Lördag- kor, räv och varg

Korna som vanligtvis brukar hålla mina hästar sällskap på somrarna i en jättehage ovanför deras dök inte upp förrän för några veckor sedan.

Och som synes är Lillis många gånger nästan som ”leader of the pack” eller så är han i vart fall helt obrydd över dom medan Frenchie håller ett större…ska vi kalla det ”säkerhetsavstånd” 🙂 .

Jag misstänker ju att det var vildsvin som skrämde Frenchie så att han skenade runt i hagen för en månad sedan men jag SÅG dom inte så det är bara en teori.

Vad jag däremot såg härom dagen var vad jag tror var en räv även om den på långt håll hade samma färg som en varg!

Djuret jagade en fågel och försvann sedan ännu längre bort så jag hade ingen chans att artbestämma det men kroppsstorleken var absolut en rävs även om varg har siktats i krokarna med ojämna, sällsynta mellanrum.

Dovisarna har faktiskt lyst med sin frånvaro den största delen av sommaren och det är jag bara glad för.

Jag lär ju se dom i sinom tid och efter Vickes anaplasmos förra sommaren (orsakad av fästingar vars förekomst säkert förstärktes av de dovhjortar som gick i hagarna då) tycker jag inte att det är lika charmigt att ha dom här.

Som ni kan läsa är det gott om wildlife här; jag ser också harar, fasaner och andra fåglar som håller oss sällskap.

Idag har Frenchie haft en vilodag medan Henrik och jag lagt tid på att göra inte en utan till och med TVÅ grytor i bästa husmors-stil.

7 kommentarer Skriv kommentar

  1. Eva

    Är definitivt inte expert på vilda djur Men både färg o storlek är så olika att du inte borde kunna ta fel på räv o varg.
    Dessutom lär det finnas ganska mycket varg i
    Skåne på åsarna numera.

    Svara
    • Birgitta

      Storleken var definitivt räv, de är ju mycket nättare i kroppen än en varg. Färgen kan vara svår att avgöra en tidig morgon på väldigt långt håll, ffa om man som jag har dålig syn.

      Svara
  2. Eva

    Nyfiken på vad för grytor ni gjort.
    Det är så oerhört praktiskt att göra storkok o frysa in speciellt om man som jag inte är så road av att laga mat men ändå måste äta någonting för att överleva. Det är inte kul att laga mat när man bor ensam.

    Svara
    • Birgitta

      Jag lagar alltid enklast möjliga rätter.

      Detta var någon form av fläsk-karré som jag brynte i margarin och lök.

      Hällde över köttet i en kastrull och blandade i potatis, morötter och paprika, lite kryddor. Koka tills allt är mjukt. Häll i lite mjöl utblandat i vatten för att få vätskan mindre vattnig. Ungefär så.

      Svara
  3. Eva

    Låter som en bra början på en köttgryta.
    Potatis morötter paprika är alltid gott. Och matigt.
    Fick ytterligare idéer när jag läste.
    KöttBuljong, mer kryddor (vet inte vad du hade) ? Ibland bacon, syltlök, minigurkor, stark korv.
    Tack – blir inspirerad- ska göra storkok imorgon. Det är så skönt att bara ta fram en förpackning.

    Svara
    • Birgitta

      Man kan även göra köttfärsgryta, också enkelt och billigt.

      Eller fläskpannkaka i braspanna.

      Själv får jag med ojämna mellanrum cravings för något så enkelt som korv stroganoff.

      Varken jag eller Henrik är det minsta intresserade av matlagning men när vi hjälps åt med tex en gryta går det ganska snabbt.

      Det tråkiga är ju att skala allt som ska i men då gör Henrik det medan jag bryner köttet.

      Och ja, det är verkligen skönt att bara öppna kylen och värma hemlagad mat även om vi äter ute flera gånger i veckan för att vi är lata.

      Svara
  4. Eva

    Har du andra recept så skicka gärna. Det viktigaste är ju att ha någon grundplan – sen kan man väl slänga i diverse. Ffa potatis o morötter fungerar ju alltid!

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>