Kort uppdatering

Jag tyckte att benen var ytterligare lite svalare idag och hade svårt att hitta den tidigare rätt så dunkande pulsen vilket BORDE vara ett tecken på att ”det går åt rätt håll”.

Gick 20 meter i stallgången och det såg inte stappligt ut, mer ”tvekande” men vändningen åt ena hållet var lite stapplig.

Archie får fortfarande 3 påsar Fenylbutazon/ dag (var 8.e timme) och det skulle han ha tills hovarna var kalla och pulsen lugnat sig så jag ger honom det idag och imorgon också för säkerhets skull. Sedan är det 2 påsar om dagen tills veterinären ska titta på honom på tisdag.

Om lite mer än 1 timme flyger jag till Stockholm (vi bor 10 minuter från Sturup) om jag inte skulle missa planet eller något annat ”kul” (hmmmm….).

Detta har varit den värsta veckan på hela året och som lök på laxen fick jag 2400 kronor i böter igår för att ha kört 13 kilometer för fort (så som jag kör kunde det lika gärna ha varit 30 kilometer så det var väl tur i oturen ändå….sade hon luttrat).

Rapport från Globen kommer alltså inom kort om inget oförutsett händer (sade hon luttrat IGEN).

23 kommentarer Skriv kommentar

 1. Anonymous

  Hej!

  Du har naturligtvis funderat massor på VARFÖR din häst har fått fång. Verkar ju konstigt att det skulle komma sig av foder eftersom han ätit samma mat en längre tid. Fången kanske inte är roten till det onda utan bara en symptom… Borrelia, erlichia, sköldkörtelproblem är kanske saker värda att kolla upp. Fästingburna sjukdomar kan hästar bära på länge utan att man märker det. Du skriver att din häst inte alltid bjuder framåt utan gör just det han ska men inte mer. Kanske det är ett tecken på något… Man måste ju alltid behandla symptomen, men hittar man inte det grundläggande problemet så kommer ju symptomen tillbaks så småningom.
  Se detta som ett tips och förkasta det om du tycker det låter uppåt väggarna. Lycka till!

  Svara
 2. Scilla

  Hej Birgitta!
  Har nu pratat med min hovslagare och han säger att någon mer röntgen behövs inte, om du ändå vill se om hovbenet är påverkat så får du vänta minst 3 månader innan man kan se något på röntgen.

  Sedan sa han att du får räkna med att det tar minst 8 månader innan du kan ha honom tillbaka i samma träningsform som tidigare.

  Han rekomenderade minst 5 veckor strikt boxvila absolut inga promenader alls inte ens ut i gången och gå med honom. Problemet med finadyn är hästen får smärtstillande och då tror många att det är ok att röra på hästen men statusen inuti hoven är fortfarande den samma.

  Efter 5 veckor strikt boxvila så är det 5 veckor i sjukhage i direkt anslutning till stallet dvs inga promenader bort till någon hage. Efter dessa 10 veckor får man utvärder om hästen fortfarande är påverkad eller ej.

  Min hovslagare är en av de få hovslagare som har mästarebrev inom hovslageri och han jobbar mycket ihop med både veterinärer och forskare. Och arbetar dessutom som utbildare i Uppsala åt nya hovslagare samt att han är den som examerar andra som vill ta mästarebrevet så jag lita till 100 % på det han säger.

  En annan sak han sa var..
  Det som avgör om hästen blir bra är hästägaren dvs lägger man ner arbetet och är villig att göra det så blir hästen bra.

  Så jag är helt övertygad om att din Archie blir bra 🙂

  Svara
 3. Birgittas hästsida

  Hej Scilla!

  Med all respekt för din hovslagare så kommer jag inte att följa hans rekommendationer annat än om ”min” veterinär instämmer.

  Jag har nu läst massor om olika hästar som haft fång och även pratat med olika hästägare.

  Utan att ha sett min häst tycker jag inte att man kan ge ett så generellt råd som 5 veckors (!!!) boxvila och säga att det tar 8 månader innan han kan gå för fullt.

  Det KAN förvisso bli så men utifrån det jag hört och läst så hör det inte till ”standard” med varken så lång boxvila eller igångsättning.

  Svara
 4. Birgittas hästsida

  Hej Anonym!

  Du har rätt i att jag funderat mycket kring varför fången kom och jag har tänkt ungefär som kring vad gäller HUVUDVÄRK för egen del:

  Varför får man ibland huvudvärk av att tex ha druckit för lite men ibland INTE?

  Jo, jag tror att det beror på FLERA FAKTORERS SAMVERKAN.

  Ibland kan en sak, som ensam inte hade påverkat, ändå få ”bägaren att rinna över”.

  Jag köper absolut inte resonemanget att Archie skulle ha fått fång ENBART för att han ätit 4 kg/ havre i några månader, i så fall skulle tusentals hästar få fång varje dag.

  MEN: den stora mängden havre har kanske tillsammans med (bara för att ta ett exempel) ätande av lite möglig halm/dåligt ensilage utlöst fångreaktionen.

  Man kan inte alltid veta till 100 % EXAKT ALLT som hästar stoppar i munnen, varken i boxen eller hagen och något kan ha stört tarmfloran.

  OBS! Så klart menar jag inte att jag medvetet gett varken möglig halm eller annat kasst foder men det kan handla om små mängder som man av misstag inte observerat (dessutom är det flera olika personer som fodrar i vårt stall).

  Ja, inte vet jag…

  Förresten vill jag bara poängtera att Archie på INGA vis är ovanligt lat/seg. För att kunna BLI en dressyrtävlande individ i de högre klasserna kommer han att behöva mer bjudning/energi (och det är jag övertygad om att jag kan ”få till”) men det är verkligen inte så att varken jag eller folk som sett honom IRL betraktar honom som ”en häst utan bjudning” eller seg/lat, snarare tämligen ”normal”.

  Svara
 5. Birgittas hästsida

  Åh dessa fortkörningsböter : (
  Jag fick mitt inbetalnings lapp idag… 2000 kr!
  *suck*

  Ha det bra i globen!

  Natalja /
  http://latin.bloggagratis.se/

  Ja, det är sura pengar Natalja men samtidigt så har man bara sig själv att skylla! Det är ju inte så att någon annan har tryckt på gaspedalen åt en :=)!

  Svara
 6. Anonymous

  Oj då!!! Det var ju inte meningen att trampa på en öm tå, men det är du själv som vid ett flertal tillfällen nämnt att han behöver mer bjudning…

  Svara
 7. Birgittas hästsida

  Hej Anonym!
  Förstår att det är lätt att missa nyanserna i det jag skriver, särskilt som jag ibland har lite väl lätt för att överdriva (måste tänka på det).

  Du har helt rätt i att jag kommenterat bjudningen som absolut kunde varit BÄTTRE (vad kunde inte varit bättre förresten….det mesta i livet om man tänker efter….) men den är som sagt inte DÅLIG nu.

  Svara
 8. Ella

  Eftersom din häst är fet så har han uppenbarligen fått för mycket mat. En fet häst kan utveckla fång även om den inte blivit fet på gräs. Du skriver att tusentals hästar skulle ha fått fång varje dag om fången orsakats av 4 kg havre per dag. De hästar som får 4 kg per dag har förmodligen ett behov av denna mängd havre, dvs de gör av med all energi och blir inte feta. För mig låter en foderstat på 14 kg hösilage och 4 kg havre per dag som en foderstat för en högpresterande tävlingshäst..

  Svara
 9. Birgittas hästsida

  Hej Ella!
  Du har helt rätt. Hästen har fått för mycket mat, annars hade han ju rimligvis inte kunnat bli för tjock (dock har han fått 12 kg ensilage- inte 14).

  Svara
 10. Ella

  Att han får/fått mycket grovfoder är ju bara bra. Men den mängden i kombination med 4 kg havre tyckte jag lät väl mycket. Och mera framåtbjudning kommer säkert bara han blir av med sina extrakilon. Tänk er själva att springa runt med alltför många kilon. Jag vill minnas att du skrivit att han svettas mycket. Förmodligen är ju hans övervikt en bidragande orsak till det. Tur i oturen att detta hände nu innan hans leder tagit stryk av alla extrakilon.

  Svara
 11. Birgittas hästsida

  Ja, nu är det mer slimmad häst som gäller.
  Tack och lov har han inte varit så här tjock hur länge som helst utan kanske i 1-2 månader.
  Och i ärlighetens namn är han inte ”monstruöst fet” för ingen mer än veterinären har ens påpekat hans hull mer än tränar-Birgitta som härom veckan sa ”nu får han inte bli tjockare”.

  Svara
 12. Scilla

  Nej självklart ska du inte följa min hovslagares råd du följer ju den du känner och har förtroende till.

  Men eftersom du frågat efter råd och tips så gav jag dig dom jag fått av en av dom bättre hovslagare vi har i sverige (givetvis min egna åsikt men med all hans utbildning och erfarenhet + att han är en av våra os-ryttares hovslagare så är det ifa ingen som inte vet vad han talar om).

  Ang de råd han gett är de som han själv sa är de som fungerat bäst för honom under alla de år han hållt på med fånghästar. Har man för bråttom och tycker sig efter några veckor att hästen rör sig bra (vilket den oftast gör) så glömmer man bort statusen i hoven den har inte läkt ut på så kort tid och den behöver den tiden för att stabiliseras.

  En sak till, jag kan inte förstå varför du ska ut och gå med honom om så 20 m på stallgången? oavsett vilken hovslagare eller veterinär du har så borde de veta vilken smärta detta ger din häst. Det finns ju en anledning till att han inte rör sig normalt och det är ju för att den har ont.

  Svara
 13. Minstral

  Håller med Scilla och hennes hovslagare. Det är bara som så att fång tar tid. De veterinärer som ger andra råd, ger fel råd. Jag förstår att man tycker det är jobbigt med så mycket vila och att det är roligare att följa ett råd där inte vilan är så lång. Men vill man vara säker på att få en fångis riktigt bra så är det den lååånga vilan som gäller.

  De råd som Scillas hovis ger är de råd som alla fångproffs ger.

  Svara
 14. Birgittas hästsida

  Hej igen Scilla!

  Jag är tacksam över allas engagemang, erfarenheter, råd och tips men sedan måste man, som du också påpekar, lyssnar på den veterinär man har förtroende för.

  Nu efter att ha läst ”en miljon” inlägg på nätet inser jag än mer att både rekommendationer av veterinärer/hovslagare och sjukdomsförlopp kan variera i det oändliga.

  Vissa hästar har legat ner och inte velat/ kunna ta sig upp, andra har knappt varit påverkade.

  Några har ridits efter 1-2 månader, andra har stått i över 1 år och en del har tom avlivats.

  Några har haft boxvila en vecka, andra 8 veckor osv osv.

  Om jag som lekman ska säga vad jag TROR så är det att Archie inte varit speciellt påverkad med tanke på att han, stackars djur, gått tämligen obehindrat 1 timme om dagen (givetvis pga min okunskap) i nästan en vecka. Det hade han aldrig KLARAT om han varit så sjuk som vissa andra hästar.
  Hans hovben var ju inte heller ett dugg påverkade vid en första röntgen och han har kvar sina egna skor vilka man rimligtvis borde tagit av om man gjort bedömningen att det var allvarlig fång .

  Men….han är ju inte friskförklarad än så detta är bara spekulationer från min sida.

  Vad gäller varför jag tagit ut honom ur boxen och gått ca 20 meter så är detta ju en mild bris mot de KILOMETER jag ”tvingade” honom att gå dessförinnan men om vi ska lämna den svarta humorn därhän så har jag gjort det för att kontrollera gången eftersom veterinären ville veta detta för att bedöma hästens status (om han behövde mer smärtlindring eller vi rent av kunde minska dosen- vilket vi har gjort).

  Tack och lov fick jag förtroende för denna veterinär direkt trots att jag aldrig träffat henne. Det hade ju varit bedrövligt om man kände ”nääääeeee” kring det hon sa och ordinerade.

  Kan förresten i sammanhanget nämna att en ANNAN veterinär samma dag som jag var på kliniken och efter att jag gråtit min nöd hos denne (inte för att få råd eller tips utan bara för att vi råkade träffas) tyckte att jag visst kunde gå ”lite” med hästen varje dag.

  Så du ser……….2 veterinärer och 2 helt olika råd inom loppet av en och samma dag!

  Svara
 15. Birgittas hästsida

  Hej Minstral!

  Fast om hovbenet inte varit påverkat ett dugg och lamellranden ser helt opåverkad/ normal ut VARFÖR skulle man då ha hästen stående i en box i 5 veckor?

  Boxvila stimulerar ju knappast hovtillväxten och det finns ju även risk för kolik med så långt stillastående.

  Jag har svårt för att tro att ”moderna”/uppdaterade veterinärer skulle ge råd som riskerar att FÖRSTÖRA en häst. De borde väl vara rädda för att bli stämda för felbehandling, eller?

  Svara
 16. Birgittas hästsida

  Hej Birgitta!
  Jag är lite sporadiskt inne på din blogg och läser. Kul inlägg!Det var ett tag sedan nu och har inte hängt med på att din häst fått fång.Inte kul!

  Jag måste bara fråga om du nyligen avmaskat? Jag har nämligen en C-ponny (min dotters) som fått fång vid två olika tillfälle. Den första gången i maj, med mycket kraftigt bete och den andra gången året därpå med magert bete. Jag förstod ingenting. Men när jag tittade tillbaka i min journal kunde jag dra den slutsatsen att jag vid båda tillfällena avmaskat med Cydectin. Det finns något som heter medicinskt fång. Detta visste jag inte då.

  Egentligen tycker jag att det är märkligt att man på rutin ger en fånghäst butta. Läser man om butta så är en av biverkningarna gastrointestinala besvär = magtarmsbesvär. Fång handlar ju som du säkert vet inte om att hovarna har problem utan att det är magfloran som fått en känga.Buttan gör egentligen ingenting åt fången utan ger endast smärtlindring i och för sig är den ju antiinflamatorisk. Min erfarenhet är att man helst inte ska ge en fånghäst ngt smärtlindrande eftersom den då står upp ist för att ligga ner och avlasta hovarna. Risken för hovbensrotation blir då mindre.Vår ponny fick inte butta utan en magmedicin som heter Colosan, (www.schaette.de/swedish) denna är helt fantastisk och kan verkligen rekommenderas om man har en häst med magproblem som är foderrelaterade. Det var garanterat denna mixtur som räddade vår ponny. Hon repade sig jättesnabbt. Hovslagaren var mycket förvånad när han verkade henne och han inte kunde se så mycket spår av fång som man normalt ser när hästen varit så dålig som hon var.

  Efter dessa fånganfall har jag kollat runt lite på nätet ang samband mellan avmaskning och fång och funnit att min häst inte är den enda.MEN jag tycker det är hemskt att det är så få som vet om riskerna med avmaskningsmedel på magkänsliga hästar. Jag tänkte också för mig själv, när har vi fångproblem? Jo, vår och höst. När avmaskar vi? Jo, vår och (sen)höst. Så därav min fråga, har du avmaskat nyligen?

  En annan erfarenhet som jag fått är att mitt halvblodssto i samband med vaccinering fått kolikanfall. Detta året och förra året. En gång är ingen gång men två gånger då börjar man undra. Vad är det för medikamenter vi ger våra hästar och hur reagerar de egentligen på dem? Veterinärer precis som läkare har en tendens anser jag att bortse från biverkningar och inte informerar om dem.

  Lycka till med Archie och hoppas han blir snabbt återställd.

  Med vänlig hälsning Susanne Rönnerling

  Hej Susanne!

  Tänkvärda ord!

  Jag har själv, också här i bloggen, varnat för slentrianmässig avmaskning (= insprutning av GIFT i hästens mage).

  Tror att få hästägare reflekterar över vad det är de egentligen GÖR/GER när de avmaskar.

  Archie är inte avmaskad öht i år eftersom de träckprov jag lämnat in visat att han inte haft mask så i just hans fall kan vi utesluta maskmedel som orsak till fång.

  Kolik i samband med vaccinering har jag inte hört talas om.
  Har man en tävlingshäst så MÅSTE man ju vaccinera så där är det väl i så fall en risk man måste ta (att hästen kanske blir påverkad).

  Svara
 17. Scilla

  Statusen i hoven är fortfarande påverkad oavsett om röntgen inte visar något det var därför min hovslagare sa att du ska vänta månader innan det går att se om allt är ok.

  Vi hade en modern veterinär här som drog av skorna på en fång häst detta resulterade att hästen började störtblöda och hästen fick avlivas på plats. Så rådet att dra av skor på fånghästar är inte alltid ok men många tror att så fort det gäller fång då ska skorna av.

  Men jag är som du jag läser och kollar överallt efter information. Någonstans borde man ju hitta rätt det gäller ju bara att veta när man har rätt 🙂

  Min ena häst blev i princip utdömd av en veterinär på ATG här hemma men en av veterinärena på samma atg klinik som din gav en helt annan prognos. Operation var helt plötsligt inga problem alls (nu vet jag ju dock att den veterinär gärna ger sig på komplicerade fall med olika utfall) Men tack vare att min hovslagare känner honom så väl och när han sa att:
  -säger P att en operation inte är några problem så ska du lita på det.
  Och nu ett år senare så har jag en fullt frisk häst och operationen gick helt utan komplikationer.

  Svara
 18. Minstral

  Men är det fång så är lamellerna lösa. Förödelsen i hoven börjar ju efter fånganfallet. Var du inne och läste på Jenny Limans arbete, där har du allting mycket utförligt, gå även in och kolla lite på O.Ws sida.

  Sen tycker jag ju absolut inte att hästen ska gå så länge den har smärtstillande.

  Du ska ju naturligtvis lyssna på de veterinärer du har förtroende för, men det skadar inte att kolla lite och läsa runt på sidor där expertisen uttalar sig.

  Själv är jag alltid bara ute efter buttan och röntgen när det gäller fång. Hur man behandlar en fånghäst läser jag mig hellre till på expertisens sidor.

  Svara
 19. Birgittas hästsida

  Svar till Scilla och Minstral:

  Jag ska, om inget oförutsett inträffar, få träffa veterinären imorgon igen.

  Jag känner mig bättre förberedd på vilka frågor jag ska ställa efter att ha både läst era och andras tips/erfarenheter osv. Förra veckan var jag nog mer i ”chockfasen” och eftersom jag DÅ inte visst i princip NÅGOT om fång så hade jag inte så mycket frågor heller.

  Sedan ville väl veterinären inte uttala sig så mycket heller eftersom hon då först var intresserad av att få hästen smärtfri.

  Och hur (snabbt) hästen svarar på boxvila, butta osv påverkar ju säkert också framtida ordinationer.

  Jag vet ju tex inte än hur länge jag ska fortsätta med buttan men det kanske jag får svar på imorgon.

  Svara
 20. Ann

  När min häst (stort halvblod, då 6 år) fick fång (eler vad det nu var) så hade han fångsymptom så som att han hade måttlig puls, måttlig värme, ingen ömhet av visitertången, men VÄLDIGT halt på alla fyra benen.
  Dag 1 el 2 sattes Finadyne in. Dag 4-5 röntgades hästen ua. Skorna togs av. Hästen ställdes på varierad behandling Metacam-Finadyne och stod i sjukhage/utebox i blöt sand. Efter bara några få dagar var han ganska ohalt. Värme och puls – i den mån det nu fanns – klingade av. Medicinen minskades succesivt ner. Efter 4 veckor röntgades han igen och allt såg fortfarande bra ut. Min MKT erkänt skickliga hovslagare (ffa vad gäller problemhovar och sjukbeslag) konstaterade då att INGEN synlig påverkan fanns på lamellranden. Inget som antydde att hästen haft ett fånganfall. Han fick skor på sig och sattes igång igen vecka 5. Vad är fång? Och vad är bara en kortvarig smrärta i hovarna utan de klassiska övriga följderna av fång? För mig är ALLA veterinärer med lång erfarenhet expertis. Och det är ju självklart att veckovis av »onödig« boxvila kan orsaka ANDRA lika allvarliga problem, så det är ju inget man slentrianmässigt ska ta till utan bara om det är nödvändigt.

  Svara
 21. Birgittas hästsida

  Hej Ann!

  Tack för denna nyanserade information som vi förvisso redan avhandlat fram och tillbaka flera gånger om.

  Archie VERKAR (OBS! MIN lekmannabedömning som man verkligen får ta för vad den är) mer ”fång-angripen” på det sätt som din häst blev än som de hästar man läst om som i princip legat ner i boxen och inte kunnat ta sig upp och som knappt kunnat gå på flera veckor.

  För mig ter det sig obegripligt varför veterinären skulle ha sagt till mig att man kunde börja rida 3-4 veckor efter att smärtan var borta och bara ”gripit detta ur luften” (hon har ju dock sett, undersökt och röntgat hästen vilket ingen annan har gjort, varken här på bloggen eller IRL). Jag la absolut inga ord i hennes mun utan detta var bara hennes spontana ord.

  Varför jag är så nojjig kring det här med boxvila beror på flera olika faktorer:

  Dels är ju Archie en ung häst som är VAN att gå ute och han har visat tendenser till att göra lite väl mycket träsniderier i boxen om han är uttråkad = jag ser en risk att han till slut ska börja krubbita.

  Men framför allt så har jag, som ni som läst bloggen noga vet, haft en extremt kolikbenägen häst som både blev buköppnad ganska dramatiskt och som sedermera SJÄLVDOG av kolik.

  Har man en gång haft en sådan häst så är man livrädd för allt som kan orsaka kolik (jag skulle kunna skriva en bok om alla försiktighetsåtgärder som jag vidtog med Décima och hon fick ÄNDÅ kolik ibland- ingen vet varför) och just stillastående är knappast gynnande för en hästs mage. (Hon åt btw INGEN havre i flera år och fick ändå kolik).

  Jag VET att jag målar fan på väggen och att det finns massor av hästar som klarar boxvila på många veckor hur bra som helst men att veta något logiskt och att styra sina oroliga känslor kan vara vitt skilda ting.

  Men jag kommer sjävlklart att acceptera hur lång vila veterinären än ordinerar; ni som ”känner” mig vet att jag skulle gå över eld och vatten för min underbara häst.

  Svara
 22. Ann

  Det som min häst hade värre initialt än din var SMÄRTA. I allfall han upplevelse av den. (det är iofs en väldigt smärtkänslig häst har kunnat noteras vid andra tillfällen) Om den initiala smärtan lite avgör hur resten av scenariot blir så stämde det i allafall inte på honom; JÄTTEONT först, men snabbt avklingande utan några följder.

  SJÄLVKLART ska man inte slarva och ta risker, men jag var aldrig det MINSTA orolig att jag gjorde rätt eller fel, jag läste på lagom mycket (alla vet vi att läsa för mycket om sjukdomar, häst eller mänskliga, på nätet sällan är bra…) och jag litade på flera skickliga erfarna veterinärer och min dito hovslagare.

  Svara
 23. Birgittas hästsida

  Vi konstaterade i stallet att det kanske är bättre att ha en häst som ”piper” för minsta lilla än en hårding som inte visar direkt smärta.

  Hade Archie varit mer motsträvig än att han bara stapplade fram några steg innan han gick till synes normalt så skulle jag aldrig ha vandrat omkring med honom i timmar!

  Men det är svårt det där med hur smärttålig man är.

  Själv är jag oerhört smärttålig så till vida att jag nästan inte låter NÅGOT stoppa mig från att tex gå till jobbet eller från att rida. Jag märker att jag därför också har (för) liten förståelse för ANDRA människors sjukdomar så länge det tex handlar om förkylning eller lite feber som i min värld inte är något att ens reflektera att stanna hemma över.

  Att läsa om sjukdomar på nätet kan skapa värsta hypokondrin ja! Till slut tycker man att allt passar in på en själv eller hästen :=)!

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>