Fiffig mockning

Såg ett smart och lätt sätt att mocka när jag var med Vicke i Ugglarp:

bild(58)

Under dessa träskivor döljer sig…..

bild(60)

…en underjordisk gång 🙂 där man skyfflar ner all gödsel som ett transportband sedan….

bild(61)

….kör ut på gödselstacken!

Snabbt och lätt- färdigbrett!

Inget man investerar i om man har ett litet stall tänker jag men vid nybyggnation av större anläggningar är det väl ingen dum idé?

11 kommentarer Skriv kommentar

  1. Zandra

    Sån där har de haft på Velam i sthlm sen jag satt i barnvagn dvs mååånga år sen haha, fast de hade då spiltor och bandet låg då bakom hästarna så man bara behövde skyffla ner på bandet och sedan tuffade det iväg =P
    Mycket praktiskt!

    Svara
  2. Lena B

    Ett sådant band installerades på min gamla ridskola på 80-talet! Vet inte om de använder det idag…

    Svara
  3. Anna-Kajsa

    Det är absolut smart att bygga in utgödsling när man bygger lite större nytt! I stostallet & vita stallet på Strömsholm går gödselkulverten under boxarna. I varje box finns en inbyggd hörnkrubba med en dörr på. Den öppnar man och slänger ner gödseln i kulverten. Man slipper alltså jobbet med att flytta ut gödseln ur boxen helt. En annan smart lösning är ju boxväggar som går att ta bort – antingen dra ut i gången eller lyfta. Då kan man komma åt med bobcat för att ta ut bäddarna. Vi har sett till att vi kan köra fyrhjulingen med vagn inne i vårt stall, även om det är lite trångt. Men vi har ju bara max fyra torvbäddar att ta ut.

    Svara
    • Birgitta

      Just stall verkar ju vara en av de sista utposterna vad gäller att modernisera- kanske för att det är för dyrt i många fall men kanske också beroende på någon form av tradition ”så har vi alltid gjort och det fungerar bra”. Men det är väldigt slitigt att göra det ”the old fashioned way”, i alla fall till många hästar, både vad gäller mockning och stråfoder-utfodring.

      Svara
      • Anna-Kajsa

        Jag tror att en faktor där är att det ofta är hästägare med en enda häst som utför arbetet på sin fritid. Den som äger stallet har ingen vinning av att mekanisera eller ens underlätta arbetet. Sen kan man ju bara titta på svaren till ditt inlägg om att låna ut sin häst – många verkar ju till och med anse att de är de enda som klarar av att mocka till deras häst. Känns inte så öppet för rationaliseringar kanske.

        Svara
        • Birgitta

          Nej, i stall där var och en mockar till sin häst är det säkert inte det minsta lönsamt.

          Men det finns ju också en hel del inackorderingsstall med fullskötsel där det borde vara lönt, liksom på ridskolor tex?

          Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>