Präktiga djurägare och allting är relativt

Har man varit aktiv på sociala medier i många år så har man också läst det massvis av gånger; de som förfasar sig över allt möjligt kring andras djurhållning och de präktiga som gör allt för att poängtera hur de minsann inte skulle dröööööömma om att göra likadant.

Jag har själv gjort mig skyldig till detta flera gånger så jag är inte heller perfekt ha ha ha…och det är en av många anledningar till att jag ibland skriver som jag gör på bloggen; för att skaka om lite 🙂 !

För så är det ju; ingenting är svart eller vitt och det finns tusen sätt att göra saker på och det som funkar för en djurägare är vansinne för en annan och bla bla bla.

Jag tänker alltid på detta när det tex diskuteras ”hur mycket man motionerar sin hund”.

Kolla dessa inlägg; det är ingen måtta på präktigheten hos de som svarar för de är alla ute och vandrar i timmar med sina krakar.

Man kan ibland undra om dessa personer inte har något annat liv eller i vart fall ett heltidsarbete för vem orkar och har tid att gå på trettioelva promenader med sin hund varje dag undrar jag?

Jo, det finns det så klart de som både kan och vill men vad man måste betänka är att de som svarar i dessa trådar sällan representerar ”gemene hundägare”.

Så man behöver inte sjunka ihop av skam och dåligt samvete och tro att ”alla andra” är så mycket bättre än man själv för den gråa massan svarar sällan på dylika förfrågningar utan det är de präktiga som ser sin chans att glänsa.

Exakt samma sak gäller hagvistelse som man också skulle kunna skriva 10 böcker om och ändå inte uttömma ämnet.

Så fort hage diskuteras så ”måste” vissa poängtera att deras häst minsann är ute dygnet runt bla bla bla och jo tack….jag har sett en del av de ”hagar” där dessa hästar tillbringar merparten av sin vakna tid. Ytan består av lera upp över hästarnas kotor, det finns inget skydd för nederbörd, inget att äta mer än stråfoder som snabbt konsumeras/ trampas ner men åhhhhh….hästen är minsann ute 20 timmar om dygnet (så vida det inte är en lösdrift undrar jag även i dessa fall när ägaren själv sover….).

Föstå mig rätt: jag menar givetvis inte att man inte ska försöka ge både sin hund och häst ett så gott liv som deras art kräver parat med vad man som människa förmår men jag känner ibland att det får vara någon måtta på både det ena och det andra.

Och som sagt; allting är relativt och ska man dessutom nästan kalla varandra djurplågare som en del inte drar sig för så finns det nog annat man kan lägga den energin på.

Sedan undrar jag också vem som bäst avgör vad som är bäst för alla djur som vi håller som husdjur?

Är det bäst att låta en hund springa fritt (okopplad) en halvtimme om dagen eller att gå med den på asfalterade gator 3 timmar i kort koppel?

Är det bäst att låta hästen gå i flock i en mindre grushage eller ensam i enorm gräshage?

Är det alltid bäst att ha hästen ute i stället för på box oavsett väder?

Jag skulle kunna ställa hundra liknande frågor och få säkert nästan hundra olika svar beroende på vem jag frågar.

För någon är det viktigast att hästen är ute nästan dygnet runt, något vill kunna ge fri tillgång på foder medan andra sätter ”munkorg” på sina djur för att de inte ska kunna utföra ett naturligt beteende; beta på det sätt som naturen har tänkt.

En del menar att allt förutom att ha hästen i flock är fruktansvärt, ibland även om detta innebär att vissa hästar både motas bort från mat och får stryk i hagen för hästar är ju flockdjur gudbevars.

Nej, vi kommer nog alla som äger djur att kunna enas om i alla fall en sak; att vi många gånger tycker olika.

Vem som sedan äger frågan, har de mest rätta åsikterna eller säkert vet vad djuren föredrar….det lär vi aldrig enas kring!

5 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    Vill ändå göra en rättelse, munkorg hindrar inte en häst från att beta. Det är däremot en lösning för att en häst som annars fått gå i grushage att beta. Det heter betesreducerare av den anledningen.

    Svara
  2. Eva Dahlman

    Mycket Intressant ämne !
    Det finns egentligen inte något sätt som man hanterar sitt ’djur’ på som väcker allas gillande – tvärtom!!
    Jag som har en ’stor’ rottweiler hane får ständigt höra vad jag inte bör göra – låta honom sova i sängen OCH det absolut värsta !! Låta honom pussa mig på munnen.
    Dessutom förväntas jag träna honom på alla möjliga sätt- när han helst vilar inne om det är kallt blåst snö regn osv. Och när det är sol ligger han helst still och solar!!
    Det är klart han får gå ut men inte tillnärmelsevis så mycket som ’jag’ borde göra med den ’typen av hund’.
    Jag har slutat lyssna- så länge Veterinär/rehab – säger att han mår bra, lagom i hull och blank i pälsen
    – och Vi trivs tillsammans.

    Det finns sällan en mall att gå på – som djurägare får man känna sig fram i samspel med aktuellt ’djur’.
    Har inte behandlat några av mina hundar/ tidigare hästar på samma sätt. De är alla individer.

    Sen finns det förstås djur som verkligen plågas men det är nog inte den stora massan.

    Svara
    • Birgitta

      Sant!
      Både inom hund och hästvärlden finns det mycket ”tyckare” som har åsikter om specifik ras fast de kanske själva aldrig ägt dylikt djur.
      En del tycker tex att whippets är ”för smala och nervösa” utan att ha egen erfarenhet av rasen.

      Svara
  3. Anna Ask

    Jag är dock väldigt irriterad just nu på de som inte kastrerar sina utekatter. En stor okastrerad hane trakasserar mina katter sedan en tid tillbaka, och markerar runt min trädgård vilket såklart luktar vidrigt. Där har jag svårt att acceptera att alla tänker olika: eller snarare, vissa tänker olika men då tänker de fel hahaha.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>