Tips när du ska köpa/ sälja häst, del 2

När jag höll på med att försöka sälja Archie kom jag i kontakt med ett fenomen som jag tidigare faktiskt inte stött på men som egentligen inte borde vara något konstigt.
 
En presumtiv köpare ville att vi vid en eventuell affär skulle ta ett blodprov på Archie för att utesluta att han var dopad och det hade jag givetvis inget emot.
 
Köparen berättade om erfarenheter av hästar som skickats upp till en ridskola köparen kände till i Norrland där det visat sig där hästarna fått smärtstillande och dylikt och det hade ibland blivit dyrköpta erfarenheter.
 
Att transportera en häst från Skåne till Norrland kostar idag med transportfirma ca 8.000- tur och retur således över 15.000 och då kanske någon chansar på att ”går det så går det”.
 
Problemet med dessa dopingprov är att de enligt i alla fall min veterinär kostar flera tusen kronor- kanske inget man bara betalar sådär rakt ut ur fickan.
 
Men den köpare jag pratat med hade en lösning även på detta:
 
Man låter en veterinär ta ett blodprov på hästen man vill köpa och sedan ber man samma veterinär att SPARA provet, dock utan att skicka det på analys.
 
Först om man misstänker att något är ”galet” med hästen efter x dagar/ veckor skickar man iväg provet och betalar och är allt frid och fröjd så gör man det inte och sparar kostnaden.

9 kommentarer Skriv kommentar

  1. sofia

    Men inte går det ju spara blodprov hur som helst :-O Har jag aldrig hört talas om! Låter konstigt för mig, men det beror på vad man menar med ”spara” men spara tänker jag på flera veckor 😉

    Sedan så tänker jag att han man råd att betala 75 000 kr kanske mer så några tusen till för ett blodprov kan väl inte vara något problem i sammanhanget??! Man kan ju spara mycket pengar i slutändan.

    Tragiskt att mänskligheten är så oärlig att man måste kolla allting 🙁 Men det är klart så länge det handlar om pengar, då är folk beredd att göra vad som helst!! (verkar det som i alla fall)

    Svara
  2. AnnH

    Utan att vara någon som helst expertis på området så handlar det väl bara om HUR man sparar det. Det bör väl inte ligga i bakluckan i bilen kanske… Men eftersom man kan spara LÅNG tid många andra saker; sperma, DNA-prover etc etc så borde man väl kunna spara blodprov?

    Svara
  3. Linda

    Lät du röntga Kreon på besiktningen eller blev det en ”enkel” klinikbesiktning alt. gårdsbesiktning?

    Svara
  4. Birgittas hästsida

    Linda och Ann:

    I alla fall människoblod går att spara i upp till 6 veckor (googlade för att vara säker) så det borde vara liknande för hästblod.

    Och om man misstänker att hästen varit dopad vid provridning/ köp lär detta visa sig inom i alla fall 1-2 veckor tänker jag.

    Svara
  5. Prick

    Jag har hört flera tala om detta med blodprov och funderar på varför man då envisas med att ta urinprov vid dopingtesterna på tävling? Borde gå mycket lättare att i stället ta blodprov och slippa vänta på envisa icke-kissnödiga odjur.

    Eller är det sparatekniken som gör att man väljer blod (om blod är lättare att förvara än urin?)

    Svara
  6. Ida Girhagen

    Hej! Har tittat på filmerna och även klappat honom på riktigt, Alma o jag var förbi o tog en fika i stallet härom dagen. Ser jättefin ut, större än A o säkert nåt att bita i, men jättekul att han rör sig så trevligt! Vi ses, kram!

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>