Lördag- en tredje hage

Idag har vi påbörjat ett projekt som jag har haft i åtanke i flera månader; vi har satt stolparna till en tredje hage.

Man kan absolut undra vad detta ska vara bra för; mina hästar har knappast brist på yta i sina nuvarande hagar och gräset räckte bra under fler månader än jag vågade hoppas på.

Jag har trots detta valt att stängsla in mer mark och detta av flera anledningar.

Som ni vet har jag tre boxar och man vet aldrig när och med vilken typ av häst den tredje eventuellt fylls. Kanske blir det en häst som av någon anledning inte kan gå med varken Vicke eller Baltis?

Nu är väl sannolikheten för ovan inte särskilt stor utan det handlar främst om att jag vill gardera mig så att jag kan ha en hage att flytta någon av hästarna till om jag bedömer att hagarna behöver gödslas.

Marken här ger inga megamängder gräs och skulle det dessutom blir en ”ökensommar” finns risken att gräset inte hinner växa i samma takt som framför allt Vicke betar ner det.

En annan anledning till den tredje hagen är, hur löjligt det kanske än låter, att jag har svårt att se ”saker” bara stå outnyttjade, så även mark.

Det handlar inte om att jag vill ha beteshästar här för det vill jag inte men inhägnad mark ”äter inte bröd” annat än i en förhoppningsvis engångskostnad och jag hoppas att gräset där kommer att minska mina ensilagekostnader ännu lite mer.

Denna hage blev ca 110*70 meter give or take så den är aningen mindre än de två befintliga och nu återstår att sätta isolatorer och tråd.

6 kommentarer Skriv kommentar

  1. Caroline Johansson

    I spy… Att min dröm att ha pensionärshäst helinackorderad i din vård kanske kommer gå att ordna med tiden 😉

    Svara
    • Birgitta

      Det ska säkert gå att lösa 🙂 så länge du a) vill pröjsa minst 5000:-/ månad i stallhyra för fullskötsel b) max besöker din häst typ 1 gång i veckan och då INTE rider på den 🙂 och c) din häst inte är en marodör som biter på boxinredning, bryter sig ut från hagen och dylikt 🙂 .

      Det är i dagsläget under de premisserna jag hade tagit emot någon annans häst. Dvs jag måste tjäna något på det och min och Henriks privatliv får inte störas av besökare. Ej heller får mitt lilla dockhus åsamkas skada 🙂 .

      Svara
      • Eva

        Dockhus ??!! Precis vad jag tänkte i veckan med Dina fina bilder på stallet!! När Du skrev om ’ hur mycket eller inte mycket’ merarbete eget stall tog…,.
        Redan Då tänkte jag att Du fått det på alls sätt perfekta?!!

        Så Birgitta 5 år har
        äntligen fått sitt egna dockskåp . Det man drömde om som barn .
        Men hur löser Ni det om Ni ska resa ? Eller tex att Du blir sjuk ??
        Har ni redan ordnat med ’husvakt ’ mm ??

        Svara
        • Birgitta

          Hi hi…ja, jag kallar ibland mitt stall för ”dockhus för vuxna” för många gånger känns det som att jag delvis ”leker” lite där, dvs inte bara gör stalljobbet så fort som möjligt utan även går och pysslar med allt möjligt, ibland kanske lite onödigt.

          Vad gäller passning har vi ännu inte behövt utnyttja detta då de resor vi planerat har fått ställas in pga Corona.

          Jag känner en annan hästägare som har erbjudit sig att hjälpa mig om hon kan just när vi behöver det men detta är givetvis ingen 100 %-ig garanti. Allt kan ju hända flera månader fram i tiden.

          Detta är i dagsläget den ENDA nackdelen jag ser med eget stall; att jag inte har en handfull vänner/ bekanta som LÄTT hade kunnat hjälpa mig. Detta i sig beror inte alls på någon ovilja/ lathet/ ohjälpsamhet utan på att vi bor väldigt ”off”.

          Jag fattar absolut om man tex inte kan/ vill köra för att släppa ut hästar i hagen om man bor 30 minuter bort från oss eller mer.

          I värsta fall får jag anlita någon firma som ombesörjer ”hästpassning”- pengar brukar lösa det mesta.

          Svara
      • Caroline

        Haha! Du har samma premisser för dina inackorderingar som jag har för mina, så full förståelse och ersättning utlovas vill dock gärna byta 1 besök/vecka mot 1 besök/månad och två foton i veckan. Avståndet mellan oss är nog mer än 50 mil

        Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>