Hösilage-förpackning; låt inte snålheten bedra visheten!

Läste detta inlägg på Facebook igår och måste säga att jag har väldigt svårt att förstå hur man kan ha så mycket ”otur” eller vad det nu kan handla om:

Nu behöver jag er hjälp! 🚨
Är det bara jag som har problem med att hösilaget är mögligt? 😔

Jag har senaste ca 3 åren provat flera olika leverantörer men helt ärligt så har ingen varit särskilt bra. En helt ok men de producerar inte längre. Övriga är det mögel i var och varannan bal. Jag är oerhört noga med vad mina hästar äter och skulle aldrig ge dem något som inte ser bra ut och luktar bra. Jag tittar alltid noga och kan sortera ut om det är enstaka fläck som är dålig (det tycker jag är fullt acceptabelt) men det är värre än så.
Jag har provat rundbal, fyrkantsbal, småbal och priserna ligger på mellan 2,5-4,5 kr/kg så jag har inte bara köpt ”billigt” foder.
Standard är att leverantörerna säger att ingen annan har klagat, det är bara jag som fått dåliga balar enligt dem.

Är det verkligen ”bara” jag som kämpar med detta?
Blir så ledsen för jag lägger tid på att sortera foder, tid som jag egentligen vill lägga på pyssel och ridning med hästarna. För att inte tala om ångest och att man i princip kastar bort pengar 💸
Idag öppnade jag säsongens andra storbal, båda har varit dåliga och jag ska försöka reklamera 😞 Jag är noga med förvaringen och har köpt balar med 12 lager plast, men det hjälper inte och det är ofta tydligt att detta kommer inte av något hål i plasten.

Är jag ensam om detta? Hur gör ni andra för att hitta bra foder? Detta gör mig så ledsen och frustrerad..

Efter ganska exakt ett år med en för mig ny hösilage-leverantör förstår jag varför denna vågar ge garantin att man får lämna tillbaka dåliga balar!

Jag har öppnat ca 40 så här långt och varenda en har varit 100% utan ett enda dåligt strå.

För mig är detta värt hur mycket som helst; jag har genom åren haft min beskärda del av att stå och skala bort ibland många kilo ensilage som luktat konstigt, varit mögelangripet eller på annat vis känts ovärt att fodra med.

Och jag har varken lust att ringa en leverantör och börja tjafsa om dåligt foder eller fylla min lilla gödselstack med ensilage.

Så ni som letar ny stråfoderleverantör; kolla villkoren och kolla hur ensilaget är plastat.

Ju färre lager plast runt balarna desto större risk att det går hål på dom i hanteringen; det är min övertygelse i alla fall. Och jag kan inte hantera mina balar med silkesvantar; de måste tåla att flyttas med handkraft, dras över betonggolv osv utan att gå sönder.

Och jag kan säga att mina balar känns som att de är invirade i stål 🙂 !

I alla fall i Skåne finns det mängder av personer man kan köpa hösilage av men billigt kan bli himla dyrt om man måste slänga delar eller till och med hela balar.

Vad är era erfarenheter av hösilage? Får ni slänga mycket som är dåligt eller har ni samma ”tur” som jag?

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    Tror att man söker billigt blir det dyrt. Aldrig varit med om det skribenten skriver. Många lager plast och då kostar det. Tänker att de som råkar ut för sånt här söker billigt för bland de stora producenterna har man ofta returgaranti.

    Svara
    • Birgitta

      Instämmer till 100 %!

      Jag tror att de seriösa producenterna fattar att snålhet bedrar vishet.

      Bättre att lägga lite extra pengar på plastningen tex än att få kunder som hör av sig och klagar, kräver återköp, sprider negativa omdömen på sociala medier.

      Sköter man sig har man kunder i många år och det är säkert också värt en hel del.

      Så resonerar jag i alla fall; jag hade i år kunnat köpa billigare hösilage på andra ställen men värderar den kontakt jag knutit och som bevisat att utlovad kvalité hållit.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>