Vatten på min anti-täckes-kvarn?

Läser en intressant artikel i senaste numret av Ridsport:

”Hästens svettmekanism fungerar genom att vätskan i svetten omvandlas till vattenånga. Hästen torkar inifrån och ut; huden blir snabbt torr och har återfått normal temperatur trots att pälsen fortfarande är blöt och svetten droppar från den.

De flesta ridhästar klipps helt eller delvis och därmed torkar de lättare efter arbete. Men om hästen sedan får ett täcke på sig omintetgörs  tanken med klippning.

Vi tänker oss gärna att genom att lägga på ett täcke direkt efter arbete eller efter duschning så ska hästen snabbt bli torr. I stället är det så att täcket försvårar värmeavgivningen och förlänger återhämtningstiden efter arbete.

På samma sätt är det med täcke efter duschning. Att duscha hästen är ett effektivt sätt att sänka dess hudtemperatur men lägger man sedan på ett täcke upphäver man eller motverkar man den kylande effekten.”

 

Ja, dessa rön går helt i linje med vad jag redan tillämpar och tror på- ”problemet” som jag ser det är väl (?) att många inte bara lägger på täcke efter ritt för att hästen ska TORKA utan minst lika mycket för att hästen inte ska FRYSA?

Titta på alla världscup-hoppningar och dylikt som sänds på tv; ryttaren hinner knappt komma ut till ryttargången förrän skötaren slänger på hästen ett täcke, trots de många gånger relativt varma temperaturerna i dessa arenor.

Detta hade jag tyckt hade varit minst lika viktigt att verkligen undersöka och avhandla; ”när efter avslutad ritt finns det risk för att en klippt häst börjar frysa/ påverkas negativt om inget täcke sätts på”.

Om jag ser till mig själv så blir jag ofta svettig efter en ritt- även på vintern.

Min svett hade säkert torkat fortare om jag hade klätt av mig naken men problemet är ju att jag hade frusit otroligt mycket under tiden jag torkade (och även efteråt).

11 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna-Kajsa

    Det är så lätt att tänka hur man själv känner, vem vill inte ha varma kläder på sig efter duschen liksom? Men hästar har en termisk komfortzon på om jag minns rätt 15 grader, människors ligger på 2-3 grader. Det betyder att ”glappet” mellan att frysa och svettas för människor är mycket mindre än för hästar.

    Svara
  2. Trasselkvast

    Att skötarna slänger på täcke efter ritten har oftast mindre att göra med eventuell köld, men desto mer med sponsormärkets synlighet.

    Svara
  3. DRESSYRLIV

    Mitt föl som går ute hela dagarna är täckad i ett specialsytt täcke från Horseware! Han mår bra av att lära sig att han aldrig ska behöva härdas. Hahaha… Nej skämt å sido, han är så naken man bara kan vara tack och lov. Men ibland när regnet ÖSER ner och vindarna drar över fälten med sin kallaste framfart, ja då kan jag faktiskt känna att huu så kallt det är för honom där ute. Läser precis en filosofikurs om djur och har studerat en del kring fenomenet antropomorfism – ett helt klart mycket spännande ämne som man verkligen borde tala mer om!

    Svara
      • DRESSYRLIV

        Det är mycket spännande! Det är en skräddarsydd kurs för mig och mitt avhandlingsarbete (min doktorandutbildning). Men sedan när jag är färdig doktor så ska jag nog skriva en bok i ämnet 🙂

        Svara
  4. CeciliaL

    Intressant. Fast jag har tacke till stor del for att halla hasten ren, da jag far ont i armarna av att sta och rykta i timtal, sa en hast inbakad i lera vill jag inte ha, hur naturligt det an ar.

    Svara
  5. Linda

    Jag har täckeshäst/rygghäst på lösdrift men när hon blivit svettig så låter jag henne alltid gå naken en stund (Så länge det inte är jättekallt förstås) för att hon ska få lufta, torka och kunna rulla sig och på så vis få bort svetten på naturligt sätt.

    Svara
  6. Prick

    Hoppas de av dina läsare som ”över-täckar” sina hästar får en tankeställare.

    Undersökningar/mätningar har visat att det kan ta uppemot två timmar innan musklerna återfår normal temperatur efter riktigt hårt arbete.

    Svara
    • Birgitta

      Täckesnarkomani är så otroligt utspritt och vanligt (sagt utifrån vad jag sett på egen anläggning och på diverse tävlingsplatser) att jag tvivlar på att NÅGRA rön kan stoppa/ minska den.

      Tvärtom känns det som att det säljs alla möjliga täcken som aldrig förr och de går också att köpa billigare och billigare.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>