Tiderna förändras….

…och vi med dom och tur är väl det!

Även om jag känner mig ung och säkert betraktas som barnslig av en del kan jag ändå se tillbaka på ett 30-årigt hästägande och jämföra ”nu och då”.

Detta kloka inlägg av Anna Hassö som jag har tävlat mot många gånger får mig att minnas hur det var i början av min hästägarkarriär.

Det som försiggick på ridskolan där jag hade häst i över 20 år (alltså var jag NÖJD så läs inte detta inlägg som ”skitsnack” utan så som det faktiskt var) hade nog inte accepterats av de flesta hästägare idag men då var många hur belåtna som helst.

Jag har tidigare berättat hur maxgivan av hö var 5 kilo- vi hade hästar som gick svår hoppning uppstallade hos oss och kunde de prestera på denna foderstat (med 4 kilo havre därtill) så vem var ”promenadryttarna” att ifrågasätta?

Jag var under många år i princip ensam om att köpa till stråfoder till mina hästar men även jag var en överutfodrare av havre.

Mina hästar åt oftast 4 kilo av detta kraftfoder liksom många hästar som reds långt mindre/ lättare än min.

Idag är jag försiktigare- vi har mycket bra stråfoder på nuvarande anläggning och har man haft en häst med fång blir man mer noga med fodret.

Vad gäller hagvistelse minns jag hur det i början av min hästägarkarriär inte var några bekymmer med detta trots att vi bara hade EN hage och en gruspaddock till över 50 hästar?!?!

Ingen använde hagen helt enkelt (!?!?!) så jag och en annan hästägare (en galopptränare vid namn Hans Swärd) delade broderligt på den- jag hade den halva dagen och han halva?!?!

Att folk sedan satt och rökte till häst, att de flesta alltid red utan hjälm, att barrering förekom helt öppet (minns järnskenan tydligt) – det kan vi prata om vid ett annat tillfälle….

9 kommentarer Skriv kommentar

  • Birgitta

   När jag föreslog att vi skulle plocka bajshögar i ridhuset (vilket jag hade sett göras hos dåvarande tränaren) fick jag inget gehör för detta. Tänk er 40 lektionshästar, 20-talet polishästar och lika många privathästar i ridhuset varje dag….det blir en del bajs….

   Något år senare kom man på andra tankar dock.

   Svara
   • CeciliaL

    Plockas bajset upp pa lektioner nu? Tanker mest pa min egen tid pa ridskolan (visserligen 35 ar sen!!) da det var 12-15 hastar som gick runt samtidigt, skulle varit svart att hinna mellan for att plocka upp skiten, och vem ska gora det – ridlararen? Hade inte ens tankt pa detta, men det ar klart att det maste paverka underlaget valdigt mycket! Pa var ridskola stod hastarna i spiltor som varit gamla kobas, sa det var inte ens lika langa som hastarna, utan en del av dem fick sta med bakbenen i godselrannan bakom…. :O (fast de byggde om i borjan av 80talet och byggde ordentliga spiltor da).

    Resten later inte klokt, med moderna oron! Barrering trodde jag bara det var galna utlandska hoppryttare som pysslade med, inte nagot man sag pa en vanlig ridskola/privatstall? Min lilla 2aring ater 5-6 kg ho per natt…

    Svara
    • Birgitta

     Vet faktiskt inte hur bajset plockas upp vad gäller lektionshästarna- har inte varit på ridskolan på 6-7 år.

     Vad gäller barrering fanns det en tid då många av då Sveriges bästa hoppryttare tränade regelbundet i vårt ridhus så detta (barrering) var inget ”vanliga” ryttare ägnade sig åt.

     Svara
     • CeciliaL

      Vem mockade, och måste ryttarna se till att rida RUNT alla högar så de inte sprids ut, utan kan tas bort?

     • Linda

      Oftast eleverna efter lektionen, ibland ridläraren. Nej man behövde inte rida runt högarna.

 1. Frida

  Ja tiderna förändras som tur är och att det skulle vara bättre förr köper jag inte alls. Allt är så klart inte jättebra idag och om 20 år kommer vi säkert undra vad vi sysslade med men det är alla gånger klart bättre hästhållning idag. Hästarna har det inte sämre, det är vi människors kunskap och tolerans för vad som är ok och inte som har förändrats samt kanalerna för att uttrycka det. Tror också att vi generellt också vågar ifrågasätta proffs och auktoritära figurer än vad man vågade förr.

  Svara
  • Birgitta

   Instämmer angående ifrågasättandet.

   Även pedagogiken är annorlunda idag- inget militäriskt skrikande och förnedrande av elever vilket jag kunde se för 30 år sedan.

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>