Grimma av eller på

Klarar knappt av att se bilder som dessa och får lite ont i hjärtat.

Detta är anledningen till att jag aldrig har grimma på mina hästar i hagen.

Vi med djur vet att de kan skada sig på precis allting och därför försöker jag att eliminera så mycket jag bara kan för att förhindra det.

Att en häst utan grimma är mycket svårare att fånga in om den kommer lös och/ eller inte vill följa med hem är inte ett tillräckligt starkt skäl för mig, nej.

9 kommentarer Skriv kommentar

 1. Minstral

  Om man har grimma i hagen får man ju ha en som går sönder vid belastning. Hade våra hästar kommit ut på 70-vägen utan grimma hade det varit katastrof. Som vanligt får man överväga riskerna och ta beslut utifrån det. Bara för att något kan hända innebär det inte att det händer. Känner ingen som har en häst som fastnat i grimma faktiskt. Skräckbilder och skräckscenario går att hitta på i princip vad som helst.

  Svara
  • Birgitta

   I sak har du rätt även om det inte är själva grimman som räddar hästen på motorvägen utan förmågan att FÅNGA djuret. Och grimma eller ej så är djur olika lätta att komma nära och ta.
   Mina hästar kan man tex lägga ett grimskaft runt halsen på och kan man bara DET är det lätt att sätta på grimman. Men visst; i en paniksituation kanske det inte går. Men då kanske det inte går att leda hästen i grimma heller.

   Jag HAR varit med om att en häst som stod i sjukhage fastnade med grimman när den skulle klia sig. Minns ej detaljerna (inte min häst) men kunde ha gått rejält illa.

   Svara
 2. Annelie Magnuson

  Grimma som går sönder tycker jag är bäst – antingen en enkelsydd lädergrimma eller så vilken grimma som helst med t ex en nyckelring eller en ögla av tunt balsnöre mellan hake och ring. En hästovan orädd person vågar nog tag tag i grimman och leda hästen men om hästen inte har grimma alls så tror jag det blir svårt om de kommer lös.

  Svara
 3. Anna

  Balansen mellan rimlig och överdriven försiktighet är alltid svår såklart men när man bedömer risk i andra sammanhang så tar man hänsyn inte bara till hur sannolik en händelse är men också hur allvarliga konsekvenserna blir. Så även om det är ovanligt att hästar fastnar kan det vara en oacceptabel risk om konsekvensen är svåra skador eller död. Jag håller personligen med dig om att grimma i hagen är en oacceptabel risk just utifrån hur otroligt illa det kan gå i värsta fall.

  Svara
  • Birgitta

   Instämmer helt.

   Sedan måste man alltid göra en individuell bedömning till syvende och sist.

   Bor man i ödemarken som jag med hästar som kan ledas i pannluggen= definitivt ingen grimma.

   Har man en extremt huvudskydd häst i en hage utmed motorvägen = grimma på.

   Och sedan finns allt däremellan där man får göra en kalkylerad riskanalys.

   Svara
 4. LenaB

  Jag som haft hästar som kom ut på riksväg kan bara säga att hade de inte haft grimmor hade det ALDRIG gått att få tag på dem. Att försöka få dem att stå still och krångla på en grimma mitt i trafikkaos hade varit helt omöjligt. Förutom att det var full rusningstrafik så hade vi en nytillkommen häst i flocken som stack som en avlöning flera ggr och drog gänget med sig, men även utan den så hade det varit mycket svårt.
  I förra stallet hade vi ”grimtvång” i hagarna för att det inte skulle vara farligt för personalen, och det köper jag absolut – en sak att klä på en häst grimma i fint väder och när allt är lugnt, en helt annan sak i skånsk snålblåst och när hästar i andra hagar kanske stimmar runt eller det är oroligt runt omkring.
  Nu går mina utan grimmor i hagen och det är trevligt men för min del går säkerhet före i alla lägen, och även jag vet hästar som fastnat och där det gått illa.

  Svara
  • Birgitta

   Kanske är jag märkt/ färgad av att ingen av mina hästar någonsin varit svår att få på grimma och/ eller fånga i hagen?

   Kanske borde hästägare GENERELLT faktiskt träna dessa moment medvetet så att hästarna BLIR stensäkra (i normalsituationer).

   Jag skulle högst troligt också ha svårt att krångla på en grimma i en rejäl uppstressad situation men kan jag bara lägga grimman över halsen, vilket är MKT enklare, då står mina hästar stilla.

   Men som sagt; man får anpassa utifrån var hagen är belägen och hur hästen är. Det är trots allt inte så vanligt med hagar direkt utanför tex en motorväg.

   Men däremot slarvar många hästägare med ren uppfostran vari tex ligger att lätt kunna fånga hästen i hagen, stå stilla vid skoning, vara lättlastad osv.

   Svara
 5. Eva Dahlman

  Även om jag inte längre har egen häst så har jag fortfarande kvar mina uppfattningar och jag skulle INTE ha grimma i hage och speciellt inte nylongrimma
  lika lite som jag har halsband på hunden annat än vid promenad. Även i det fallet kan hunden fastna o skada sig eller annan hund.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>