Dressyr-ranking; spelar det någon roll?

En vän gjorde mig nyligen uppmärksam på möjligheten att kolla olika rankingpoäng i TDB.

Jag har väl vagt vetat om detta sedan tidigare men aldrig kollat på rankingen för egen del men nu när vi började diskutera det kollade jag faktiskt upp mina egna siffror.

Och…enligt sättet som poängen räknas (utifrån placeringar) så ligger jag just idag på 69:e plats bland alla seniorer som tävlat dressyr i Sverige under 2023 (Patrik Kittel leder överlägset) och på 15 plats i Skåne vad gäller ekipagerankingen (plats 64 i Sverige som ekipage).

Och vad har man för nytta av dessa poäng då?

Tja…jag personligen har ingen nytta av dom och bryr mig inte heller eftersom jag anser att sättet att räkna är orättvist.

Så som systemet är upplagt just nu och med de obefintliga uppklassningsreglerna så ser jag risken att det både uppmuntrar till att starta så ofta man förmår och att anmäla sig till tävlingar taktiskt (där man har chans att placera sig och få rankingpoäng). Men så har det kanske alltid varit för en del? Om man nu bryr sig om dessa poäng?

Hade rankingen genererat mer än ”äran”, typ pengar/ priser tror jag att risken för hysteriskt tävlande och/ eller taktiskt dito hade varit ännu större.

Men man är olika när man tävlar; det vet jag ju.

Man tävlar olika ofta och väljer också klasser utifrån olika kriterier.

Bor man i Skåne kan man verkligen välja, i Norrland; not so much.

Det finns de som harvar runt i samma klasser i hur många år som helst fast de ständigt placerar sig medan jag tex har som mål att gå upp i klasserna så fort jag bedömer det som klokt och möjligt.

Och ja, jag fattar att en del hästar är ”begränsade” men jag vet även de som har visat att de kan lyckas bra i högre klasser men där ryttaren ändå ständigt tävlar på en lägre nivå och man kan ju undra varför?

Jag tror att man måste förlika sig med att det alltid kommer att finnas delar av att tävla i en bedömningssport som man själv inte förstår eller tycker om men antingen får man gilla läget eller så får man försöka få till en förändring genom olika kanaler. Ett tredje alternativ är så klart att inte tävla om ovan stör en för mycket.

2 kommentarer Skriv kommentar

 1. Frida

  Den funktionen har jag roat mig ibland, man kan ju fylla i lite olika kriterier som ålder osv och då rankas olika högt. Den säger ju inte så mkt egentligen och jag vet inte riktigt vad den är till för mer än för de allra högst upp som kanske får ngn rankingpoäng. Ser det mer som en sammanställning av resultat och som sagt, beroende på vilka kriterier man klickar i så ser det rätt olika ut.

  Svara
  • Birgitta

   Jag instämmer helt och till mitt försvar tycker jag inte alls att jag ”så ofta klagar över småkrämpor” som Minstral påstår. Men kanske är jag hemmablind och gnäller utan att vara medveten om det?

   Hur som helst så är det ju mitt val vad jag skildrar i min vardag.

   En del kanske stör sig på att jag ofta kommenterar vädret, andra att jag alltid tycker att mina pass går sååå bra och jag vet inte allt man kan störa sig på.

   Jag tar tacksamt emot input och förslag på vad jag ska skriva om men sedan väljer JAG trots allt.

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>