Avmaskningsrutiner

Funderar på det här med avmaskning, bete, ihopsläpp osv.

Inser att det numera skulle väldigt mycket till för att jag skulle släppa in någon annans häst i mina hagar med tanke på konsekvenserna om djuret skulle bära på stora blodmasken tex.

Inte så kul att sedan inte våga använda sin egen hage under lång tid och hålla på och försöka sanera den. 

Jag har genom åren mest upplevt motsatsen vad gäller hagar, dvs att ”man” släppt hur många olika hästar i en och samma hage, haft väldigt varierande avmaskningsrutiner och olika koll på status på de olika hästarna.

I något stall jag stått i fick man göra precis som man ville (kolla och avmaska eller ej), i ett stall var man tvingad att avmaska även om man kunde visa ett nytaget maskprov enligt vilket hästen (läs Vicke) hade ”nollat” och i ett tredje tog man maskprov på alla hästar och avmaskade de som hade mask.

Skönt att numera kunna göra som jag själv vill för det skiljer verkligen.

Hur är rutinen i ert stall?

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. Gunilla Leonardsson-Ohlsson

    Vi tar maskprov, lägger ut resultaten på vår sida och endast de som kan visa rent får gå i våra gräshagar. Tar alltid på Stora blodmasken både maj o november eftersom den kan överleva upp till 6 månader,

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>