Känner ni igen er? Kanske speciellt nu under den tråkigaste årstiden?
Jag gör faktiskt INTE det.
Och det handlar inte bara om att jag har ett eget stall sedan 4,5 år tillbaka utan jag har alltid tyckt om att tex mocka.
Även när mockning ingick i stallhyran ville jag göra det själv och tycker att den stunden på dagen kan vara ganska kontemplativ.
Kanske beror min åsikt i frågan på en kombination av kontrollbehov och att jag oftast har TID till stallsysslor- har man massor av annat att rodda i dagligen kanske man mest känner stress av dessa?
Sedan har jag också ett väldigt lättskött stall tycker jag själv i alla fall, det är nära till hagarna och gödselstacken och båda hästarna är renliga osv.
Jag har tidigare berättat om ett stall jag stod i några få månader där allting var så svårjobbat att jag någon gång kom hem och faktiskt grät av leda.
Det tog en hel förmiddag att bara rida och sköta om allt kring en häst och det kändes som på tok för många bortslösade timmar varje dag.
Bara att mocka var ett helt företag!
Man hade en bit till gödselstacken på en lerig stallplan som skulle krattas om man spillde ut något på vägen och halmen var en storbals-dito som var inklämd i en en spilta så man knappt kom åt att ta av den mer än ”näva-vis”.
Det fanns inget varmvatten i stallet utan man fick koka detta i vattenkokare om man ville putsa sina grejer och eftersom det var minusgrader när jag hade häst där ville jag ”så klart” inte stå med händerna i kallvatten.
Så det är ETT tips om man vill slippa känna utmattning i stallet; att försöka göra det så lättjobbat som möjligt.
Inga halvtrasiga redskap tex, nerslitna kvastar eller skottkärror som knappt går att köra. Eller en gödselstack som kräver att man är en gymnast för att kunna tömma ut gödseln på. Osv….
Hästfolk är många gånger väldigt ”opraktiska”, det är som om de VILL att det ska ta tid och vara besvärligt att sköta stallet
Kanske mer i små stall…
Exempelvis bo där vattnet fryser i stall/hage stora delar av året och inte på år efter år tycka att man har råd med värmeslinga i vattnet eller värmebalja i hagen… hellre bära och fylla vatten flera gånger per dygn, ha i salt, tennisbollar osv osv.
Stallet jag rider i nu är mycket välordnat på alla vis vilket är otroligt skönt. Värmebalja i hagen mindre än meter från kranen, utfodring av storbal (som de kör dit med maskin) under tak med slowfeedingnät, ingen lera i hagen mm.
Nu kanske jag får smisk på fingrarna av feminister men jag undrar om det du beskriver i alla fall delvis har med kön att göra.
En majoritet av alla stall består av mest kvinnor och kvinnor är inte lika intresserade av tekniska förbättringar eller kan ordna dom själva.
Så jag tror ärligt talat att det hade varit skillnad med fler män i stallen.
Njae, det vet jag inte, jo till viss del så är en del tjejer rädda att fixa själv utan väntar på hjälp med många saker.
Men däremot har jag känslan av att det är ”fint” att det tar tid för vissa. När vi berättade hur smidigt och snabbt det gick att ta hand om vår lösdrift så fick vi ofta mothugg, en bra lösdrift skulle ta TID att ta hand om, annars var den inte välskött.
Jag tror många manifesterar sin kärlek och omsorg till djuren genom att lägga många timmar på stallarbete och ”slita”.
OM det är så att vissa vill att det ”ska” ta tid i stallet är det bara de själva och deras hästar som är förlorarna som jag ser det och det blir därför obegripligt för mig.
Ju snabbare man kan göra ”måstena” i stallet desto mer hinner man ju RIDA och det är väl trots allt därför de flesta har häst?
Men jag har också hört till leda hur ”man” inte har hunnit rida för att man har haft så mycket att göra att tiden bara räckt till mockning tex.
Jag skrev lite provocerande det där med män vs kvinnor, jag vet att tex du och din fru är superhändiga i jämförelse med mig tex men jag vet också att jag inte är en unik kvinna vad gäller att vara oteknisk/ ohändig kring större projekt i tex stallet.
Det var min man som byggde alla boxar fast han varken hade en minuts erfarenhet sedan tidigare eller vet något om hästar.
Och det är det JAG oftast har sett i stall; att det är männen som ffa står för lagningar/ förbättringar.
En annan viktig aspekt som vi inte har tagit upp tillräckligt i dessa diskussioner tycker jag är att det faktiskt kan kosta väldigt många tusen att fixa whatever.
Bara en sådan grej som att göra hagarna mindre leriga kan vara ett projekt utan dess like (beroende på marken förvisso).
Är man inackorderad vill man kanske inte förutom stallhyran även betala x tusen för att fixa detta?
Det är faktiskt samma sak med mitt stall som jag ju bara hyr.
Jag vill inte kosta på varken stallet eller ridhuset hur mycket som helst eftersom jag aldrig kommer att få tillbaka dom pengarna.
Bara ett bra ridhusunderlag kan kosta några hundratusen- det hade jag fått ta banklån för att lösa och så är det som sagt inte ens mitt ridhus.
Samma med boxinredningen.
Vilken är anledningen till att de som hyrde stallet innan mig tog med sig sina boxar och lämnade ett tomt skal.
Jag har träffat otroligt många som inte i första hand har hästen för att rida.
Och absolut kostar det pengar men det är ju också en prioriteringsfråga (om man har eget stall, som inackordering är det mer att prioritera olika saker när man väljer boxplats), åker förbi en tävlingsryttare då och då som bland annat har en väldigt fin lastbil, men hans hästar med all fin utrustning står verkligen i djupa lerhålor när det regnat.
Har själv haft mina hästar i riktigt leriga hagar tidvis och det är något jag känt att de verkligen ogillat och inte mått bra av, alltså inte lera bara vid in/utsläpp utan mer eller mindre hela hagen. Svårt om man hamnat i en blöthål/riktig lerjord men jag hade hellre lagt pengarna på att hårdgöra några mindre paddockar/delar av hagar de kan gå i när det är som värst, än att släppa ut mina hästar i djup smetlera och köra runt i en fin lastbil. Om inte annat med tanke på skaderisken.
Det där med leriga hagar är en fullständig gåta för mig; dvs hur vissa hästägare kan släppa ut sina hästar i vilket slukhål som helst.
De sista åren jag var inackorderad såg jag hagar där jag inte hade låtit Vicke gå in och vända, än mindre stå där ens en timme.
Vissa hästägare var totalt obrydda fast man knappt kunde gå in i hagen utan att sjunka ner till knäna för egen del. Som sagt heeeelt otänkbart för mig.
Nu är det ju inte alla förunnat att ha nära mellan hagar och elskåp så även om de sk termobarer är bra funkar det tyvärr inte där el saknas
Vi byggde en egen isolerad för över 8 år sen och funkar utmärkt fortfarande. Skulle dock inte klarat att stå utan varmvatten idag,har gjort det och var ingen hit på vintern. Även om vi måste gå över gårdsplan till gödselstacken så är rampen välbyggd och containern står nedanför,du bara välter ner gödseln från rampen ner i containern. Inget upp o trampa som där vi stod innan o hade container på marken. Visst hade jag önskat att vi hade som i ett stall vi stod där de dragit en vattenledning ner till alla hagarna med kran i varje så det var bara att ta med sig en slang ner så kunde man fylla vatten i två hagar åt gången. Men man får väga för och nackdelar så länge man inte har eget.
Du får smisk av mig . Det är för att stallägarna inte tillåter det, åtminstone när man inte har eget stall. Sen i många fall-långt till el. Handlar nog dessutom( i Skånes fall) ofta att de inte är tillräckligt kallt för att en sådan investering ska löna sig och som inackorderad kan man inte göra den själv. Sen är det få som har hästar ute 24/7 och man kan fråga sig om vatten i hage behövs när de är ute mellan exempelvis 08.00-16.00(jag tycker ja men lagen säger annat).
Vattnet var bara ett exempel. Kan vara väldigt mycket lera vid in/utsläpp/där man ska fodra/gå, svårt att tömma gödselkärran, dålig belysning, dåliga redskap, som Birgitta nämner svårt att ta strö/foder what ever som man ofta hade löst med ganska små insatser.
Sen är det inte bara de som har väldigt långt till el som inte fixar frostfritt vatten t ex utan jag har fått förklaringen att det är för dyrt vilket är underligt när man har häst som kostar så mycket i övrigt, då prioriterar man inte smidiga lösningar.
Och ja, som inackordering får man ju acceptera eller flytta, frågan är varför en del stallägare inte vill ha det mer praktiskt ordnat. Jag tror man ofta trampar på i gamla vanor och som sagt tycker att det ”ska va” lite slitigt att ha häst.
När vi hade hästarna hemma, de gånger jag sagt att vår lösdrift är smidig och lättskött och det tar minimalt med tid med det praktiska runt hästarna så har jag inte blivit bemött med nyfikenhet kring hur vi löst det utan snarare ifrågasättande att det inte KAN gå så snabbt och smidigt
Nästan som att det är fult att till vardags lägga tiden på hästarna istället för på allting runt om.
Fast mitt resonemang är också generellt, en del vill helt enkelt inte lägga ens en krona på att få det smidigt eller ens ser behovet. Har mött stallägare som inte ens vill ersätta utrustning som är trasigt
Exakt, tråkigt och svårarbetat blir det, men det grundar sig kanske i att det så ofta är en förlustaffär att hyra ut boxar.
Värst är nog om stallägaren själv inte har häst(ar) eller ens vet särskilt mycket om stallarbete.
Eller så har stallägaren egna fina redskap/ hagar osv till SINA hästar och en helt annan kvalité på det som inackorderingarna får.
Jag tog med mig alla erfarenheter från tidigare stall när jag byggde mitt eget. Varmvatten var en no-brainer, spolspilta. Flera avlopp i stallet vilket underlättar enormt vid högtryckstvätt. Jag gjorde dock avkall på vattenkoppor för jag vill veta vad mina hästar får i sig. När det gäller vatten och det fryser så häller jag bara på varmvatten under dagen . Har även gödselstack i en backe så jag kan tippa ner det
Ja, så är det verkligen, har gått genom hagar där mina stövlar sugits fast och fastnat. Men som sagt, dyrt och krångligt att åtgärda, men verkligen en sak som drabbar hästarna till skillnad från om människorna får bära vattnet och saker långt.
Nu när jag börjat rida i Frankrike så märker jag vilken ENORM skillnad det gör just när det i stort sett aldrig fryser. Man slipper iskalla händer och tår och frysta ledningar och sånt. Nu regnar det väldigt mycket just där jag bor så det medför ju andra bekymmer (lera, hovproblem, hudproblem) men överlag är det ändå väldigt mycket behagligare än riktig vinter, tycker jag i alla fall. Gäller att ha stora eller väldigt väl dränerade hagar bara!