3 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anonymous

    Kan hålla med om att dobermannen kanske inte är det bästa valet. Men varför måste det vara rashundar? eller är det inte så man ska tolka det? finns ju en uppsjö av rashundar med fruktansvärda problem just bara för att de är rashundar.
    /Anja

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Jag har inget emot blandrashundar i sak men har dock svårt att förstå att man medvetet korsar två blandraser ”hej vilt” så som många tyvärr tycks göra.
    Dels finns det ju redan hundratals raser att välja bland och dels så lockar blandraser ibland till sig mindre seriösa köpare. Ju billigare hund desto lättare blir det ett ogenomtänkt impulsköp- det är vad jag tror. Och läser man på Blocket så är man nog benägen att ge mig rätt:-(. Många sorgliga annonser….
    Dessutom tror jag att risken för att man inte alls vet vad som ska komma ut är långt större om du parar två blandraser än om du parar två renrasiga hundar ( och är en seriös uppfödare).
    Givetvis finns det lyckade blandrasparningar och helt galna rasparningar men om man ska generalisera så tror jag långt mer på rasavel.

    Svara
  3. Anonymous

    Kan hålla med till vis del, men anser också att rasaveln är fruktansvärd. Man avlar på sjukliga egenskaper. Schäferna är ett bra exempel på detta. Från att ha varit en brukshund till att blivit invalid i princip. Både militär och polis föder själv upp schäfrar som frångår rasens standard, det går helt enkelt inte att använda dagens schäfer. Det finns tyvärr otaliga exempel på att man avlar fram genetiska särdrag till absurdum, just för att man vill ha en rastypisk hund. Dock anser jag att man givetvis måste vid all avel av hundar endast ska avla på friska individer och ta ett skäligt pris för dessa. Men så långe det finns oseriösa köpare kommer det att finnas oseriösa uppfödare och då finns det ingen garanti att rashundar skulle ha det bättre.
    ”puppymills” börjar ju tyvärr bli allt vanligare och ju dyrare rashund man köper desto mer pengar kan man tjäna, det är ju inte direkt en slump att chihuahuan blivit en riktig handelsvara.
    Ingen betalar sådana summor för en blandis och följaktligen finns där inga stora pengar att tjäna. Pengar styr mkt och hundarnas bästa ligger knappast i dessa människors bästa.
    /Anja

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>