Dagens (uteridnings)fråga

Ni som följt mina vedermödor med att rida ut Kreon undrar säkert (det hade i alla fall jag gjort) varför jag inte oftare rider ut med andra i stället för ensam när det förstnämnda går så mycket bättre.

Detta beror på flera olika faktorer; att få/ ingen rider på samma tider som jag, att det finns få ”stensäkra” hästar på anläggningen (och det är bara sådana jag vill ha som sällskap) men faktiskt också på att de flesta här rider så himla korta rundor.

Jag är van att vara ute i vart fall 45-50 minuter, oftast 60-70 och skulle också mycket väl kunna vara ute i 1,5-2 timmar.

Här är det inget konstigt att rida ut i 25-30 minuter vilket jag inte anser det lönt att sadla för:), det skulle vara om jag red på en 3-åring.

Så för egen del tycker jag det blir för lite motion särskilt som det här inte precis är så att man kan galoppera 20 minuter av 30, långt därifrån (mycket asfalt).

Sedan mina 20 år på ridskolan är jag också van att ”man” rider ut i minst 1 timme men där hade vi bättre uteridningsmöjligheter än här.

Dagens fråga till er är: hur länge brukar NI rida ut och vad känns ”lagom” för er?

6 kommentarer Skriv kommentar

  1. sofia

    På 20-30 minuter må man väl inte hinna mer än ”bakom husknuten?!”

    Nä, ska jag rida ut blir det MINST 1 timme, fast har jag en äldre tränad häst blir det oftast 1,5 timme.

    Svara
  2. Minstral

    Det beror helt på vad jag gör när jag rider ut. Misty får ju aldrig bara lalla runt utan det är alltid jobb som gäller. Men ibland blir det mer skolor och fix och trix, då blir det mycket skritt och vi är ute lite längre. Rider jag rask trav så kan det mycket väl räcka med 35 min då det är trav hela tiden. Även galoppintervaller ger bra resultat på mindre tid.
    Jag tror inte att man kan säga generellt att det är tiden som avgör hur effektiv ridturen blir, det beror helt på vad man gör på ridturen.

    Svara
  3. Anna-Kajsa

    Treåringen är dödstrött efter 30 min uteritt… så för honom brukar det få räcka med en dryg halvtimme. Med de vuxna hästarna varierar det från ”lilla vardagsrundan” som tar 40-45 min till drygt två timmar – om vi rider till travtränargrannen och cantrar.

    Svara
  4. Malin

    Det beror helt på vad jag har för syfte med uteridningen. Har min häst gått ett hårt dressyrpass dagen innan, rider jag ut 30min för att hon ska få röra sig och inte blir stel. Om uteridningen är med just uteridning som syfte brukar det bli 60-75min i alla gångarter.

    Hälsn Malin

    Svara
  5. Maria

    Skrittpass: mellan 25-60 min beroende på hur mkt hästen ska röra sig. Har den gått hårt ett tag samt tävling blir det oftast ett kortare skrittpass på fast underlag. Är det ett pass ”mitt i veckan” så blir det ett längre med mer jobb ”på tygel”.

    Uteridning:väljer väldigt sällan att trava/galoppera ute i naturen. ca 1-2 ggr/månad. Skrittjobbet gör mer gott för mina hästars mentala avkoppling.
    Vid ”rejäla” uteritter blir det ca 45 min- 1.5 h
    Däremot har vi en fantastisk äng 15 min skrittväg från gården som har kanonunderlag och INGA hålor (märkligt, jag vet) där jag mer än gärna joggar/trimmar dem under vår/sommar

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>