Hur valde ni….(del 1)

 

….stallplats?

På tal om tidigare diskussioner kring stallplats, vad man ska tänka på innan man flyttar till nytt stall osv undrar jag idag hur ni valde er nuvarande uppstallning?

Vad gjorde/ avgjorde att ni flyttade till just det stallet?

Hur fick ni nys om stallet? Via annons/ någon ni kände/ annat sätt?

Tycker ni i efterhand att stallet stämmer med era förväntningar eller utlovades det saker som sedan inte blev verklighet?

Själv hittade jag nuvarande stallplats via en annons på Facebook och så var det även med det stallet där jag bara hade Vicke i en månad.

Stallet dessförinnan hittade jag också via annons fast på Blocket och med facit i hand var det tur för det har sedan dess aldrig behövts några annonser där- i princip alla flyttar dit på kontakter.

Och när jag ringde om stallplats visade det sig att min hovslagare redan skodde flera hästar där sedan många år tillbaka vilket jag alltså inte visste då.

Till den anläggningen valde jag faktiskt att flytta på prov- jag hade stått på en ridskola med tidigare hästar i ca 20 år och ville inte bara säga upp min stallplats där hur som helst.

Nu var det ju tur att stallägarna accepterade detta arrangemang (dvs att jag skulle slippa uppsägningstid om det inte fungerade) men å andra sidan kände jag redan efter typ 2 veckor att jag ville stanna 🙂 .

Jag hade varit övertydlig med mina önskemål inför flytten och därför blev det också bra tror jag.

Från senaste stallet flyttade jag redan under uppsägningstiden (jag hade betalat stallhyra december ut men flyttade 6 december) och det säger väl allt höll jag på att säga…

10 kommentarer Skriv kommentar

  1. Rackemarie

    I mitt nuvarande stall har jag stått i 9 år nu. Visste sedan länge genom vänner att det var ett bra ställe, men trivdes bra i mitt dåvarande stall där det blev 6 år innan flytt. Det var lite av en slump att jag flyttade. Vår dåvarande häst fick akut rycka ut som sällskap till en häst som blivit ensam på stället där vi tidigare varit på bete. När det ordnats ny kompis blev vi tillfrågade av vänner i mitt nuvarande stall om vi inte skulle passa på att flytta dit då det skulle bli en plats ledig. En flytt jag aldrig ångrat. Fördelarna är många, bl.a. MYCKET bättre hagar, stora och oleriga, närhet till hemmet, något större ridhus med bättre underlag. Dessutom ett mindre stall så det blir mindre belastning och är aldrig trångt. Färre stallpass, grovfoder och strö eller halm finns på plats till självkostnadspris. Detta är några av fördelarna med mitt stall. Plus bra stallägare, stallkamrater och trevliga hästar (10 st).

    Svara
  2. LenaB

    Jag har valt nuvarande stallplatsen för att den är nära (jag kan gå dit på 20 minuter om jag vill), den har flera ridhus och ridbanor samt service för in-/utsläpp och fodringar. Jag satte upp mig på kö utan att ha varit där, faktiskt, det var under vintern 09-10 då jag åtskilliga gånger kört fast i snön eller helt enkelt inte lyckats ta mig fram till stallet pga alla snödrivor, vi kunde inte ta oss till det (någorlunda) närliggande ridhuset (35-40 minuters skrittväg över gräsvägarna längst åkrarna) pga snön, och inte heller köra transport från stallet mellan dec-mars den vintern… Jag är egentligen uppväxt med att rida ute året om, i stort sett oavsett väder men den här vintern fick jag inse att det är skillnad på att bo i Småland/Halland med skogen inpå knuten eller mitt på ”stäppen” i Skåne:-O
    Det tog ett år innan jag fick min nuvarande stallplats, inte en dag för tidigt, helgen efter startade nästa snökaos…

    Svara
  3. Caroline och unghästen Stina

    Hyr hus + stall och kommer aldrig frivilligt att flytta till Inackorderingsstall igen. Friheten att ha eget ocj göra som jag anser vara bäst för mina hästar betyder mer än någon bekvämlighet i världen. Jag kan t.ex. ha dem ute i skitväder, för det finns både skog att gömma sig i och fri tillgång på mat. De står absolut inte vid grinden kl 20.00 när det är dags för insläpp, även om det är dåligt väder.

    Jag är väldigt noga i stallet, men ibland får man liksom bråttom, och att då bara lämna allt som det är, för att städa och lägga grejer på plats senare, utan att någon annan gnäller på mig, det är guld värt!

    Jag tycker även att det är intressant att göra allt jobb själv och se hur mycket det blir. Visst, det tar en stund att fixa stallet, men så väldigt jobbigt som vissa låter påskina att stalljobbet är, det håller jag inte med om. Å andra sidan är ”mitt” stall väldigt väldesignat med effektivitet i bakhuvudet.

    Nä, som sagt, frihet och atr få vara ifred gör att den här lösningen med eget stall passar mig väldigt bra! 🙂

    Svara
    • Birgitta

      Jag förstår dig absolut och skulle inte ha några problem att sköta ett stall själv.

      Problemet är att jag måste ha ridhus och att hyra stall med ridhus har jag ännu inte stött på, inte som jag skulle klara ekonomiskt.

      Jag tänkte på det idag, med det gräsliga väder vi haft och har: att det inte finns på världskartan att jag skulle ”utsätta” mig för att inte ha ridhus på som längst 10 minuters skrittavstånd.

      Jag vill fortsätta att njuta av alla ridpass, längta till stallet varenda dag och ha tid, ork och pengar över till annat än hästen.

      Med dom kraven skulle det aldrig fungera utan ridhus och det är en sådan lycka att ha detta på plats.

      Jag vet inte hur många deprimerande inlägg jag läst på nätet om hästägare som har total motivationsbrist, som inte kan rida pga isgata, mörker, whatever, som måste köra till ridhus osv och det hade aldrig passat mig.

      Svara
      • Caroline och unghästen Stina

        Det förstår jag. Själv har jag blivit härdad och köpt bra kläder 😉 kör till ridhuset ett par gånger i veckan och tränar en gång i veckan. Då är det liksom bara 2-3 pass som behöver göras ute. Och att vara ute 2-3 ggr i veckan tycker jag att man bör vara för sin hästs skull, så det är bra att jag inte har ridhus. Risken att fastna där hade varit överhängande 😉

        Svara
        • Birgitta

          Jodå, risken att fastna i ridhuset finns absolut- särskilt vid uselt väder och/eller om man som jag älskar inomhusridning 🙂 .

          Men jag tänker på hästen och rider ändå ut 2 ggr/ veckan och ger kanske en vilodag dessutom.

          Att köra till ridhus 3-4 gånger i veckan skulle jag aldrig orka- nu gör jag det oftast 2 gånger ändå pga mina träningar och det tar helt klart tid även om själva körningen bara tar ca 10-12 minuter i vardera riktning.

          Men tiden att koppla på och av släp, sopa ur detsamma, lasta in vissa saker (jag kör ändå Vicke sadlad) så blir det en extra-timme varje gång…(ja, jag är jättebekväm av mig 🙂 )….

          Svara
          • Caroline och unghästen Stina

            Fast det där med tiden är verkligen sant! Jag tänker att ”det tar ju bara en kvart att kära dit”, men som du säger: med allt omkringjobb blir det ca 1 timme extra per häst. Jag gömmer dock den insikten långt bak i min hjärna 😉

  4. Linda

    Bytte stall i september efter att ha stått i samma stall i 5år. Har alltid trivts i det gamla stallet men stallägaren beslutade sig för att börja dra ner på inhyrda och helt plötsligt skulle det finnas risk att min häst kunde lämnas själv vissa stunder vilket absolut inte fungerar för henne så vi flyttade tillbaka till vårt gamla stall i flyinge. Hade aldrig flyttat från flyinge från första början om inte det stallet tagits över utav en tävlingsryttare som skulle driva verksamhet och inte ha inhyrda. Vi trivs fantastiskt bra. Stora torra hagar på sandmark, flera ridhus på skrittavstånd och väldigt fina ridvägar. Så här i efterhand blev flytten en riktig nytändning och jag skulle nog ha gjort den betydligt tidigare med facit i handen 🙂

    Svara
    • Birgitta

      Jag förstår dig helt.

      Är själv otroligt förändringsbenägen i vissa sammanhang men i princip alltid när jag väl GÖR en ändring så känner jag snabbt att ”varför gjorde jag inte detta tidigare” …..

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>