Dagens (djurförsäkrings)fråga

Jag gissar att ingen av er vågar ha hästen oförsäkrad- har genom åren faktiskt bara stött en person vars pålle inte var försäkrad men hen var å andra sidan mångmiljonär och hade följaktligen lätt kunnat betala för all veterinärvård ur egen ficka.

Själv är jag otroligt tacksam att det går att veterinärvårdsförsäkra både häst och hund- vid sjukdom kan det snabbt springa upp i ofantliga summor även om det handlar om en liten hund och inte en 600-kilos häst, det fick jag erfara med Soya om inte annat.

Även mediciner kan bli kostsamma- framför allt om djuret får en kronisk sjukdom som Soyas epilepsi och därför tecknar jag numera alltid försäkringar där även viss ersättning för detta ingår.

Idag undrar jag om ni även har andra djur än hästen veterinärvårdsförsäkrade och vilka i så fall? Hunden? Katten?

Ni som inte har någon försäkring; hur har ni resonerat?

Jag hade som sagt aldrig vågat låta bli att försäkra även om det kan kännas som en djungel när man ska jämföra olika avtal och priser hos alla bolag som har poppat upp.

Sist gjorde jag det lätt gör mig och googlade på hundförsäkringar och hittade då till denna sida.

Som synes är det just nu ett nytt bolag, Svedea som ligger i topp sett till pris kontra villkor.

Jag hade inte Soya livförsäkrad och har gjort samma val med Molly eftersom båda köptes ”rabatterade” eftersom de var vuxna vid köp och de pengarna känner jag att jag både kan ha och mista så att säga om det värsta skulle hända.

Har man däremot köpt en hund för säg 15.000 (ingen ovanlig summa idag) kanske man vill försäkra sig om att direkt kunna köpa en ny- så som jag resonerar med hästen.

10 kommentarer Skriv kommentar

 1. Sandra

  Har alltid haft min hund försäkrad i IF men bytte bolag nu i höstas till Sveland. Hos IF kostade min försäkring 4500 kr/år och om jag använde den så steg premien direkt enligt deras villkor samt då att veterinärvården sjunker efter att han fyller sju år. Sveland får jag betala 2400 kr/år och där sänks inte veterinärkostnaden när han blir äldre, premien höjs heller inte om jag behöver nyttja försäkringen och den hade ett högre veterinärvårdsbelopp (60 000 kr) än IF (50 000 kr). Har inget livbelopp då han köptes som omplacering, 3000 kr kan jag lätt själv spara ihop liksom.

  Svara
  • Birgitta

   Förstår att du bytte- dom villkoren lät ju inget vidare alls.

   Och det är väl ju äldre hunden blir som sjukdomar kan börja komma….

   Svara
 2. Linda

  Utöver den självklara hästförsäkringen så har jag båda mina katter försäkrade. Inget livbelopp utan bara veterinärvård. Min ena fick en allvarlig lunginflammation för några år sedan och med all vård han fick landade vi på 15 tusen så skulle absolut inte vilja stå med oförsäkrade djur.

  Svara
 3. Trasselkvast

  Hunden försäkrad i Agria då jag inte visste bättre när jag fick honom för snart elva år sen. Kostade då 300 kr om året – nu 6000 och jag har inte använt den en enda gång. Försäkrar mao inte hund igen.

  Svara
 4. CeciliaL

  Hunden ar en servicehund, sa honom maste jag ha forsakrad, enligt mitt kontrakt med Hearing Dogs for Deaf People. Kostar lika mycket som en hastforsakring, ca £350 per ar (= over 4000 SEK per ar).
  Hastarna har jag litet olika med – 3 ar forsakrade och en inte. Anledningen till att den fjarde inte langre ar forsakrad ar att det han har problem med (en kronisk halta, artros i hasen, kommer aldrig bli bra) tacks inte av forsakringen och inte heller artros i nagon annan led, det blev en automatisk och permanent ’exclusion’ pa alla dylika sjukdomar. Om den hasten skulle fa nagon allvarlig komplikation eller olycka sa ar det val snarare sa att jag valjer att avliva an att bekosta operationer for en hast som anda inte gar att anvanda. Unghasten och ponnyn har vanliga forsakringar till sina (laga) varden, som tacker veterinarvard, 3rd party, public liability och ’loss of use’, death/theft/straying – detta ar standard.

  5aringen har samma, MEN i januari 2016 skulle jag kopa ny sadel at honom och da ville jag att min physio skulle kolla igenom honom. Hon arbetar enbart pa remiss av veterinar, sa darfor bad jag veterinaren kolla forst och ge klartecken, vilket han gjorde -han sa att hasten var nagot rygg-om, men att han inte skulle behandla och inte tyckte han behovde physio, och han gav inte nagon diagnos. Forsakrningsbolaget kraver att man informerar dem om ALLA veterinarbesok, oavsett orsak eller om hasten behandlas etc, sa jag var tvungen att saga att veterinaren besokt hasten i januari. Da lagger forsakringsbolaget en exclusion pa allt som har med rygg att gora?!?!?! Jag papekade att veterinaren inte diagnosticerade nanting och inte behandlade och att jag inte lagt in nagot ’claim’ (forlat all svengelska, jag har inte ratt terminologi!) sa hur kan de utesluta allt som har med rygg att gora?!? Det tyckte forsakringsbolaget tydligen var helt rimligt. Sa nu funderar jag pa att sluta forsakra den hasten for det han behover kommer iaf inte tackas…

  Mediciner tacks endast i ETT ar fran det akomman diagnosticerades (om den inte ar utesluten), darefter betalar man sjalv. Ar det samma for er? Sa t.ex. om jag fortsatt att ha Pushkin forsakrad skulle eventuell medicin for hans artros endast tackas i ett ar fran datumet da veterinaren forst besokte honom pga haltan. Darfor fick jag t.ex. betala for rontgen sjalv, for den gjordes ett par manader efter arsdagen av haltans upptackt… blah blah… man blir tokig.

  De flesta jag kanner har INTE forsakring till sina hastar, det ar mest folk som har en enda hast som har forsakring. Nar man val har mer an en hast, sa resonerar folk att det ar battre att satta in en summa motsvarande premien pa ett separat konto, an att ge den till ett forsakringsbolag. Fast jag kanner inte nagon som har dressyrhastar for hundratusentals kronor, da kanske man resonerar annorlunda och vill ha ’loss of use’ och/eller fa ut pengarna om man avlivar. Vagar knappast tanka pa vad premien kan tankas vara for en hast som kostar £15,000! (min 5aring som kostade £2,000 har en forsakring som kostar £385 per ar, tycker jag var ratt dyrt!).

  Svara
 5. Manda Stillnert

  Hästen försäkrad i Agria med vetvård på 60 tusen, de kommer man iaf en bit på om olyckan skulle vara framme .. Dock tror jag hennes livförsäkring sjunkit till 5000 nu när hon passerade 20 år. Ena katten är försäkrad med veterinärvård i Agria för 60 tusen han med. Han är en olycksfågel. De andra två är inte försäkrad den ena pga av hög ålder när vi tog över henne den andra tog vi över i somras men inte försäkrat henne pga om vi inte visste om hon skulle bli kvar eller inte. Dock ska jag sätta mig ned och se över de olika försäkringsbolagen.

  Svara
 6. Frida

  Har hunden försäkrad, högsta på veterinärvård och och inget i liv. Blandrashund som jag gav 2500:- för så inget värde i honom i pengar men händer ngt vill jag inte stå där och inte ha råd med vården så hade inte vågat ha min ”lilla” bebis oförsäkrad.

  Svara
 7. Madeleine

  Hästen är försäkrad i liv för 45′ och tror 100′ i vetnård. Den kostar ca 12′ per år. Har även extra rehab för ca 5′ per år.
  Vetvård har jag alltid fått ersättning för utan knussel, svårare med rehab. ( så nu struntar jag i att få ers för rehab).
  Jag var tacksam förra året för min förs när han hade hovledsfraktur, även om jag tycker det borde vara självklart att ersätta Mri röntgen, som alla andra undersökningar för att hitta en diagnos.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>