Mina hästar

Nedan tänkte jag presentera de hästar jag ägt/ tävlat så här långt:

I augusti 1987 köpte jag min allra första häst, Flash e Åskmolnet ue Jovial. Flash var född 1980 och en sanslöst vacker skimmel och man kan väl säga att det köpet innehöll många klassiska nybörjarfel, exempelvis att jag föll just mer för hans utseende och tänkte mindre på om vi passade ihop eller ej.

Jag lyckades häva köpet efter några veckor och Flash såldes kort därefter till Malmö Ridklubb (som döpte om honom till Felix) där han bland annat användes som voltigehäst.

Kort efter att jag hade lämnat tillbaka Flash köpte jag vad jag räknar som min första egna häst, Menelli. Menelli var efter Ambassadeur ue Ganesco och född på Öland (Mörbylånga).

Menelli ägde jag i ca 1½ år och vår tid tillsammans var kantad av bekymmer. Dels var hon otroligt svårlastad vilket ju inte var så bra eftersom jag ville tävla och dels var hon halt upprepade gånger vilket slutade med att hon togs bort 1989, 8 år gammal pga strålbenshälta.

Vi hann göra några starter i både hoppning (upp till 1 meter) och dressyr (LB)  och få några placeringar men som sagt så började min hästägarkarriär inte så bra med denna häst.

Hästen jag köpte efter Menelli hette Heron och var född 1985, e. Flyinge Herkules ue Hostrup, uppfödd hos Arne Henriksson, Eslöv.

Jag köpte Heron som 4 åring och samma år blev han bedömd som lovande hopphäst vid kvalitetsbedömning i Dagstorp. Detta var första gången jag visade en häst på en kvalitetsbedömning och fler skulle följa.

Genom åren tävlade jag och Heron oerhört mycket och fick placeringar upp till MSV B och 130 hoppning. Som bäst gjorde vi en del starter i St Georges, dock utan att placera oss.

Heron är den häst jag hittills ägt längst tid, nästan 10 år, och han togs bort på grund av pålagringar i hovlederna.

Eftersom vi kamperade ihop under så många år hann vi vara med om ganska mycket tillsammans och om en del av våra äventyr kan man läsa om på bloggen, inläggen börjar oftast med ”Tillbakablickar….” i rubriken.

Hästen jag köpte efter Heron var Décima, också ett fuxsto precis som Menelli. Décima var e. Zephyr u. Dinah ue. Rex och mätte 170 cm. Décima var född 1995 och uppfödd hos Stig Ohlsson i Vollsjö. Décima köpte jag som 3 åring direkt av uppfödaren (tillika ägaren till Zephyr). Jag sålde henne 8 år senare, i maj 2006. Vad jag har hört på omvägar dog hon i en kolikattack knappt 2 år efter att jag hade sålt henne.

Décima hade ca 10 helsyskon vilket ju är ganska ovanligt och berodde på att hennes uppfödare ju också ägde Zephyr.

Décima blev bedömd som både lovande hopp och dressyrhäst vid kvalitetsbedömning i Dagstorp där hon blev 4:e bästa hopphäst.

Décima och jag tävlade med placeringar upp till MSV dressyr och 1 m i hoppning.

Sommaren 2006 köpte jag Arcimboldo, Archie, då 3 år gammal.

Archie var e Akribori ue Bellini och enda avkomman till Bellisima som togs bort när Archie var unghäst.

Även Archie blev bedömd som lovande hopphäst 4 år gammal i Bollerup, jag har således ägt och visat 3 hästar köpta för dressyr som fått detta omdöme 🙂 .

Archie inledde sin tävlingskarriär på bästa möjliga vis som 4 åring och med otaliga placeringar och seger i LA redan som 5 åring men sedan tyckte jag att det tog stopp när vi skulle tävla högre  och jag sålde honom sommaren 2011 till en ridskola som, enligt de rapporter jag fick fortlöpande, var mycket nöjda med honom.

Archie togs bort 27 december 2018 pga en fraktur i ett framben (sparkskada) och skulle några dagar senare ha blivit 16 år.

Kreon var ett danskt varmblod född 2005 som jag köpte så fort jag hade sålt Archie och honom hann jag äga i knappt 2 år.

Hans mamma Medealine (1993-2012) var efter fullblodshingsten Mas Media och hans pappa var Blue Hors Don Romantic.

Medea fick 4 avkommor, ett sto som jag inte vet något om och 3 föl hos Kreons uppfödare, förutom Kreon även:

* Helios, fuxvalack, föd 2008 e Danzas
* Nike, brunt sto född 2011 e Connaisseur

Kreon köpte jag av uppfödaren Anna Hindhede i september 2011, både Helios och Nike fanns då kvar i hennes ägo.

Kreon var inte visad som varken 3 eller 4 åring och hade aldrig tävlat när jag köpte honom. Vi gjorde ett fåtal starter upp till LA:3 med minst sagt varierande resultat och eftersom han visade ganska mycket humör med mig på ryggen valde jag att låta en annan ryttare, Olof Axelsson, tävla Kreon sedan hösten 2012. Även med Olof visade Kreon prov på diverse cirkuskonster både på och utanför tävlingsbanorna men det blev ändå en del placeringar, som bäst seger i MSV C:1 på 72 %.

Målet innan Kreon togs bort i juni 2013 var att han och Olof skulle debutera MSV B men minuterna innan han startade på denna nivå blev han i stället halt (på framridningen) och det var också sista gången Olof red honom.

Denna fina häst fick tyvärr sluta sitt liv innan vi var långt ifrån färdiga med varandra- jag hade gott hopp om att själv börja tävla under hösten 2013 men en stor och permanent knäledsskada satte stopp för dessa drömmar.

Belzac eller Zack som jag kallade honom på bloggen var en valack född 2000 efter Bourbon- Bernstein som jag fick låna hem i 5 veckor efter att jag hastigt fick ta bort Kreon i juni 2013.

Även sedan Zack flyttade tillbaka till sitt ordinarie stall fortsatte vi att träna och tävla dressyr och det blev flera placeringar upp till LA och vi hann också med en debut i MSV C:1.

I november samma år hade jag inte längre tid och råd att fortsätta att rida Zack och han togs bort sommaren året därpå pga en skada.

Hösten 2012, medan jag fortfarande red Zack hittade jag min nästa häst; Viccamaro, Vicke, under en provridning utanför Stockholm.

Vicke är född 2007 och har Camaro M som pappa och Quite Easy som morfar.

Vicke hade tävlat upp till MSV B:3 med sin föregående ryttare och vi tävlade upp till MSV A:1 med någon seger i MSV B som bästa resultat.

Jag sålde Vicke våren 2022 och han bor numera åter i Stockholms-trakten.

Baltazar var min sällskapsponny som jag köpte från en privatperson i Lund i maj 2020 i samband med flytten till Ryhus. Han var då 23 år.

Han var 145 cm och rejält byggd och importerad från England.

Baltazar ägdes i ca 14 år av sin föregående familj där han reds av de 2 döttrarna, innan dess var han lektionsponny hos Staffanstorps ridklubb ett kortare tag.

Baltazar fick i maj 2021 fång och blodprov gav diagnosen PPID som han fick daglig medicin mot.

Baltazar fick fång en andra gång i september 2023 och togs då bort på Ryhus.

I februari 2022 kom mitt senaste tillskott på hästfronten från Danmark och till Ryhus, Frenchman e Foundation ue Castro, då 10 år gammal.

Frenchie hade redan tävlat på medelsvår nivå om än mycket sporadiskt med sin förra ägare och det är vad vi också har gjort så här långt.

Som bäst har vi vunnit MSV B:2 vid två tillfällen, den ena gången på nästan 72%.

I samband med att jag tog bort min ponny Baltazar var jag ”så klart” tvungen att hitta en annan sällskapshäst åt Frenchie och valet föll på ett 17-årigt sto, en fd travare som jag kallar Bibbi.

Bibbi har fått några föl, det senaste och säkert sista 2022 och ägs av en äldre man som låter mig låna henne.

Comments are closed.