Veckans tips: när du ska leda sjuka hästar

Idag tänkte jag dela med mig av ett tips jag fick av en hästägare nyligen och det handlar om hur man på ett säkrare men också ”nyttigare” sätt kan leda en tex skadad häst.
 
Ibland ordineras ju sjuka hästar skrittmotion vid hand- någon gång i flera veckors tid och så var det tex när min egen Décima blev buköppnad.
 
Eftersom Dessan dels var mycket snäll och dels extremt seg att bara ”släpa omkring på” insåg jag att jag skulle dö av leda om jag skulle leda (observera ordvitsen!!!) henne i måååånga veckor (tror det var 6), dessutom 2 gånger om dagen.
 
Jag löste motions”problemet” genom att tömköra i stället och fick på det viset en häst som ändå var hyfsat ”väljobbad” när det väl var dags att börja rida på henne.
 
Men alla hästar är inte så snälla att tömköra eller så vet inte ägaren hur man gör helt enkelt.
 
De dumma hästarna vet jag ibland hästägare som sederar innan de går ut och går med för givetvis vill man inte riskera varken skador på sig själv eller hästen, det förstår jag verkligen.
 
Men; och här kommer tipset; man kan faktiskt prova att leda hästen INSPÄND i stället för att droga den.
 
På så vis får hästen ändå i alla fall kröka lite på nacken och inte bara gå med huvudet rakt upp och det gör ju också att det blir svårare för den att hitta på dumheter.
 
Att slentrianmässigt ge lugnande medel till hästar skulle jag personligen vara mycket försiktig med, dels vet man inte på förhand hur den specifika individen påverkas (en del inte alls, anda ganska mycket och sedan finns allt däremellan) och dels tror jag inte att det är bra att på kemisk väg försöka påverka en varelses sinnen om det verkligen inte behövs.

Då tycker jag att tipset är värt att prövas i första hand, sedan kan man ha Plegicil, Vetranquil och dylikt som plan B.        

3 kommentarer Skriv kommentar

  1. Petra

    Att spänna in en häst förutsätter ju att den är van vid bett… Har haft min 2,5 åring stående på box i närmare 4 månader (varav 2 mån på total-vila, utan promenader) nu i vinter/vår. Där var promenad med inspänning inte att tänka på efter två månader i stallet. Han fick en liten dos lugnande de första veckorna, sen kom vi på att han var lugnare i sällskap med annan häst så då fick man ragga ”promenadsällskap” istället.

    En vuxen häst tycker JAG ska vara så pass väluppfostrad att den är hanterbar på promenad UTAN lugnande och inspänning.

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Petra:
     
    Glömde att tillägga att man inte alls behöver ha träns om man leder hästen inspänd- man kan sätta inspänningarna på vardera sidan om grimman.
     
    Fungerar utmärkt vilket jag själv bevittnat.
     
    Jag håller i sak med om att vuxna hästar ska vara så pass fostrade att de går att leda utan inspänningar och sedering men det är i den bästa av världar och där lever tyvärr inte alla hästägare.
     
    Och faktiskt hade även jag, som anser mig ha mycket bra pli på Archie vissa problem med att leda honom de första gångerna efter en lång boxvila när han hade fång.
     
    Bara jag harklade mig flög han i luften av uppdämd energi- nu var det inte så att jag inte kunde hantera honom men helt klart var han inte alls sig själv och KUNDE ha råka knocka mig med ett uppfarande huvud eller dylikt.  

    Svara
  3. Minstral

    Tycker inte man kan säga att hästen är ouppfostrad för att den är pigg och svår att leda efter en längre boxvila.

    Håller med dig Birgitta, går alldeles utmärkt att ha inspänningar utan bett.

    Smart tips att ta till om man måste leda efter boxvila, inte för att jag önskar att jag ska ha nytta av det;)

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>