Ännu ett sätt att luras

Sätten att blåsa folk via nätet tycks oändliga och hur mycket det än varnas så går ändå vissa på alla möjliga scams.

Det senaste jag noterat hyfsat frekvent är att någon vill skänka bort en IPhone 8 som påstås vara i utmärkt skick.

Hur många människor som helst nappar utan att reflektera över varför någon skulle vara en så god medmänniska (sade hon ironiskt).

Nej mina vänner….få saker av värde är gratis i livet och framför allt till främlingar!

Grejen med detta lurendrejeri är att de som vill få telefonen gratis ombeds att swisha för FRAKTEN och guess what!?!?

Det kommer ”så klart” ingen telefon efter att swishen är skickad!

8 kommentarer Skriv kommentar

  • Birgitta

   Instämmer helt.

   Och de som ringer och lurar gamla människor (jag känner personligen till 2 fall) borde få mycket höga fängelsestraff.

   Svara
 1. Gunilla Leonardsson-Ohlsson

  Betalar ALDRIG ngt i förskott o skulle aldrig lämna ut mina kontonr eller bankid till vilt främmande personer eller internetköp som ej har säkerhetskod!

  Svara
 2. Linda Ferne

  Detta är ju ett omöjligt problem som inte försvinner. Folk går ju på vadsomhelst utan att ens reflektera över vad och hur det skrivs. Har slutat tycka synd om folk som blir blåsta av uppenbara scams och sen drar snyfthistorier. Undantaget är åldringsbrotten som jag anser borde rendera i 10 års fängelse!

  Svara
  • Birgitta

   Jag håller med dig.

   Om man är mentalt fullt frisk med ett normalt IQ tycker jag inte heller synd om folk som luras på uppenbara vis men när man blir gammal kan det hända saker med hjärnan som gör att man faller för sådant som ger sig helt obegripligt för omgivningen. Så har det i alla fall varit i de två fallen jag känner till.

   I det ena fallet blev personen av med typ en miljon via telefon och den andra med en massa guld hemma av någon som utgav sig för att vara polis.

   Det som är så hemskt förutom den ekonomiska förlusten som så klart kan vara extremt kännbar är att många som råkar ut för detta blir så fruktansvärt psykiskt påverkade, skäms och förlorar tilltron.

   Svara
  • Frida

   Finns ju en del som låter sig luras för att de har ngn funktionsnedsättning som gör dem lättlurade. Har hört nånstans att många av dessa scams är medvetet utformade så att det är rätt uppenbart att det är fejk, t ex dålig svenska osv. Detta för att sålla ut de som faktiskt är lätta att lura, de andra vill de ju inte komma åt utan de vill ju vaska fram de som av ngn anledning är lättlurade som t ex lågbegåvade, funktionsnedsatta, människor med psykiska diagnoser, demens osv.

   Svara
 3. Anna

  Vi fick nyligen en genomgång på jobbet om bland annat olika sätt skurkar försöker lura en på information och annat och jag tror att det bästa är att nästan vara lite paranoid. Just detta luret var ju lätt att genomskåda men många bedrägare är oerhört sofistikerade. Jag som redan tycker att jag är försiktig fick mig en tankeställare.

  Svara
 4. Frida

  Låter det för bra för att vara sant så är det nog det helt enkelt. Jag har visserligen skänkt bort grejer som inte är helt billiga har t ex skänkt ett par Sprenger stigbyglar till en tjej som hade EDL och ville prova för att se om det blev bättre men hon hade inte råd att köpa. Mina låg bara och skräpade så skickade dem till henne. Men att annonsera om att ge bort nya eller nästan nya eftertraktade grejer är ju fejk, det är konstigt att folk går på det….

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>