Bakom lås och bom

Idag undrar jag hur ni förvarar era hästsaker i stallet?

Har ni tex sadel och träns i en låst sadelkammare eller kan ”vem som helst” komma åt sakerna?

Har ni rent av egna låsbara skåp där ni står?

Och transporten- är den låst?

Har ni varit med om stölder i stallet?

Själv blev jag av med ett släp för många år sedan och det har till dags datum inte kommit tillrätta- gissningsvis befinner det sig utomlands.

Anläggningen fick inbrott i en låst sadelkammare där flera sadlar stals så den är numera även larmad.

16 kommentarer Skriv kommentar

  1. Trasselkvast

    Vi har låst sadelkammare, men kodlås så med avflyttade hyresgäster vet jag inte hur säkert det kan anses vara längre… Samt låsbara skåp däri, men jag är lat och orkar inte med hänglås, så jag får skylla mig själv om jag blir av med saker (egentligen inte, för folk ska fan inte vara såna korpar, men det är så verkligheten ser ut…)

    Svara
    • Birgitta

      Att ha kodlås är mycket mer praktiskt än att ha en massa nycklar i omlopp men säkerheten kan ju verkligen ifrågasättas.

      Det kan ju finnas hur många människor som helst som känner till koden (jämför med port-koder) och det hade inte alls varit ok för mig.

      Undrar också hur försäkringsbolaget skulle ställa sig till detta vid eventuellt inbrott.

      Svara
      • CeciliaL

        Man far val byta koden med lampliga intervaller? Da borde det val vara hyfsat sakert?

        Svara
  2. Emelie

    Hänglås på selkammarn. Är visserligen lätt att klippa upp med en bultsax, men det är iaf något. Framförallt skyltar jag inte med att det är sadelkammare som man kan se i vissa stall, en stor skylt på utsidan av dörren 😛

    Svara
  3. Sandra

    Lås på sadelkammaren och transporten. Aldrig haft inbrott i vårt stall vilket är för väl då det slarvas otroligt mycket med att låsa sadelkammaren både under dag som natt av inackorderingarna. Som ”tur” är har jag en egen sadelkammare så jag kan sköta mig själv och slipper slarvmajorna. 😉

    Svara
    • Birgitta

      Alla i vårt stall är extremt noga med att låsa vår sadelkammare vilket känns tryggt och bra.

      Det finns bara en nyckel och den hålls gömd.

      Svara
  4. Anne

    Låst sadelkammare med branddörr och rejäl bom, dörren låst hela tiden även dagtid, bommen låses bara på natten. Vi har haft stöld en gång men då kom alla sadlarna tillbaka eftersom en ärlig handlare i Oslo fattat oråd.

    Transporten är också alltid låst.

    Svara
  5. DRESSYRLIV

    Har en gång varit utsatt för stöld och det var i det stall du står i Birgitta (fast det större stallet på anläggningen). Jag blev av med ALLA mina sadlar (fyra stycken) och övriga värdesaker till ett värde av över 50 000 kronor. Fick det mesta som väl var tillbaka av försäkringsbolaget, men så SEGT att köpa allting EN gång till (hade precis hittat en utmärkt sadel till Aramis innan stölden) … Annars har jag varit förskonad!

    Svara
  6. johanna

    Låst transport och kodlås på sadelkammaren. Tjatar på alla att se till att sadelkammaren är låst när vi går från gården och det har funkat bra. Visst skulle nån bara kunna klippa upp/bända loss bägge låsen, men då gäller förhoppningsvis försäkringen iallafall. I det tidigare stallet så var vi jättebra på att låsa och en stor bom låstes framför dörren varje natt. Kändes tryggt!

    Har inte varit med om några stölder hittills. Tack och lov!!

    Svara
  7. CeciliaL

    Har hastarna hemma och jag har sadlar och trans i huset (i ’utility room’, aven kallat ’boot room’ da man gar in genom bakdorren och lamnar aven alla stovlar, jackor och hjalmar dar), annars tacker inte forsakringen dem. Min foderkammare i stallet ar inte tjuvsaker dels for att jag inte laser den men dels for att hela stallet ar av enkel ”plankkonstruktion”, skulle kravas ratt mycket for att gora det tjuvsakert. Tacken jag anvander hanger pa tackeshangare i min oppna lada sa dem skulle det vara enklet att stjala. Darfor lagger jag undan de tacken jag inte anvander i vart stora lasta skjul som ar bredvid huset, sa inte alla tacken ligger framme och frestar. Har man fina Horsewaretacken och liknande ar det inte ovanligt att de stjals fran hastens rygg t. o.m.
    Nar jag stod inhyrd pa annat stall sa hade man alla grejor utom sadel och trans dar i stallet. Sadel & trans fick man ha med sig, da det inte fanns nagot last utrymme att forvara dem i. Visst, man kunde ju ta risken och lamna dem i olasta utrymmen, men da galler inte forsakringen och det ar valdigt mkt sadelstolder har (de brukar tomma hela sadelkammaren och ta ALLT).
    Det ar aven mycket transportstolder har och jag har min transport med ’wheel clamp’, box hitch lock samt en kula i sjalva draghandsken som dessutom ar last ocksa plus att den ar parkerad bakom grind med hanglas (som givetvis kan knipsas av latt med ratt verktyg, men battre an inget). Fast jag ar medveten om att det skulle vara hur latt som helst for nagon att sno transporten anda, men man kan val hoppas att de inte orkar bry sig om man har tagit alla sakerhetsatgarder. Sen har jag inte nagot sprillnytt slap heller, det kanske hjalper litet! Finns nog manga finare att sno, men andrahandsmarknanden for Ifor Williams ar mkt stor och det finns ju hur manga sana som helst i omlopp.

    Svara
  8. Linda Ferne

    Hej! Kodlås på stallkammaren som byts ut, lås på transporten samt filmövervakning i och utanför stallet, järngrindar till enda uppfarten .. Känns rätt säkert i vårt stall!

    Svara
  9. Minstral

    Lås på sadelkammaren som försäkringskillen godkänt. Alla är jättenoga med att låsa efter sig, nästan lite för noga ibland, hinner låsas när man hängt in tränset och ska in med sadeln 😉 Men det är bättre så. Sen bor vi ju så jag kan se sadelkammaren från ovanvåningen och hunden skäller om det kommer någon. Alla stalldörrar som ligger på baksidan av stallet är låsta nattetid, bara öppet in mot gården som vi har uppsikt över och hunden har koll på. På dagarna är maken hemma och folk kommer och går olika tider. Släpet har jag inne på gården men ändå lås på kulhandsken. Otroligt tråkigt tycker jag att man ska behöva ha sådant säkerhetstänk!

    Svara
  10. LenaLu

    Har aldrig varit med om något inbrott i stall. Håller ändå alltid dörrar o Skåp låsta. Men för många år sedan när jag var fattig student o stod på ett fint ställe i Sthlms län, nära stan – blev jag av med de täcken som hängde på boxdörren, två sprillans nya dyra täcken. Det var bara jag som blev bestulen o helt nyinflyttad. Då fick jag reda på att hon som hade boxen innan mig, (hon stod kvar i stallet m hadebyttbox)var skyldig sin hovslagare pengar, hon vägrade betala för hon tyckte att han hade gjort ett dåligt jobb. Kvinnan i frågan hade gott om pengar, typ rik. Där stog jag o fick ta hela smällen, det var inget som kunde bevisas.

    Svara
  11. Rebecca

    Hänglås med kod som byts med jämna mellanrum. Plus att stallet ligger precis vid huset med två mycket duktiga vakthundar, dom är både lättväkta och kan öppna ytterdörren så jag tror inte vårt stall står högst upp på någons lista. Det är svårt att komma dit obemärkt, även nattetid faktiskt. Tror att stall och anläggningar utan boende precis intill knuten är mer eftertraktade av tjuvar.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>