Hundar och bilåkning


Soya hoppar gärna in i även andras bilar:)!

Har ni någon teori om varför vissa hundar är så förtjusta i att åka eller i alla fall tillbringa tid i BILEN?

Den hund jag ägde sist innan vi köpte Soya (en greyhound som jag köpte i vuxen ålder för mer än 20 år sedan) var ett praktexemplar på ovanstående då det inte gick att lämna honom ensam hemma ens 10 minuter utan att han ylade itu hela huset (tro mig jag försökte allt men detta är en lååååång och helt annan historia) medan han kunde ligga nöjd i bilen i 3-4 timmar medan jag var på mina föreläsningar.
I bilen sa han aldrig ett pip, han hoppade alltid lika glatt in i den och tycktes som sagt otroligt nöjd.

Soya är precis likadan bortsett från att det går att lämna henne ensam hemma hur bra som helst.

Men även hon älskar sin bil och tar alla tillfällen i akt att hoppa in i både den och ANDRA bilar som råkar stå öppna (kan bli liiite pinsamt ibland).

Det ”lustiga” med Soya är att hon inte alls verkade bekväm med att åka bil då vi köpte henne 1 år gammal.

Då dräglade hon något enormt när vi körde någonstans- hon bara låg i baksätet med spottet rinnande ur munnen?!?!?

Men detta upphörde snabbt och hon blev, innan hon fick sin hundbur en mycket ivrig med-förare som satte tassarna på våra armstöd och höll utkik och hjälpte både mig och maken att köra.

När så buren inköptes trodde jag att Soya skulle sakna sitt co-driver-uppdrag och känna sig övergiven i bagage-utrymmet men hon älskar även denna jäkla bur och har till och med försökt att hoppa in i den när luckan till den varit stängd (!).

8 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    Kan ju oxå bero på var man åker. Vissa kanske bara lastar in hunden för att åka till veterinären.

    Mimmi älskade oxå att åka bil, då var det oftast något roligt på gång. Sen brydde hon sig inte om hon bara fick vänta i bilen i timmar, bara hon fick vara med!

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Soya älskar att följa med i bilen trots att vi ibland bara kör till affären:).

    Min schäfer Ketty visste precis vilken gata djursjukhuset i Malmö låg på.

    Varje gång jag körde in på Cypressvägen ställde hon sig upp i bilen, stel som en pinne. Om vi bara körde förbi sjukhuset såg man riktigt hur hela hunden sjönk ihop av lättnad- för henne var denna byggnad bara förknippad med obehagligheter (blev bl.a. steriliserad där).

    Svara
  3. Minstral

    Alldeles säkert blev din Ketty kastrerad och inte steriliserad. Sterilisera djur gör man sällan, ett ingrepp som nästan uteslutande sker på människor. Kan inte hjälpa det, men är lite allergisk mot denna felsägning. Det är inte skillnad på orden för att det är olika kön.

    Viktigpettern Annika:)

    Svara
  4. Anonymous

    Zahra älskar att åka bil, särskilt när vi åker från mina föräldrar och hem. En biltur på 100-150 meter. 😉 Då får hon och Hilda åka i baksätet. Zahra står med tassarna mellan framsätena, precis som Soya gjorde när hon fick åka så. Problemet med Zahara är att hon slickar mig i örat och på kinden, lite koplicerat när man ska köra bil. Zahra tycker också mycket om att åka i buren. Precis som Soya är hon ibland så ivig att jag inte hinner öppna dörren.

    Eftersom min dator är irriterande seg vet jag inte om du redan har fått svar på skillnaden med sterilisering/kastrering. Här kommer vad jag fått lära mig. Sterilisering då snör man av eller tar bort en del av äggledare/ sädersledarna. Kastrering då tar man bort det hela, livmodern och äggstockarna, för att slippa löpen (åtminstone gör de så på katter).

    Hälsningar
    Görel, Zahra, Hilda och alla de kastrerade katterna 😉

    Svara
  5. Minstral

    Många säger så även veterinärer, men du kastrerar en hund eller katt. Dvs. du tar bort testiklar eller äggstockar.

    När du steriliserar skär du av sädesledarna (hankön) eller knyter ihop passagen genom äggledarna (honkön).

    Vid sterilisering tar du inte bort utan bara hindrar framkomligheten.

    Vid kastrering tar du bort testiklar eller äggstockar.

    Det som jag tycker är mest konstigt är att man tror det ena har med hankön att göra och det andra med honkön.

    Som sagt så utförs det mest kastrering inom djurvärlden. Men inom sjukvården utförs sterilisering (även kemisk) mest hos män.

    Att veterinärerna säger steriliserad är bara för att inte förvirra djurägaren, fråga dem så ska du få höra:)

    Svara
  6. Birgittas hästsida

    Görel och Minstral:
    Googlade på kastrering/ sterilisering av hundar och det verkar vara vedertaget att man säger sterilisering när man menar kastrering just för att skilja mellan tikar och hanar.
    Men jag tackar för era förklaringar och ska försöka skärpa mig :).

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>