mig att att skriva ett eget inlägg på ett dressyrforum och eftersom så många tyckte det var bra får ni en kopia nedan:

”Lite funderingar och tips efter att ha läst ett liknande inlägg nyligen och själv både köpt och sålt två fina dressyrhästar förra våren.

Min erfarenhet som säljare är att många har väldigt orealistiska förväntningar på vad en välutbildad dressyrhäst kostar.

Med välutbildad menar jag fortsättningsvis en häst som skulle kunna gå på iaf 60% i en MSV A när den säljs, inte vad den gjorde för 5 år sedan.

Man har också många gånger förväntningar på ”den felfria hästen” som vi med lite mer erfarenhet ”vet” oftast bara existerar i sinnevärlden.

Att en +12 år gammal häst har haft enstaka hältor om den ridits regelbundet och ”ordentligt” i 6-7 år är inget konstigt men allting är givetvis relativt.

Ska man sälja är mina råd:

1.Var beredd på att du kommer att bli uppringd av x personer som inte har ovanstående klart för sig, som inte har en realistisk uppfattning om SIN EGEN ridförmåga (eller ens sin kondition upptäckte jag vid provridningar….), som inte har budget att köpa hästen för utsatt pris, som vill låna och ej köpa hästen och som på många andra olika vis inte kommer att komma i närheten av att provrida av x olika skäl. Det är tyvärr så det går till vid många hästförsäljningar idag så det är inget konstigt och drabbar inte bara dig utan många som säljer.

2.Var beredd på att en försäljning TAR TID. Det kan ta tid innan ni får ihop provridningar, folk vill åka hem och fundera (med all rätt), en del vill komma fler gånger. Det kan ta tid att få tid för besiktning och när denna väl är utförd så kanske tilltänkt köpare backar ur av x anledningar och du måste börja om processen igen.

3.Gör en BRA försäljningsvideo där du visar det som är relevant. Visa hästen riden på ett bra underlag och inte i någon gyttjig/ snötäckt paddock eller där du rider rakt fram på en skogsstig.

4.Försök att vara så tydlig du kan i annonsen för du kommer ÄNDÅ att få x samtal från folk som inte orkat läsa. Skriv ut priset för redan där sållar du bort de som inte har ekonomin, en del i alla fall.

5.Var ärlig! Att försöka mörka olika saker kring hästen är BARA dumt och lögner kommer alltid fram på ett eller annat sätt. Att få hem spekulanter för att du slirat på sanningen och som sedan avstår när de upptäcker xx har bara slösat din tid och gett hästen en onödig provridning.

Det finns mycket mer att säga men jag håller här och önskar lycka till! Det ÄR urjobbigt att sälja för de flesta och det kan absolut vara lika jobbigt att vara köpare.”

4 kommentarer Skriv kommentar

  1. Frida

    Hmm jag har nog haft väldig tur när jag köpt häst och även de få gånger jag sålt. Visst har man råkat ut för en del tomtar som bestämmer tid och inte dyker upp, som tycker att det räcker att titta på hästen i hagen eller spekulanter som frågar märkliga saker. En gång har en häst kommit tillbaka, han är 23 år och bor fortfarande i vår familj. Köparen ville lämna tillbaka för att ”han bajsade så mycket i stallgången”. Men i stort har jag haft tur och alla de gånger det blivit köp har det gått bra. Men nu har jag iofs nog rätt rimliga krav på hästar jag vill köpa och är nog rätt realistisk och okomplicerad som person. Min erfarenhet är att de som är krångliga och omständiga dras till andra som är krångliga och omständiga och tvärtom. Vissa verkar ha en förmåga att dra åt sig märkliga personer som en magnet och oftast är det ju de som själva är likadana.

    Svara
      • Frida

        Haha nej verkligen! Det var många år sedan och vid provridningen verkade människan vettig men nej det visade sig inte stämma. Skrattar fortfarande åt det idag och den hästen blev min mammas och bor kvar här ännu. Har under alla 23 år vi haft honom inte upplevt att han bajsar mer i stallgången än genomsnittet haha…

        Svara
        • Birgitta

          Och ÄVEN om han skulle bajsa 5 högar varje gång han stod på stallgången hade det enligt min uppfattning varit en av de saker jag hade brytt mig om minst i hela världen…..

          Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>