Frenchman

Frenchman är mitt senaste hästköp och han kom till mig i februari 2022.

Frenchman är 166,5 cm, född 2012 e Foundation-Castro, han är född i Tyskland och av rasen Oldenburg.

Jag köpte Frenchie av en privatperson i Danmark som ägt honom i ca 4 år.

Baltazar

 

Baltazar är min 25 åriga sällskapsponny som jag köpte från en privatperson i Lund i maj 2020.

Han är 146 cm och rejält byggd och världens finaste enligt mig.

Baltazar ägdes i ca 10 år av sin föregående familj där han reds av de 2 döttrarna, innan dess var han lektionsponny hos Staffanstorps ridklubb ett kortare tag.

Baltazar fick i maj 2020 fång och diagnosticerades i samband med detta med PPID som han sedan dess medicineras för.

Jag hoppas att jag få ha denna underbara ponny hos mig i många, många år till!

Viccamaro

DSC_7537

Viccamaro, AKA Vicke är min fina dressyrhäst!

DSC_7530

Vicke är född 2007 och har Camaro M som pappa och Quite Easy som morfar.

DSC_7869

Innan Vicke inledde sin karriär som dressyrhäst hoppade han en del men sedan hösten 2012 är det alltså att springa fint som gäller.

DSC_7585

Vicke hade tävlat upp till MSV B:3 med sin föregående ryttare och vi tävlar i dagsläget främst B:5 och har placeringar i MSV C:1 och MSV B:2 samt har gjort några starter i MSV A.

bild(59)

våren 2014

image

januari 2015

image

1 maj 2015 och en fjärdeplacering i LA:3  på 67 % hos Skromberga ryttarförening.

Augusti 2015

image

Augusti 2015

image

Maj 2020

Belzac

helsingborg 017

Belzac eller Zack som jag kallar honom på bloggen var en valack född 2000 efter Bourbon- Bernstein som jag fick låna hem i 5 veckor efter att jag hastigt fick ta bort Kreon i juni 2013.

Även sedan Zack flyttade tillbaka till sitt ordinarie stall fortsatte vi att träna och tävla dressyr och det blev flera placeringar i LB, som bäst en andra och en fjärdeplacering i LB:1 på 70 och 72 % och en sjätteplacering i LB:2 på 66,5 %.

I september debuterade vi i LA:1 och blev fjärdeplacerade på 67, 89 % och i november blev det debut i MSV C:1 på 61 %.

I oktober insåg jag att jag inte hade tid och råd att fortsätta att åka till Zacks stall för att rida eftersom det ligger så långt från min bostad så den 2 november skildes våra vägar- jättesynd tycker jag.

Zack togs bort sommaren 2014.

DSC_7186

Trunnerup

DSC_7806

Dagstorp

zack

Stensäter

DSCN0489

Malmö Ridklubb

Notera de alltid spjutspetsvassa öronen :)!

Kreon

Kreon var ett danskt varmblod född 2005 som jag hann äga i knappt 2 år.

Hans mamma Medealine (1993-2012) var efter fullblodshingsten Mas Media och hans pappa var Blue Hors Don Romantic.

Medea fick 4 avkommor, ett sto som jag inte vet något om och 3 föl hos Kreons uppfödare, förutom Kreon även:

* Helios, fuxvalack, fodd 2008 e Danzas
* Nike, brunt sto född 2011 e Connaisseur

Kreon köpte jag av uppfödaren Anna Hindhede i september 2011, både Helios och Nike finns kvar i hennes ägo.

Kreon var inte visad som varken 3 eller 4 åring och hade aldrig tävlat när jag köpte honom. Vi gjorde ett fåtal starter upp till LA:3 med minst sagt varierande resultat och eftersom han visade ganska mycket humör med mig på ryggen valde jag att låta en annan ryttare, som jag på bloggen kallar X, att tävla Kreon sedan hösten 2012. Även med X visade Kreon prov på diverse cirkuskonster både på och utanför tävlingsbanorna men det blev ändå en del placeringar, som bäst seger i MSV C:1 på 72 %.

Målet innan Kreon togs bort i juni 2013 var att han och X skulle debutera MSV B men minuterna innan han startade på denna nivå blev han i stället halt (på framridningen) och det var också sista gången X red honom.

Även om Kreon inte alls motsvarade MINA förväntningar på en tävlingshäst för egen del så håller jag honom som den hittills finaste häst jag ägt.

Jag har aldrig ridit en så lättriden häst under våra många dressyrträningar och jag skojade ibland om att det bara fanns 3 sätt att beskriva passen med honom: BRA, JÄTTEBRA eller SUPERBRA.

Denna fina häst fick tyvärr sluta sitt liv innan vi var långt ifrån färdiga med varandra- jag hade gott hopp om att själv börja tävla under hösten 2013 men en extremt svår knäledsskada satte stopp för dessa drömmar permanent.

kreon4

Archimboldo

Sommaren 2006 köpte jag Arcimboldo, Archie, då 3 år gammal.

Archie var e Akribori ue Bellini och enda avkomman till Bellisima som togs bort när Archie var unghäst.

Även Archie blev bedömd som lovande hopphäst 4 år gammal i Bollerup, jag har således ägt 3 hästar köpta för dressyr som fått detta omdöme :).

Archie inledde sin tävlingskarriär på bästa möjliga vis med otaliga placeringar och seger i LA redan som 5 åring men sedan tyckte jag att det tog stopp när vi skulle tävla högre  och jag sålde honom sommaren 2011 till en ridskola som, enligt de rapporter jag fått fortlöpande, var mycket nöjda med honom.

Liksom Décima betraktade jag Archie som en ”handväska” eller… eftersom han är man en ”Attaché-väska” kanske :). Otroligt snäll med andra ord och det är guld värt i så många sammanhang.

Archie togs bort 27 december 2018 pga en fraktur i ett framben (sparkskada) och skulle några dagar senare ha blivit 16 år.

Décima

Hästen jag köpte efter Heron var Décima, också ett fuxsto precis som Menelli. Décima var e. Zephyr u. Dinah ue. Rex och mätte 170 cm. Décima var född 1995 och uppfödd hos Stig Ohlsson i Vollsjö. Décima köpte jag som 3 åring direkt av uppfödaren (tillika ägaren till Zephyr) och sålde i maj 2006. Vad jag har hört på omvägar dog hon i en kolikattack knappt 2 år efter att jag hade sålt henne.

Décima hade ca 10 helsyskon vilket ju är ganska ovanligt och berodde på att hennes uppfödare ju också ägde Zephyr.

Décima blev bedömd som både lovande hopp och dressyrhäst vid kvalitetsbedömning i Dagstorp där hon blev 4:e bästa hopphäst.

Décima och jag tävlade med placeringar upp till MSV dressyr och 1 m i hoppning.

Det var förresten under min tid som Décima-ägare som jag myntade uttrycket ”Handväska” som sedan florerat på bland annat www.ryttarfiket.se, ett diskussionsforum jag varit trogen sedan mer än 10 år tillbaka. En ”Handväska” är en häst som man likt just en handväska kan ta med sig överallt, den liksom bara följer med utan att ha egna åsikter eller vilja diskutera :). Och Décima var verkligen en handväska….utan tvekan!

Heron

Hästen jag köpte efter Menelli hette Heron och var född 1985, e. Flyinge Herkules- Hostrup, uppfödd hos Arne Henriksson, Eslöv.

Jag köpte Heron som 4 åring och samma år blev han bedömd som lovande hopphäst vid kvalitetsbedömning i Dagstorp.

Genom åren tävlade jag och Heron oerhört mycket och fick placeringar upp till MSV i både hoppning och dressyr. Som bäst gjorde vi en del starter i S:t Georg, dock utan att placera oss.

Heron är den häst jag hittills ägt längst tid, nästan 10 år, och han togs bort på grund av pålagringar i hovlederna.

Eftersom vi kamperade ihop under så många år hann vi vara med om ganska mycket tillsammans och om en del av våra äventyr kan man läsa om på bloggen, de börjar oftast med ”Tillbakablickar….” i rubriken.

Menelli

Kort efter att jag hade lämnat tillbaka Flash köpte jag vad jag räknar som min första egna häst, Menelli. Menelli var efter Ambassadeur ue Ganesco och född på Öland (Mörbylånga).

Menelli ägde jag i ca 1½ år och vår tid tillsammans var kantad av bekymmer. Dels var hon otroligt svårlastad vilket ju inte var så bra eftersom jag ville tävla och dels var hon halt upprepade gånger vilket slutade med att hon togs bort 1989, 8 år gammal pga strålbenshälta.

Vi hann göra några starter i både hoppning (upp till 1 meter) och dressyr (LB)  och få några placeringar men som sagt så började min hästägarkarriär inte så bra med denna häst.

Flash

I augusti 1987 köpte jag min allra första häst, Flash e Åskmolnet ue Jovial. Flash var född 1980 och en sanslöst vacker skimmel och man kan väl säga att det köpet innehöll många klassiska nybörjarfel, exempelvis att jag föll just mer för hans utseende och tänkte mindre på om vi passade ihop eller ej.

Jag lyckades häva köpet efter några veckor och Flash såldes sedermera till Malmö Ridklubb (som döpte om honom till Felix) där han bland annat användes som voltigehäst.