Fråga från en läsare om klippning

Hej! Jag håller också på att klippa min ponny och tycker heller inte om när de har tjock päls och svettas. Men jag undrar bara vad som händer om man klipper hästen året runt? Jag skulle gärna vilja göra det då min ponny håller på att fälla fortfarande och lägger på päls så fort det blir kyligt ute. Under vinter halvåret klipper jag henne 2-3 gånger och hon står med de varmaste täckerna och får mycket mat. Skulle ni klippa era hästar året runt?

Det är inte helt ovanligt att man klipper en del hästar året runt, vi har ett sådant sto på anläggningen tex.

Jag hade inte tvekat att göra det om jag ansåg att det behövdes- jag tycker att lång/ tjock päls på hästar bara är av ondo av många anledningar (jag talar här om hästar som tränas regelbundet).

Dels är det svårare att sköta en tjock päls när den blir våt av svett och dels är jag övertygad om att en häst trivs bättre klippt när den hårdtränar.

För övrigt, ur rent estetisk synpunkt, tycker jag att det ser fult och slarvigt ut med ”lurvbollar”, i alla fall när det gäller tävlingshästar.

3 kommentarer Skriv kommentar

  1. Trasselkvast

    Jag klipper T när det behövs, nu senast i juni då hon aldrig fällde vinterpälsen och blev för svettig. Första gången jag klipper SÅ sent, men nu är pälsen fantastiskt fin. Tror det är en myt att det skulle påverka tillväxten, hår är hår, och det växer när det blivit klippt.

    Svara
  2. Trasselkvast

    Däremot tror jag att ivrigt klippande kan förändra hur håret ser ut, detta baserat på hur mina hundars päls blir när jag klipper ofta. Ju oftare, desto ”lockigare” (svårt att förklara). Men det växer inte mer, eller blir sämre kvalitet. Och OM man klipper så vill man väl ändå förmodligen fortsätta klippa, av samma anledning som man klippte första gången, så då är det ju ändå skit samma vad som växer ut.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>