AI-bedömning

Sitter och läser denna artikel där domares objektivitet diskuteras.

Själv tror jag aldrig att det går att uppnå millimeterrättvisa i bedömningssporter, det ligger nästan i sakens natur höll jag på att säga men det är också ett faktum man måste förlika sig med om man vill tävla och bli graderad på detta viset.

Och jag tror att de flesta/ alla domare strävar efter att vara så objektiva som de förmår men att man kanske inte alltid kan styra det undermedvetna som man kanske också påverkas av olika mycket? Jag vet inte….

Det pratas en hel del om AI, artificiell intelligens, numera och DET hade varit intressant att se utfallet av om en robot kunde döma en dressyrklass.

Då hade man om inte annat kunnat stoppa snack om att domaren favoriserade eller dömde ner x ekipage av x anledning.

Kanske vi får se detta i framtiden, vem vet?

Hade ni hellre dömts av en robot än av en människa?

3 kommentarer Skriv kommentar

 1. Frida

  En AI måste ju ha matats in med data med hur det ska se ut och hur det ska se ut är ju fortfarande vi människor som bestämmer. Så det gäller ju att AI matas med rätt bilder av hur t ex en korrekt form ser ut. Undrar om den kan bli så avancerad så att den kan ta hänsyn till exteriör osv? Tycker det är intressant och funderar lite på om man kan komma ifrån att vissa ryttare med ”rätt namn” får en poäng extra här och där eller att det bortses från vissa grundfel med dessa ryttare som jag tycker mig se ibland. Det blir ju aldrig helt objektivt med mänskliga domare, kanske är det inte heller helt önskvärt? Tänker att lite olika preferenser hos domare kan ju variera resultatlistan lite, med en AI kanske resultatlistan i princip alltid ser likadan ut? Eller så blir det tvärtom? Ska bli intressant att se vad som händer, kanske blir det så att man använder båda AI och vanlig domare parallellt. Att bara bli bedömd av en AI känns lite trist men vem vet vad som händer? Fast ska jag vara ärlig så tror jag mer på att förbättra och stärka domarutbildningarna så att vi får kunnigare och säkrare domare, med bra och gedigen utbildning i ryggen så kan befömningarna bli jämnare och mer korrekta, det är det jag saknar idag. Kanske att AI kan täppa till den luckan men njae, tror inte den kan helt ersätta ett mänskligt öga. Den kan ju defintivt räkna antal byten eller mäta om nosen är bakom lod men kan den ta hänsyn till andra parametrar som avspändhet eller mjukhet? Ska oavsett bli väldigt spännande att se hur det utvecklar sig…

  Svara
 2. Anna

  Jag tror att det är väldigt utmanande för en AI i dagsläget att lära sig att bedöma dressyr, den skulle behöva förstå något som är tredimensionellt utifrån tvådimensionella data. En mänsklig domare ser ju trots allt inte en ”platt” film av ritten.

  Svara
 3. Lotta Hjelm

  Hade varit kul att testa och utvärdera, att man genomförde tävling dubbelt både vanlig bedömning och AI .

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>