Uppskatta sig själv och ge beröm

Idag funderar jag igen på det här med att en del människor har svårt för att visa uppskattning och ge beröm till andra.

Dagens teori från yours truly är att detta kan bero på att man inte ens uppskattar sig själv/ tycker att man själv duger eller gör något bra?

Ibland säger man ju att man för att kunna älska någon annan måste börja med att älska sig själv och kanske är det samma sak när det gäller att ge beröm och uppskattning?

Tycker man att man själv är ganska värdelös (kanske ”bara” omedvetet) kanske man har svårt att se eller uttrycka positiva saker hos andra?

Själv har jag absolut inga problem med att berömma andra och gör det gärna.

Och jag berömmer mig själv också även om det i Sverige ses som ”att skryta”, ”tro att man är något” och jag vet inte vad…

Men jag tycker absolut att jag är duktig på många saker och supervass på en del och det står jag för utan att skämmas.

Jag är också dålig på annat och behöver utveckla en del sidor hos mig själv men som sagt; det finns mycket jag gör bra!

Så förutom dagens teori vill jag även utfärda ”dagens tips” 🙂 ! :

Prova att ge någon…vem som helst….beröm och notera vad som händer!

Personen kanske blir förvånad, misstänksam, försöker slå bort det du sagt (äsch….) men jag lovar dig att en majoritet mår bra efteråt och det kan du också göra!

Det behöver inte vara något stort men du ska mena det och här kommer några enkla förslag:

*Vilken snygg tröja du har

*Din hund är verkligen väluppfostrad

* Så fint du har städat förrådet

* Man blir verkligen glad när man ser ett så välorganiserat skrivbord som ditt

Mycket lätt uppgift således och berätta gärna i kommentarerna vad ni sa och hur responsen blev!

16 kommentarer Skriv kommentar

  1. Eva

    Intressant ämne !
    Har inte tänkt på kopplingen eget värde och beröm till andra ??
    Men Du har säkert rätt. Håller man sig själv ’lågt’ kanske man inte klarar att se andras ’fördelar’ ??
    Ingen aning.
    Men jag tror att det är något ’svenskt’ också ? Man får inte vara för bra i Sverige och då håller man igen med beröm i alla riktningar. Titta bara på USA – där jag bott 1,5 år. Men där har det slagit över åt andra hållet och beröm där betyder inte så mycket.
    Min uppfattning är enkelt att – lika
    snabb man är att kritisera/klaga på något ska man kunna ge beröm eller åtminstone tack om någon/något är bra.
    Nu pratar jag bara om öppet beteende- inte skitsnack- det är ett ännu ett ämne.

    Är man nöjd med något eller tycker något positivt så skadar det inte att berätta det för motparten- ofta blir de chockade och glada. Och det kostar så lite. Men det ska då vara ärligt
    menat förstås- annars betyder det inget och det blir som i USA…

    Svara
    • Birgitta

      Instämmer angående USA. Deras glättighet kan absolut kännas överdriven för en mer tillknäppt svensk. Huruvida den är falsk eller det bara är så de är uppfostrade låter jag vara osagt.

      De som känner MIG vet att jag aldrig håller på och ”smörar”. Baksidan kan absolut vara att jag ibland uppfattas som ”hårdare” än vad som varit min avsikt. Det jag ibland har tyckt har varit sanning, om än ”brutal” har uppfattats som väldigt sårande vilket jag får ta till mig som ett förbättringsområde. Å andra sidan är en del människor ohyggligt lättkränkta och nästan letar efter skäl att påpeka hur dåligt/ orättvist de behandlas.

      Svara
      • Eva

        Håller med övriga- jättetrevligt med Din blogg. Sen jag nyligen hittade den så är den – det första jag kollar på morgonen – före nyhetssidorna.

        Svara
          • Eva

            Absolut inte – även om jag inte i min vildaste fantasi trodde jag skulle följa en blogg ??!!
            När jag tänker på ordet blogg tänker jag på alla 20-30 åriga fixade blondiner i Stockholm med noll intelligens ??
            Som skrämmande nog anser att det de sysslar med är ett jobb ! Vart är världen på väg – Influencers ????

          • Birgitta

            Det finns tack och lov alla möjliga bloggare även om också jag kan tycka att en del av de som tjänar storkovan på det kanske inte alltid är de skarpaste knivarna i lådan. Men samtidigt så är det ”folket som talar” för dessa så kallade influencers hade ju inte tjänat sina pengar utan en stor publik.

            Det jag tycker är trevligt med bloggar är att man kan blogga om allt mellan himmel och jord och det gör folk också, i alla åldrar (Dagny 109 år har ju en blogg….).

            Man kan blogga om sin trädgård, fotografering, resor, matlagning eller precis vad som helst!

  2. Filippa

    Då vill jag passa på att tacka dig Birgitta, för att du outtröttligt uppdaterar denna blogg, och lyckas hålla den underhållande och intressant år efter år. Det är otroligt svårt att hålla liv i en blogg ibland, kan tyckas enkelt att skriva om sitt eget liv, men att hålla det lagom långt och uppdatera regelbundet, utan att det blir repetitivt, det är en bedrift ändå =)

    Svara
    • Anna Ask

      Instämmer!

      Uppskattar din blogg väldigt mycket Birgitta och även de intressanta diskussioner som det ofta blir.

      Svara
    • Birgitta

      Tack så mycket Filippa och Anna!

      Ja bloggen fyller flera syften för mig. Jag gillar också att diskutera, tycker om att ”skriva av mig” och den positiva respons jag får, både i kommentarer direkt här eller mer privat ska definitivt inte underskattas. Det är absolut en ego-boost 🙂 !

      Svara
  3. Veronica Sjöberg

    Du är verkligen helt otroligt bra på att säga snälla saker! Det är väldigt unikt (tyvärr)!

    Svara
    • Birgitta

      Tack snälla du. Och det är ju bedrövligt om du upplever att det är så unikt! Vad kostar det att ge någon välförtjänt beröm?

      Svara
  4. Veronica Sjöberg

    Jag tror folk generellt är bättre på att yttra sig när de har negativa saker att säga. Speciellt när man ser i arbetslivet t.ex. Det positiva glöms lätt bort. Tur man själv är duktig på att klappa sin egen axel ibland.

    Svara
    • Birgitta

      Tyvärr tycker jag att du har rätt. Och skulle man berömma sin chef gudbevars….då ”fjäskar” man eller är ute efter något….

      Svara
  5. Veronica Sjöberg

    Ja men eller hur! Chefer behöver ju självklart också får höra att de är bra. I synnerhet om de faktiskt är sympatiska och bra chefer, men väldigt få tänker på det och som du skriver så är många rädda att det ska ses som fjäskande.

    Svara
    • Birgitta

      Dessutom är chefer…surprise….människor precis som alla vi andra och äger därmed inte förmågan att vara tankeläsare vad det än gäller, bra eller dåligt.

      Svara
  6. Elisabet Martinsson

    Jag har faktiskt inte tänkt på att det kan vara så att dessa ”berömsnåla” sura människor faktiskt kanske inte ens uppskattar det som de själva gör. Intressant och lite sorglig tanke. Men så kan det säkert vara i vissa fall. Andra verkar bara vara griniga och okapabla att ge beröm av gammal ohejdad vana.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>