Vidskepliga rutiner när ni tävlar?

Jag har förstått att en del alltid har någon rutin som de vill följa när de tävlar, ibland av någon form av vidskeplighet och ibland av andra orsaker.

Alltid ett visst antal flätor i manen, en maskot som måste följa med, en speciell utrustningsdetalj som används osv.

Har ni några sådana rutiner för er eller blir det ”som det blir” när ni åker iväg på tävling?

Själv har jag nog inga av ovanstående issues för mig- har aldrig haft en maskot tex men däremot finns det en, kanske knäpp grej som jag ALDRIG gör avkall på och det är mockningen.

Jag mockar ALLTID, utan undantag INNAN jag åker iväg på tävling.

Förklaringen till detta är inte alls vidskeplig utan att jag vill kunna erbjuda hästen en så bra tävlingsdag I SIN HELHET som möjligt.

Att komma hem med en kanske trött, kissig, hungrig häst och börja med att binda upp den på stallgången för att mocka tycker JAG inte är OK.

Jag vill att hästen ska få komma in i boxen direkt, möjligen ut i hagen om alla andra hästar går där och stallet är tomt.

Dessutom ska jag erkänna att jag inte är så där jättepigg på att fixa med ”onödiga” sysslor efter en tävlingsdag som inte har gått bra- då vill jag bara åka hem så fort som möjligt så inte heller då skulle jag vara road av att ställa mig och mocka.

7 kommentarer Skriv kommentar

  1. Prick

    Nä, inga speciella rutiner alls. När det gäller mockningen fixar jag det alltid efter utsläpp på morgonen. Skönt att ha det gjort. Speciellt om det regnar och hästarna kommer in och vill rulla sig så blir det onödigt stökigt/skitigt i boxen om den är omockad. Fast det har ju inget med tävling att göra.

    Har inget emot att hålla på i stallet efter tävling, mycket måste ju göras ändå oavsett om man har varit iväg eller ej.

    Svara
  2. Emma

    Har inte heller några speciella rutiner som måste följas. Är inte vidskeplig av mig heller. Dessutom vill jag lägga allt mitt fokus på själva ritten, börjar jag ladda för långt innan är det risk att jag tappar fokus inne på banan. Först när jag sitter upp kommer jag in i min tävlingsbubbla 🙂 Därför förbereder jag inte mer än nödvändigt, dvs att hästen och utrustningen är ren och att allt kommer med till tävlingsplatsen.

    Svara
  3. Sara P

    Alltid ta på höger stövel först!

    Och mocka, det gör jag också innan jag åker, precis av samma anledning som du beskrev 🙂

    Svara
  4. Åsa T

    Inga vidskepligheter alls, även om jag verkligen inte har tävlingsnerver. 🙁 mockar gör jag som regel efter tävling, när hästen kommer hem går han in i boxen, äter morötter och sedan ut i hagen till kompisarna. Det är nog högsta vinsten för honom. 🙂 pratade med en idrottspsykolog ( finns en på mitt jobb) om mina nerver. Han uppmanade mig att tänka bort Känslan… Dvs inte tänka att idag kändes det dåligt/bra utan fokusera på VAD vi gjorde bra resp dåligt, det är det enda vi kan förändra, inte känslan… Inte så dum tanke faktiskt. 🙂

    Svara
  5. Minstral

    Mockar gör jag inte innan tävling, släpper in hästen så hon får kissa i boxen sen ut i hagen så hon får rulla sig. Misty hade blivit superstressad om jag ställt henne på gången och börjat mocka innan tävlingen, hon är stressad nog som hon är och det är illa nog för henne att inte få komma ut direkt på morgonen. Ska jag tävla senare på dagen är det perfekt då hon kan få komma ut i hagen.

    Jag är vidskeplig med en sak som jag bär med mig från åren på travet, man klipper aldrig hästen i nacken på tävlingsdagen, har man glömt att göra det dagen innan då får det helt enkelt vara. Jag ser alltid till att frisera dagen innan, då flätar jag också så behöver jag bara knoppa på morgonen:)

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>