Bästa strömedlet enligt mig

En mycket, mycket vanlig och ofta förekommande fråga på nätet och olika hästforum är vilket strömedel som är ”bäst”.

Varje gång frågan ställs kommer det ”tusen” svar och även om det inte är tusen olika förslag så är det inte enhetliga åsikter heller, långt därifrån och av olika anledningar. Inget konstigt alls för när man diskuterar vad som är ”bäst” kan man ju också lägga olika variabler i detta bäst.

Bäst kan betyda mest ekonomiskt, lättast att mocka i, tar minst lagringsplats, tar minst plats på gödselstacken, lättast att köpa, verkar uppskattas mest av hästen, har bäst uppsugningsförmåga, dammar minst och ytterligare x variabler.

Med detta sagt vill JAG utnämna spånpelletsen till det strömedel som får flest plus på min kravlista.

Jag kommer nedan endast att jämför halm vs spånpellets, tex torv skulle jag inte drömma om att använda (mörkt och dammigt) så det har jag ingen egen erfarenhet av.

Jag har under nästan hela mitt hästägarliv strött med halm och de flesta andra hästar jag mockat till (tusentals boxar de år jag jobbade på en ridskola) har också stått på halm.

Jag gillar verkligen halm och skulle främst vilja ha detta som strö om inget annat spelade någon roll.

Men det går inte att jämföra den mängd man mockar ut om man strör med halm vs spånpellets, inte om vi talar om ”normalhästen”. Min ponnys renlighet har jag ju berättat om flera gånger och jag skäms nästan att berätta hur sällan jag strör till honom men han är inte ”den genomsnittliga hästen” vad gäller boxnedsmutsning, låååångt därifrån.

Jag vet de som mockar i halm så ”noga” att de knappt tar ut något på stacken men de är oftast så hemmablinda och känner framför allt inte doften (läs: ammoniak-stanken) i sitt eget stall att jag vill påstå att deras snack om att halm är lika drygt som något annat är just snack!

Så; med spånpellets tar man ut minst strömedel ur boxen, det suger upp urin fantastiskt bra (vilket inte alla halmsorter gör) och därmed minimerar man eventuell ammoniaklukt.

Det går inte heller att jämföra lagring av spånpellets och halm ”på samma dag”, medan pelletsen tar avsevärt mindre plats och kan lagras som den är utomhus behöver halmen antingen vara inomhus eller i vart fall under en pressening.

Att köra 20 spånpelletssäckar i bilen utan att smutsa ner densamma alls är heller inga problem men prova att köra en halmbal i bilen får ni se….

Således kan man själv köpa spånpellets när man vill och i vilka mängder man vill om man har tillgång till en bil; vill man ha halm, vare sig det handlar om stor eller småbal måste man vända sig till någon bonde nära som antingen kör hem halmen till en eller så får man hämta den med transport.

Halm är förvisso tacksam att lagra på så vis att den under rätt förutsättningar kan ligga i flera år men den kan mögla vilken en spånpelletssäck inte gör. Normala hästar äter inte heller spånpellets (möjligen halmpellets) medan en del hästar äter halm vilket kan vara både bra och dåligt beroende på kvaliten.

Som ni kan läsa ser jag således fler fördelar med spånpellets men nackdelen är i mitt fall kostnaden.

Jag kan helt enkelt köpa halm mycket billigare än spånpellets och jag har också hur mycket plats som helst att lagra halmen på men däremot en stack som jag i så fall hade fått tömma oftare än vad jag gör nu.

Strör man med pellets måste man också lägga på ett ordentligt lager och fylla på detta ofta om man inte vill ha hästen liggande i brun ”sörja” och då går det åt en del säckar varje vecka, så är det bara.

Givetvis beror mängden på hästens renlighet, hur länge den är i hagen varje dag, hur mycket mat den får och hur stor den är men det gäller så klart för vilket strömedel man än använder.

Så för att sammanfatta: jag väljer spånpellets till den ”normal-grisiga” hästen alla dagar i veckan och om jag själv måste både köpa in strö och bekosta bortforsling av detsamma.

4 kommentarer Skriv kommentar

 1. Minstral

  Halm är nödvändigt för mig då jag inte kan ha fri tillgång på hö till mina. Finns ju inget sorgligare att se än hästar som står på pellets/spån och får ett par kg till natten och ingen tuggtid på flera timmar. Nu vet jag att du kan fodra Vicke obegränsat men inte alla som kan.

  Svara
  • Birgitta

   Vicke har ju merparten av tiden stått på halm även hos mig men åt aldrig ett strå när han inte hade ”free food”. Men han har alltid fått MKT mat.
   Håller med att det är sorgligt med hästar som står utan föda i många timmar.
   Tänk när jag stod på ridskolan och sista höet gavs kl 15.00! Vilket vansinne! Borttaget sedan massa år tack och lov!

   Svara
 2. Jenny

  Det finns en klar nackdel med halm, det påverkar hästarnas luftvägar. Hästar som har det minsta problem med luftvägarna bör absolut inte stå på halm.

  Svara
 3. LenaB

  Har gjort en kombo i vinter som jag tycker har funkat bra. Pellets i mitten av boxen (har valacker så kisset blir i mitten…), och så halm ovanpå. Det går åt betydligt mindre halm än annars och hästarna står torrt, det luktar inte, hästarna har halm att ligga i/äta av om de vill det, och det är inte mkt halm som behöver tas ut varje dag dvs stacken fylls inte som annars med halm. Ca en gång/vecka tar jag ut spånpelletsen och fyller på med nytt.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>