Dagens (planerings)fråga

Brukar ni ha någon form av plan eller schema för er ridning?

Med plan menar jag att ni redan INNAN ridpasset vet vad ni ska göra under detta och/ eller rent av vet dagar i förväg vad ni ska ägna de kommande dagarna åt.

Om ni har en plan; hur är denna utformad och varför ser den ut som den gör?

Eftersom jag alltid har planerat i princip allt i mitt liv (tråkigt sätt att leva enligt vissa- tryggt och bra enligt mig) planerar jag givetvis ridningen också.

Jag sitter aldrig upp på hästen utan att ha en i alla fall ÖVERGRIPANDE TANKE om vad dagens pass ska ”gå ut på”- sedan kan denna plan revideras något under passets gång utifrån hur hästen känns och hur bra/ dåligt det planerade utförs.

Jag rider i princip aldrig kortare pass än 50-60 minuter (från det att jag sitter upp tills jag hoppar av) i ridhus och gärna upp till 90 minuter eller längre om jag rider ut.

Jag har alltid haft lugna hästar som dessutom oftast gått ensamma i mycket små hagar under begränsad tid (aldrig mer än totalt 8-10 timmar/dag) vilket innebär att ridningen i princip är den enda gången hästen ”rör på sig” ordentligt och därför vill jag gärna ta i alla fall en timme i anspråk till denna.

Hade jag haft hästen i stora kuperade hagar, med sällskap och ute i kanske 12-14 timmar om dagen hade jag inte varit lika ”fixerad” vid den uppsuttna motionen men jag har alltså aldrig haft häst på detta vis.

Visst kan man anstränga en häst oerhört även på typ 20-30 minuters ridning men jag är inte på den nivån än och de rörelser jag utför är inte att betrakta som något som gör hästen dallrig av mjölksyra efteråt precis.

Även om jag en del pass vill avbryta ridningen tidigare än jag tänkt mig- oftast för att belöna hästen- så väljer jag då i stället att skritta/ leda hästen extra länge och inte bara slänga in den i boxen efter en halvtimme i sadeln- det är för lite motion enligt mitt sätt att se det och med beaktande av det jag skrev om hur mina hästar beter sig i hagen.

Liksom jag har en övergripande tanke om hur mina pass ska se ut har jag också alltid en plan för i alla fall de närmaste 3-4 dagarna (ibland längre) och den följer jag.

Planen försöker jag lägga upp utifrån mina mål med hästen (i Archies fall utifrån de dressyrklasser jag planerar att starta) och för att arbetet ska bli så omväxande och fysiskt och psykiskt givande som möjligt.

Enligt min erfarenhet är det för de flesta normalbegåvade hästar bäst om de rids just utifrån en plan; i alla fall om man vill uppnå vissa önskvärda (tävlings)resultat med dom- om man bara tar dagen som den kommer och rider lite ”hipp som happ” brukar det sällan räcka för att just få den prestation man önskar (det kanske man inte får ändå men då vet man i alla fall att man har gjort vad man har kunnat).

6 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anonymous

    Fast nu tror jag att du är lite omodern, ;-), nästan alla toppryttare idag säger att de rider KORTA pass (de flesta runt en halvtimme men det finns ett spann från 20 till 45 minuter ungefär).
    Kanske du skulle testa det?
    I alla fall en lite kortare period?
    Troligen blir passen mer intensiva och omväxlande om de är korta, och med det kanske hästen blir mer reaktiv och framåt också??

    Svara
  2. Prick

    Jag har en grundplan som är uppbyggd kring planerade träningar (för instruktör) och tävlingar. Emellanåt tycker jag det är för få dagar i veckan då man inte hinner med allt roligt utan gärna hade lagt till ytterligare en kul träning/tävling. Det är då jag är sugen på en häst till.

    Svara
  3. Birgittas hästsida

    Anonym:
     
    Du begår ett stort tankefel anser jag och tyvärr är det väldigt vanligt även hos ”gemene ryttare”: du jämför oss ”hobbyryttare” med ”toppryttare”, eliten eller vad du nu vill kalla det.
     
    Det jag har läst om hur hästar hos de sistnämnda motioneras anser jag inte går att jämföra med hur jag och många med mig har häst.
     
    Till att börja med går ”elitens” hästar inte alls i hagen i den omfattning som hobbyryttarnas (OBS! NU GENERALISERAR JAG FORTSÄTTNINGSVIS).
     
    Eliten motionerar mycket oftare sina hästar 2 PASS/ DAG- hur många hobbyryttare vet du som gör detta? Jag vet INGEN! 
     
    Eliten har tillgång till skrittmaskin och/ eller betald personal som kan och har tid att gå ut och gå med hästarna och aktivera dom på olika vis utan att ”jobba” dom.
     
    Jag har ju sett hur det kan gå till i ett proffs-stall; visst rider ”proffset” AKTIVT i kanske 30 minuter men då har en hästskötare gått med/ skrittat på hästen i 10-20 minuter och sedan sker samma sak när ”proffset” ridit färdigt- räknar du ihop alla dessa minuter kommer du upp i samma ”tid som hästen rör på sig med ryttare/ ledare” som när jag rider på min häst. 
     
    Sist men inte minst så anser jag att det blir konstigt att jämföra en häst som går de svåraste rörelserna/ hoppar de högsta hinderna med åter igen våra hobbyhästar.
     
    Det begriper väl vem som helst att den ansträngning som elithästen utför tröttar mycket mer än när hobbyryttaren rider enkla rörelser i ridhuset eller ännu ”värre”- rider ut i naturen!
     
    Så nej- att rida en halvtimme om dagen är inget som varken lockar mig eller som jag tror hade varit till gagn för min ridning- i alla fall inte om du med ”rida i 30 minuter” menar ”sitta i sadeln i 30 minuter”.
     
    Annars pratar vi nog förbi varandra för jag menar givetvis inte att jag alltid sitter och ANSTRÄNGER hästen i 50 minuter eller mer.
     
    Däremot ser jag inget fel i att min häst får ”röra sig under ryttare” i minst en timme om dagen- det tror jag den mår bra av både fysiskt och psykiskt- hästen är ett stäppdjur som säkerligen inte i naturen hade valt den låååånga boxtillvaro som jag och många med mig ändå ger den. 
     
    Över lag ”tåler” våra hästar långt mer än gemene man tror och i alla fall jag anser att majoriteten hade kunnat ridas långt mer än de rids idag.
     
    Att så inte sker beror enligt mig dels på ren slöhet, ointresse och/ eller tidsbrist från ryttarens sida och/ eller missuppfattningen att hästen blir rejält arbetad av vanlig hobbyridning i 30 minuter. Och ja, jag ser OFTA hästar som rids tex ut i just 30-40 minuter- dvs från det att ryttaren sitter upp tills den kliver av igen.

    Svara
  4. Anna-Kajsa

    Jag planerar och följer upp – en grovplanering över säsongen och sen en detaljplanering utifrån träningar och tävlingar.

    Svara
  5. Minstral

    Jag försöker att alltid ha en plan för dagens ridpass, risken blir annars att jag gör lite av varje men det blir mest skit av allt.

    För det mesta får jag med mig mycket uppslag från veckans träning så jag kan jobba vidare med det min tränare har påpekat.

    Ibland kan jag ett helt pass gå tillbaka till basic med start och stopp och Kyravändningar t.ex.

    Hur långt passet blir beror på vad jag gör, blir det ett väldigt kort pass på banan så skrittar jag ut en runda efteråt.

    Tror också som du att många rider för få och för korta pass på den nivån man faktiskt är på.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>